Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΕΟΠΥΥ: Επικίνδυνη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας

Ραγδαία και επικίνδυνη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας με ταυτόχρονη επιβάρυνση των εργατικών λαϊκών οικογενειών με νέα χαράτσια, σημαίνει η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που τίθεται σε πλήρη λειτουργία από την 1/1/2012. Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκαναν χτες οι υπουργοί Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης.
Σύμφωνα με στοιχεία που διανεμήθηκαν, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2012 θα είναι ελλειμματικός κατά 760 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα προϋπολογίζονται σε 6,2 δισ. ευρώ και τα έξοδα 6,9 δισ. ευρώ - αν και, όπως διόρθωσε ο Γερ. Βουδούρης, οι δαπάνες για τα νοσοκομεία δεν είναι 1,5 δισ., όπως αναγράφεται στο ενημερωτικό, αλλά 1 δισ. ευρώ. Ακόμα όμως και στην περίπτωση αυτή ο προϋπολογισμός θα είναι ελλειμματικός κατά 310 εκ. ευρώ. Το κύριο μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων με 4,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,3 δισ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης.
Ο Α. Λοβέρδος παραδέχτηκε ότι οι παροχές με βάση τον ενιαίο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ είναι κατώτερες και από αυτές που παρείχαν μέχρι τώρα τα ταμεία, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι παροχές είναι συναρτημένες με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) και τα πρωτόκολα συνταγογράφησης φαρμάκων. Μάλιστα, τα ΚΕΝ είναι μνημονιακή υποχρέωση, όπως είπε ο υπουργός. Ο Α. Λοβέρδος είπε ότι με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ όσοι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ επιθυμούν. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε, ότι με τη σύμφωνη γνώμη, των ηγεσιών των περισσότερων ιατρικών συλλόγων θα επιτραπεί η συνταγογράφηση και από μη συμβεβλημένους γιατρούς.
Ο Γεράσιμος Βουδούρης ενημέρωσε ότι οι γιατροί που θα διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ - συμπεριλαμβανομένων και του ΙΚΑ - θα είναι συνολικά 22.000. Θα αμείβονται με 10 ευρώ για κάθε επίσκεψη μέχρι 200 αρρώστους το μήνα και για τετράωρη απασχόληση. Από κει και πέρα οι γιατροί θα μπορούν να δέχονται στο ιατρείο τους ασθενείς που θα πληρώνουν από την τσέπη τους τη θεραπεία. Δηλαδή, θα υπάρξουν νέα χαράτσια.
Αποκλειστικά χαμένος ο λαός
Αποκλειστικά χαμένοι από αυτή την εξέλιξη, την τροχειοδρόμηση του ΕΟΠΥΥ, θα είναι οι ασφαλισμένοι, οι άρρωστοι, οι υγειονομικοί, οι επιστήμονες και συνολικά ο ελληνικός λαός, τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου. Οπως εξήγησε, διαμορφώνονται μηχανισμοί για την περαιτέρω συγκέντρωση και συγκεντροποίηση των κερδών στην υγειονομική αγορά. Από την άποψη αυτή, πρόσθεσε, οι κυβερνητικές σημαίες για την αύξηση κόστους - οφέλους στις παροχές υγείας είναι ανοιχτές και φίλιες στην ανταγωνιστικότητα, όπου ανταγωνιστικότητα είναι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.
Ας μη βαυκαλίζονται, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, οι γιατροί με την προσδοκία της επιστημονικής αξιοπρέπειας και των ικανοποιητικών αμοιβών, διότι θα πέσει ο βούρδουλας της υποταγής στις απαιτήσεις της αγοράς. Αφού αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία που θα διαμορφωθούν στην αγορά των υπηρεσιών Υγείας, ο Ν. Παπακωνσταντίνου κατέληξε: «Εχουμε το προανάκρουσμα μιας μεγάλης υγειονομικής τραγωδίας. Εμείς προτείνουμε έναν άλλο τρόπο που λέει: Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας και με κατάργηση της κερδοσκοπικής δραστηριότητας».
Οι εκπρόσωποι της ΝΔ Γερ. Γιακουμάτος και Θ. Γιαννόπουλος συμφώνησαν με τον ΕΟΠΥΥ υποστηρίζοντας την ελεύθερη επιλογή γιατρού και θεραπευτηρίου, τη συνταγογράφηση από όλους τους γιατρούς και με την κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή των γιατρών. Μάλιστα, ο Θ. Γιαννόπουλος, με αφορμή τις μεγάλες λίστες στα δημόσια ογκολογικά νοσοκομεια για ακτινοθεραπείες, κάλεσε τον Γερ. Βουδούρη να δεσμευτεί ότι θα αγοράσει -όπως προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ- και από τον ιδιωτικό τομέα παρόμοιες υπηρεσίες.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης είπε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να γίνουν οι συνενώσεις των κλάδων Υγείας στον ΕΟΠΥΥ, θέτοντας το ερώτημα γιατί έγινε αυτό στην περίοδο της κρίσης, για να υπογραμμίσει το μνημονιακό του χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου