Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ: Οι τακτικές εκφοβισμού δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα παραπάνω από την γελοιοποίηση αυτού που τις εφαρμόζει


Οι γιατροί των Χανίων και η επίσχεση στο Δημόσιο

Με έκπληξη πληροφορούμαστε ότι ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ, κ. Σουλιώτης, ζητά «εντός της ημέρας» λίστες με τα ονόματα των γιατρών που εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της Γενικής Συνέλευσης του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων έχουν προχωρήσει στην επίσχεση εργασίας προς το Δημόσιο. Το φαινόμενο δυστυχώς δεν είναι μοναδικό. Προ 5ημέρου ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ και του νεοσύστατου ΕΟΠΥΥ, κ. Βουδούρης, έχασε την ψυχραιμία του σε ενημερωτική εκδήλωση στην Πάτρα. Σε επίμονες ερωτήσεις που του απηύθυναν οι εκπρόσωποι του Ιατρικού κόσμου, για τον ΕΟΠΥΥ και το τι μέλλει γενέσθαι με την καταβαράθρωση των υπηρεσιών Υγείας που θα παρέχει στους ασφαλισμένους του και την απαξίωση των γιατρών που θα μετέχουν στο Σύστημα, αποφάσισε να απολύσει προφορικά έναν από τους ερωτώντες ως «φυσικός του προϊστάμενος» !! Φεύγοντας μάλιστα από την εκδήλωση, πήρε μαζί του και λίστα με τους γιατρούς στην Πάτρα που προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας με τον ΟΠΑΔ.
Δυστυχώς ζούμε στην εποχή μιας απάνθρωπης, βάναυσης και αήθους οικονομοτεχνικής αξιολόγησης των πάντων. Τα Συστήματα Υγείας αντανακλούν το επίπεδο πολιτισμού, κοινωνικής ευαισθησίας και Πρόνοιας σε κάθε κράτος. Εδώ στην Ελλάδα το Σύστημα Υγείας ξεθεμελιώνεται εκ βάθρων. Το νέο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που θα αρχίζει να λειτουργεί από το Ιανουάριο του 2012 καταφέρνει να διαλύσει κοινωνικές παροχές, ισότητα στην Περίθαλψη και το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στην Υγεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταβαράθρωση των δαπανών για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το 2011, ο τομέας Υγείας του ΙΚΑ, για 4,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους απορρόφησε το 1,4% του ΑΕΠ. Το 2012, ο ΕΟΠΥΥ, για 9,2 εκατομμύρια ασφαλισμένους, θα απορροφήσει το 0,6% του ΑΕΠ !! Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται που θα φτάσει το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών στην Πρωτοβάθμια Υγεία στη χώρα μας. Ο κανονισμός Υγείας του ΕΟΠΥΥ έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και «εξασφαλίζει» την καταδίκη 9,2 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, δηλαδή του συνόλου σχεδόν των Ελλήνων, σε κατάσταση απώλειας του δικαιώματός τους στην Υγεία.
Για όλα αυτά δεν βρήκε να πει τίποτα ο κ. Σουλιώτης και ο κάθε ταγός ενός Συστήματος που θα έπρεπε να παρέχει με κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη το αγαθό της Υγείας στους ανθρώπους. Οι κύριοι αυτοί θα έπρεπε να νιώθουν τουλάχιστον ντροπή για το μέλλον που επιφυλάσσουν στον Έλληνα ασφαλισμένο. Αντ΄ αυτού κάνουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά: Στοχοποιούν μια μερίδα εργαζομένων, στην περίπτωσή μας των γιατρών, για να διαλύσουν τα πάντα. Όμως οι γιατροί έχουν συνειδητοποιήσει το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες τους. Τέτοιες τακτικές εκφοβισμού δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα παραπάνω από την γελοιοποίηση αυτού που τις εφαρμόζει. Οι ασφαλισμένοι επίσης έχουν καταλάβει ότι το πρόβλημα της Υγείας στην Ελλάδα δεν είναι ο γιατρός, αλλά η κατάλυση κάθε έννοιας δικαίου στο όνομα της οικονομικής προσαρμογής. Και ειδικότερα οι εργαζόμενοι στα Χανιά έχουν έμπρακτα δείξει ότι βρίσκονται κοντά στους γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων γιατί κατανοούν ότι αντιμετωπίζουν πλέον όλοι κοινά προβλήματα.
Επομένως, εάν θέλει να πληροφορηθεί ο κ. Σουλιώτης τους γιατρούς που υπακούουν στα συλλογικά τους όργανα και στην κοινή λογική, δηλαδή στο να αμείβεται ο γιατρός για τις υπηρεσίες που προσφέρει, να ψάξει να τους βρει από τα τοπικά γραφεία του ΟΠΑΔ. Διλλήματα τέτοιου εκβιαστικού τύπου θυμίζουν άλλες εποχές. Άλλωστε όσο εντονότερες είναι οι ανούσιες απειλές τόσο θα συσπειρώνεται το ιατρικό κίνημα. Αλλά θα προτείναμε στον κ. Σουλιώτη να δείξει την ίδια σπουδή στην εύρεση λύσης στο αδιέξοδο της παροχής Υγείας που θα προκύψει σε 20 ημέρες, για το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων. Δυστυχώς δεν πρόκειται να εισακουσθούμε. Γιατί αν ακουγόμασταν, εμείς, όπως και εκατομμύρια ακόμη Έλληνες, δεν θα βρισκόμασταν στην κατάσταση που τώρα βρισκόμαστε. Ας φυλάνε λοιπόν τα νώτα τους όλοι αυτοί οι επίδοξοι εξουσιαστές γιατί η κοινωνική κατακραυγή είναι αντίθετη με τα σχέδιά τους.
                                               
Για το Δ/Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  
Μ.ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ                                                       Μ.ΜΑΡΚΑΤΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου