Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Απογευματινά χειρουργεία: Τα 5 μεγάλα αγκάθια για τις επεμβάσεις με πληρωμή – Ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης

Απογευματινά χειρουργεία: Τα 5 μεγάλα αγκάθια για τις επεμβάσεις με πληρωμή – Ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης

Συνεχείς συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας για τα απογευματινά χειρουργεία και τα προβλήματα

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR
Πολλά «αγκάθια» φαίνεται ότι έχει το εγχείρημα με τα απογευματινά χειρουργεία που προωθεί η κυβέρνηση σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία με πληρωμές από ιδιωτικές δαπάνες των ασθενών.

Τα απογευματινά χειρουργεία που αναμένεται να κοστίσουν στις τσέπες των ασθενών μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, φαίνεται ότι δεν είναι τελικώς εύκολη ρύθμιση αφού είναι πολλά τα προβλήματα που προκύπτουν στα νοσοκομεία τα οποία ούτως ή άλλως δυσλειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις.

Γι’ αυτό άλλωστε και υπάρχει έντονος προβληματισμός στην κυβέρνηση για τις κοινωνικού τύπου επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν αλλά και τις αντιδράσεις που μπορεί να καταγραφούν το επόμενο διάστημα με δεδομένο ότι τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα έχουν χαμηλό κόστος, αλλά όπως πλέον παραδέχεται η ηγεσία του υπουργείου υγείας, οι τιμές θα είναι λίγο χαμηλότερες από τον ιδιωτικό τομέα.

Γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς που θα θέλουν να χειρουργηθούν στο δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να πληρώνουν σχετικά υψηλά ποσά, αφού ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης άφησε να εννοηθεί ότι τα ποσά όπως 2.500 – 3.000€ που σήμερα δίνονται για φακελάκια στα νοσοκομεία, θα μπορούσαν να είναι τα ποσά που θα καταβάλλουν οι πάσχοντες για επεμβάσεις το απόγευμα.

Τα 5 αγκάθια για τα απογευματινά χειρουργεία

Πολλά είναι τα ερωτήματα αλλά και τα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία με πληρωμή.

1.Πώς θα πραγματοποιείται ο προεγχειρητικός έλεγχος την ώρα που στα δημόσια νοσοκομεία ήδη ακυρώνονται χειρουργικές επεμβάσεις επειδή απαιτείται περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις στους ασθενείς που αναμένεται να κάνουν την επέμβαση λόγω φόρτου εργασίας.

Οι ασθενείς που θα χειρουργούνται το απόγευμα θα πραγματοποιούν εντός των νοσοκομείων τον προεγχειρητικό έλεγχο ή στον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί άλλο ένα ερώτημα.

2.Παράλληλα άλλος ένας προβληματισμός που υπάρχει τόσο στους συνδικαλιστές του Εθνικού Συστήματος Υγείας όσο και στην κυβέρνηση είναι σε ποιο χώρο ακριβώς και σε ποιους θαλάμους θα νοσηλεύονται οι ασθενείς που θα πληρώνουν ιδιωτικά για την επέμβασή τους.

Το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας – σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr – προβλέπει ότι θα αναπτυχθούν ξεχωριστοί χώροι αναβαθμισμένοι, ώστε να νοσηλεύονται οι ασθενείς που θα πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους.

Ωστόσο ο διαχωρισμός αυτός δημιουργεί στο ΕΣΥ ασθενείς 2 ταχυτήτων κάτι που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει γκρίνιες αλλά και συγκρούσεις εντός των νοσοκομείων.

3.Άλλο ένα αγκάθι είναι το πού θα χειρουργούνται τα έκτακτα περιστατικά εάν αυτά θα προκύπτουν τις απογευματινές ώρες, στην περίπτωση που οι χειρουργικές αίθουσες θα είναι κλειστές από τα προγραμματισμένα επί πληρωμή χειρουργεία.

4.Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr η κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φοβούνται και προστριβές στο προσωπικό καθώς οι ασθενείς από τα ιδιωτικά χειρουργεία θα νοσηλεύονται μέσα στα νοσοκομεία και η φροντίδα θα πρέπει να παρέχεται από το προσωπικό που θα εφημερεύει το οποίο όμως δεν θα έχει συμμετάσχει στο απογευματινό χειρουργείο για να έχει πληρωθεί.

5.Μεγάλος πονοκέφαλος είναι όμως και οι τιμές που θα έχουν τα απογευματινά χειρουργεία ώστε να μπορούν να εισπράττουν τα χρήματα τους οι γιατροί, οι νοσηλευτές, αλλά και όλο το υπόλοιπο προσωπικό που θα συμμετέχει, ενώ ένα ποσοστό θα πρέπει να καταλήγει και στο νοσοκομείο.

Γεγονός που σημαίνει ούτε οι επεμβάσεις αυτές δεν θα μπορούν να διαφέρουν πολύ σημαντικά σε σχέση με αυτές του ιδιωτικού τομέα. Παρ’ αυτά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τονίζει ότι ο ασθενής θα πληρώνει μόνο το 30% και το υπόλοιπο 70% θα καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Ποσό που δίνεται σήμερα και στις ιδιωτικές κλινικές, αφού η τιμολόγηση αναμένεται να γίνει με βάση τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ).

Ωστόσο οι υψηλές τιμές που προκύπτουν για να καλυφθεί το κόστος των επεμβάσεων, δημιουργούν ανησυχία στην κυβέρνηση για τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν τόσο στους ασθενείς όσο και στους εργαζομένους μέσα στα νοσοκομεία οι οποίοι δεν επιθυμούν την ιδιωτικοποίηση του συστήματος το απόγευμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας, όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, προκειμένου να καθοριστεί το οικονομικό μοντέλο από το οποίο θα προκύπτουν οι τιμές για κάθε μία επέμβαση ξεχωριστά.

3 σχόλια:

  1. Ξύλο και μην.....πω τι στα βλητα του 41%....! 41 να είναι τα χιλιαρικα που θα δινουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κορόιδα κυρ Παντελήδες του 41% , αρχίστε να πουλάτε κανα διαμερισματακι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή