Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Βαρύ "μαχαίρι" στον προϋπολογισμό του 2012 για την Υγεία


Ψαλιδισμένος" σε κάθε του σημείο είναι ο προυπολογισμός για το ΕΣΥ αλλά και για τις παροχές των ελλήνων ασφαλισμένων όπως έγινε γνωστό από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό του 2012. 

Βαθιά το χέρι στην τσέπη τους θα κληθούν να βάλουν οι ασθενείς το 2012 εάν θέλουν να έχουν υπηρεσίες υγείας καθώς οι δωρεάν φαίνεται πως χρόνο με το χρόνο τελειώνουν. Και αυτό διότι το συνολικό ποσό του τακτικού προϋπολογισμού για το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι μειωμένο σε σχέση με το 2011 κατά 6,5%, γεγονός που σημαίνει ότι τα νοσοκομεια θα έχουν όλο και λιγότερους πόρους για να εξυπηρετήσουν τους αρρώστους αλλά και για να καλύψουν τις ανάγκες για το προσωπικό.
Ταυτόχρονα δραματικό "μαχαίρι" πέφτει και στπυς αστφαλιστικούς φορείς με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο εάν θα μπορούν να καταβληθούν τα νοσήλια. 
Συγκεκριμένα, στα τρία από τα τέσσερα ταμεία που αποτελούν τον φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης όπου ανήκουν 9 εκατ. ασφαλισμένοι τον ΕΟΠΥΥ, η χρηματοδότηση σε σχέση με το 2011 θα είναι μειωμένη κατά 41,6% στο ΙΚΑ, κατά 23,5% στον ΟΓΑ και κατά 10,6% στον ΟΑΕΕ.
Όπως επισημαίνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) μέσω του προέδρου τους Δημήτρη Βαρνάβα: "Ταυτόχρονα οι αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών που έχουν υποστεί τεράστια μείωση θα δεχτούν νέο πλήγμα, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές φαίνεται ότι χάνονται σε πίθο των Δαναΐδων.
Συνεπώς ο τίτλος «κοινωνικός προϋπολογισμός» μόνον ως πρόκληση και εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί, αφού συνθλίβει κάθε έννοια παροχής δημόσιων, δωρεάν και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους πολίτες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου