Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ χωρίς «κουρέματα» φαρμακοποιούς, γιατρούς, κλινικές για 2011 και 2012. Όλο το χρονοδιάγραμμα

Σε διαδικασία αποπληρωμής όλων των οφειλών του 2011 αλλά και του 2012 μπαίνει ο ΕΟΠΥΥ καθώς έχει εισπράξει την έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών. Πότε θα αποπληρωθούν οι οφειλές και ποιοι θα πάρουν πρώτοι ρευστό. 

Η επιχείρηση αποπληρωμής των χρεών από τον υπερχρεωμένο ΕΟΠΥΥ ονομάζεται από την κυβέρνηση… «στρατηγική μηδενικού χρέους». Είναι και η επιχείρηση που θα κάνει πολλούς γιατρούς, φαρμακοποιούς, ιδιοκτήτες κλινικών να ανασάνουν αφού αν υλοποιηθεί με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ορισθεί από το υπουργείο Υγείας, θα εισπράξουν άμεσα μετρητά για το 2011 αλλά και για το 2012. 

Ειδικότερα εντός των επόμενων ημερών θα αρχίσει να μοιράζονται οφειλές ύψους 1,7 δις ευρώ για το 2011. Τα ποσά που θα δοθούν δε θα είναι κουρεμένα όπως διαβεβαιώνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι πρώτοι τυχεροί θα είναι και πάλι οι φαρμακοποιοί που θα εισπράξουν πρώτοι τα χρήματά τους και συγκεκριμένα 164 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση. Ήδη οι εγκρίσεις έχουν περάσει από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και ο ΕΟΠΥΥ θα αρχίσει να εκδίδει σήμερα αύριο εντάλματα πληρωμής. 
Θα ακολουθήσει η κατάθεση χρημάτων σε κάθε ασφαλιστικό Ταμείο ξεχωριστά ώστε να μπορούν να γίνουν εκκαθαρίσεις με ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο και στη συνέχεια να γίνουν οι πληρωμές. 

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί έως τον Φεβρουάριο του φετινού έτους, σε περίπου δύο μήνες δηλαδή να έχουν αποπληρωθεί και όλα τα χρέη του 2012. 
Διευκρινίζεται μάλιστα ότι τα ποσά που θα δοθούν δε θα υποστούν κούρεμα μέχρι το Νοέμβριο του 2012. 

Αμέσως μετά θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα είσπραξης χρημάτων για τον ΕΟΠΥΥ όπου θα γίνεται απ ευθείας κατάθεση των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη, στους λογαριασμούς του Οργανισμού.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου με τους διοικητές των ασφαλιστικών Ταμείων ώστε να ορισθούν ακριβώς όλες οι διαδικασίες της αποπληρωμής των οφειλών στους παρόχους. 

Δήμητρα Ευθυμιάδου
IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου