Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Δελτίο τύπου περί δυσλειτουργιών χειρουργικού τομέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αριθ. Πρωτ.: 10429
Πάτρα: 13/12/2011

Προς:
1. Διοικητή 6ης Υ.ΠΕ
2. Διοικητή Πανεπιστημιακού Γ.Ν.Πατρών
3. Διοικητή Γ.Ν.Πατρών «Άγιος Ανδρέας»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών παρακολουθεί με ιδιαίτερο προβληματισμό τα τεκταινόμενα στα Δημόσια Νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης του. Η παροχή εγκαίρως της αναγκαίας για τον κάθε ασθενή φροντίδας υγείας είναι πρωταρχική υποχρέωση ενός οργανωμένου συστήματος. Οι δυσλειτουργίες της νοσοκομειακής περίθαλψης στην περιοχή μας, ιδιαίτερα μετά τις σημαντικές βλάβες που υπέστη το Γ.Ν. «Άγιος Ανδρέας» από το σεισμό προ διετίας και πλέον, συνεχίζουν μέχρι και σήμερα.
Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια ενός οργανωμένου σύγχρονου νοσοκομείου είναι ο χειρουργικός τομέας του. Θα θέλαμε να επισημάνουμε την υποβάθμιση του χειρουργικού τομέα των δύο περιφερειακών νοσοκομείων της περιοχής μας, που καλύπτουν τις ανάγκες της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.
Καταρχήν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, κατεξοχήν τριτοβάθμιο νοσοκομείο που παρέχει εκτός από εκπαίδευση στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, ο χειρουργικός του τομέας βρίσκεται σε συνεχή πορεία υποβάθμισης. Με πολλές δυσκολίες, μετά από περίπου 20 χρόνια λειτουργίας, είχαν αναπτυχθεί και λειτουργούσαν, μέχρι προ διετίας, σε καθημερινή βάση έντεκα (11) χειρουργικές αίθουσες για όλες τις ειδικότητες του Χειρουργικού Τομέα. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο πραγματοποιούνται εξειδικευμένες επεμβάσεις που δεν πραγματοποιούνται σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας, καθώς και όλο το εύρος των συνήθων επεμβάσεων από όλες τις χειρουργικές ειδικότητες. Επίσης πρόκειται για το μοναδικό νοσοκομείο της περιφέρειας που διαθέτει Καρδιοθωρακοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική και Νευροχειρουργική Κλινική, οι οποίες εφημερεύουν καθημερινά. Σήμερα, μετά από προοδευτικές μειώσεις για διάφορους λόγους, λειτουργούν οκτώ (8) χειρουργικές αίθουσες, χωρίς καμία δέσμευση για επάνοδο στην προ δύο ετών λειτουργία έντεκα (11) αιθουσών.
Καταλαβαίνετε ότι αυτή η μείωση οδήγησε σε αύξηση της αναμονής για χειρουργική επέμβαση και στη δημιουργία «λίστας» εξειδικευμένων προγραμματισμένων επεμβάσεων όλων των κλινικών του χειρουργικού τομέα και τελικά σε υποβάθμιση της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας στην ευρύτερη περιφέρεια.
Στο Γ.Ν. «Άγιος Ανδρέας», που λειτουργεί υπό συνθήκες μεγάλης στενότητας χώρου, τα βασικά προβλήματα του Χειρουργικού Τομέα είναι η πολυδιάσπαση - καθώς συνεχίζουν οι κλινικές του να φιλοξενούνται σε διαφορετικά κτίρια - και κυρίαρχα η έλλειψη επαρκούς αριθμού νοσηλευτικών κλινών για τη νοσηλεία των ασθενών. Σημειώνουμε τη μείωση περίπου στο ήμισυ της προ σεισμού δύναμης των βασικών κλινικών του χειρουργικού τομέα.
Η υποβάθμιση των χειρουργικών τομέων των σημαντικότερων νοσηλευτικών δομών της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, σε συνδυασμό με τις χρόνιες δυσλειτουργίες των παθολογικών τομέων, δημιουργεί δυσεπίλυτα προβλήματα στην καθημερινή προσπάθεια των συναδέλφων ιατρών να παρέχουν αξιοπρεπή περίθαλψη. Η βασικότερη αιτία των παραπάνω περιγραφομένων δυσλειτουργιών είναι η έλλειψη επαρκούς νοσηλευτικού προσωπικού – η εξασφάλιση του οποίου μπορεί άμεσα να αποδώσει αποτελέσματα.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών καλεί τους υπευθύνους να προτείνουν και να εφαρμόσουν άμεσα λύσεις που θα ενισχύσουν το αξιόμαχο των συγκεκριμένων νοσηλευτικών μονάδων – πυλώνων του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Νοτιοδυτική Ελλάδα – με βασικότερο κριτήριο την αμεσότερη εξυπηρέτηση ιδίως καρκινοπαθών και χρονίων σοβαρά πασχόντων ασθενών, η αργοπορημένη χειρουργική αντιμετώπιση των οποίων μπορεί να επιφέρει ολέθριες συνέπειες στην υγεία τους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       O ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Απόστολος Σωτηρούδης                                             Ανδρέας Μαζαράκης    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου