Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ριζικές αλλαγές στην Υγεία φέρνουν τα ΚΕΝ

Της Ορσαλίας Φυτά
Στα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ) πιστεύουν οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας ότι βρίσκεται το «κλειδί» για τον εξορθολογισμό των δαπανών στο ΕΣΥ αλλά και για την εξυγίανση των ασφαλιστικών φορέων. Την ίδια ώρα, και οι ιδιωτικές κλινικές ετοιμάζονται να υπογράψουν συμβάσεις με τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Ούτως η άλλως, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, όλο και περισσότεροι πολίτες  «εγκαταλείπουν» τον ιδιωτικό τομέα  λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία στα οποία η προσέλευση τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί σε ποσοστό περίπου 30%. Η αλλαγή αυτή έχει ήδη αποτυπωθεί στον τζίρο των ιδιωτικών κλινικών οι οποίες πιστεύουν ότι τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια θα τους δώσουν μια σημαντική «ανάσα»: αφενός θα συμφέρουν τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα αρχίσουν και πάλι να στρέφονται στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας γνωρίζοντας εξ’ αρχής τι ακριβώς θα πληρώσουν. Αφετέρου θα «νοικοκυρευτούν» τα οικονομικά και των ίδιων των κλινικών αφού θα διορθωθούν πιθανά σφάλματα κωδικοποίησης και τιμολόγησης των ιατρικών πράξεων.

Ωστόσο, τίποτα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Μιλώντας στο Capital.gr, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης, ανέφερε ότι ναι μεν, έχει γίνει μια καταρχήν συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές για υιοθέτηση των ΚΕΝ με μια προσαύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με τα νοσήλια των δημόσιων νοσοκομείων, ωστόσο αυτό που προέχει είναι να δημοσιευθούν οι οριστικοί πίνακες με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια.

Θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις ώστε να υπογραφούν οι ατομικές συμβάσεις (ο ΕΟΠΥΥ θα υπογράφει σύμβαση με κάθε κλινική ξεχωριστά και όχι σε συλλογικό επίπεδο). Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, η προσαύξηση του 20% αποτελεί απλά ένα ενδεικτικό ποσοστό και όλα θα κριθούν στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με βάση την κίνηση της ιδιωτικής κλινικής, τον τζίρο αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο κ. Βουδούρης ανέφερε ότι οι ασφαλισμένοι θα έχουν όχι μόνο άμεσο αλλά και έμμεσο όφελος καθώς, όπως υπογράμμισε, η εφαρμογή των ΚΕΝ είναι από τις δράσεις που θα συμβάλλουν σημαντικά ώστε τα ασφαλιστικά ταμεία να σταματήσουν να είναι ελλειμματικά. Επιπλέον, ο κ. Βουδούρης διευκρίνισε ότι τα ΚΕΝ θα είναι ίδια για όλες τις θέσεις (1η, 2η, 3η) και ο ασθενής θα πληρώνει από την τσέπη του την όποια οικονομική επιβάρυνση προκύπτει από την αναβάθμιση θέσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου