Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Τέλος στα φάρμακα επί πιστώσει

φαρμακα
Ρεπορτάζ : Τόνια Κανελλίδου
Ορατός είναι ο κίνδυνος για τους πολίτες να αγοράζουν φάρμακα εξ' ολοκλήρου από την τσέπη τους.

Κάτι τέτοιο μπορεί να μοιάζει απλό για περιπτώσεις αγοράς μιας ασπιρίνης όμως δεν είναι το ίδιο για φάρμακα που έχουν να κάνουν με ανίατες ασθένειες και μπορούν να κοστίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Την αδυναμία τους να λειτουργήσουν με τα σημερινά δεδομένα εκφράζουν οι φαρμακοποιοί και προαναγγέλλουν την αναστολή πίστωσης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από την πρώτη κιόλας μέρα του νέου χρόνου.
Ο συγκεκριμένος κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αφού βρίσκεται ανάμεσα στην διακοπή πιστώσεων από τους προμηθευτές και την μη καταβολή των οφειλομένων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι προμηθευτές, απαιτούν από τα φαρμακεία να προμηθεύονται τα φάρμακα μετρητοίς ή στην καλύτερη περίπτωση με πίστωση λίγων ημερών.
Ένα φαρμακείο όπως ανέφερε στη zougla.gr o πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής, κ. Κωνσταντίνος  Λουράντος, δεν μπορεί να λειτουργεί όταν δίνει φάρμακα διαρκώς επί πιστώσει ειδικότερα όταν από τη μία πλευρά βρίσκεται η βιομηχανία που το σκεπτικό της είναι να διαμορφώνει όρους πληρωμών μετρητοίς και από την άλλη τα ταμεία που βασίζουν τις πληρωμές τους στο... άγνωστο.
«Τα φαρμακεία είναι ο ενδιάμεσος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα που όντας επιχειρήσεις δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν όταν πιστώνουν διαρκώς αλλά δεν παίρνουν από πουθενά μετρητά» τονίζει ο κ. Λουράντος.
Μία προτεινόμενη λύση που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στις συνδιαλλαγές με το κοινό είναι να επιβληθεί στην βιομηχανία χρόνος εξόφλησης τουλάχιστον ίσης διάρκειας με τις πληρωμές των ταμείων, ώστε να διευκολυνθούν οι φαρμακοποιοί και να μεταβούν στο καθεστώς τοις μετρητοίς πληρωμών των συναλλαγών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου