Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Μπάχαλο στην αγορά φαρμάκου από το νέο δελτίο τιμών! Οι κόντρες των εταιρειών και τα εξαφανισμένα φάρμακα

Το ράβε ξήλωνε το νέου δελτίου τιμών φέρνει νέα αναστάτωση στην αγορά φαρμάκου με πολλά γνωστά σκευάσματα να κάνουν ήδη …φτερά από τα ράφια των φαρμακείων. Τι θα ακολουθήσει και γιατί θα εξαφανιστούν γνωστά σκευάσματα.

Αν πριν λίγο καιρό έλεγε κανείς ότι θα χρειαζόταν κοντά στις 7 προσπάθειες για να εκδοθεί ένα νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα περιλαμβάνει όλες τις τιμές των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να εκληφθεί. Τόσες όμως είναι οι προσπάθειες που έγιναν από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά για να εκδοθεί το νέο δελτίο τιμών συμπεριλαμβανομένων και των διορθωτικών κινήσεων. 

Τα λάθη όμως και οι παραλείψεις που ακόμα καταγράφονται και στην τελευταία έκδοση (που επίσης υπέστη διάφορες αλλαγές του …ποδιού) φέρνουν νέα προβλήματα για ασθενείς και εταιρείες. 
Είναι ενδεικτικό ότι πολλά φάρμακα που θα έπρεπε να έχει μειωθεί η τιμή τους δε μειώθηκε ποτέ, ενώ κάποια άλλα βρίσκονται ακόμη κάτω από το μέσο όρο των χαμηλότερων της Ευρώπης γεγονός που τα καθιστά φθηνότερα και συνεπώς ευάλωτα στις παράλληλες εξαγωγές. 

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι μόλις τα αποθέματα αυτών των φθηνών φαρμάκων τελειώσουν από τις αποθήκες- αν στο μεταξύ δεν έχουν εξαχθεί στο πλαίσιο των παράλληλων εξαγωγών- οι εταιρείες είναι πολύ πιθανό να τα αντικαταστήσουν με άλλα ακριβότερα. Άρα οι ασθενείς ενώ στην αρχή θα έχουν πρόσβαση σε φθηνότερα φάρμακα με μειωμένες τιμές, πολύ σύντομα όμως θα αναγκαστούν να αλλάξουν τη θεραπεία τους με άλλα ακριβότερα. 

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά φαρμάκου έχει φέρει πολλές γκρίνιες και ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρείες.
Και αυτό επειδή πολλά ανταγωνιστικά φάρμακα διατίθενται πλέον σε πολύ διαφορετικές τιμές με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. 
Γι αυτό και πλέον οι εταιρείες αποστέλλουν διαφορετικές επιστολές διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ανεξάρτητα από την κεντρική γραμμή που ακολουθείται από το θεσμικό τους όργανο τον ΣΦΕΕ. 

Εξάλλου ο ΣΦΕΕ έχει ήδη αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά επισημαίνοντας τα κραυγαλέα λάθη του νέου διορθωμένου δελτίου τιμών. 

Δήμητρα Ευθυμιάδου
IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου