Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ανοικτά φαρμακεία και το Σάββατο θα έχουν από τον επόμενο μήνα στη διάθεσή τους οι κάτοικοι της Αττικής.


Πρόσφατη απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) που κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, «ανοίγει» τις πόρτες των φαρμακείων σε πρώτη φάση τα πρωινά του Σαββάτου κατά το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων (8πμ έως 2.30μμ), ενώ επανεξετάζεται και το ωράριο της Δευτέρας και της Τετάρτης.

Οι φαρμακοποιοί του λεκανοπέδιου έχουν κληθεί να γνωστοποιήσουν έως τις 19 Ιανουαρίου εάν θα ακολουθήσουν το νέο ωράριο.

Μέχρι τώρα οι πολίτες μπορούσαν να εξυπηρετούνται είτε από τα εφημερεύοντα φαρμακεία κάθε περιοχής είτε από τα περίπου 220 φαρμακεία που λειτουργούν στο λεκανοπέδιο με διευρυμένο ωράριο, δηλαδή Σάββατο, απόγευμα Δευτέρας και Τετάρτης. Η εφημερία των φαρμακείων το Σάββατο ισχύει από τις 8πμ έως τις 11μμ και περιλαμβάνει υποχρεωτικά όσους φαρμακοποιούς ορίζει ο ΦΣΑ αλλά και όσους έχουν επιλέξει το διευρυμένο ωράριο στο πλαίσιο των διατάξεων για την «απελευθέρωση» της λειτουργίας των φαρμακείων.

«Πόλεμος» φαρμακοποιών

Πίσω από τις δραστικές αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, βρίσκεται σε εξέλιξη μια σφοδρή αντιπαράθεση στους κόλπους των φαρμακοποιών.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ, κ. Κώστας Λουράντος καταγγέλλει ότι τα περισσότερα από τα 220 φαρμακεία που λειτουργούν με το διευρυμένο ωράριο, δεν τηρούν τις ώρες της πλήρους εφημερίας, αλλά περιορίζονται στο λεγόμενο ωράριο - «φιλέτο», δηλ από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου.

Φαρμακοποιοί που ακολουθούν το διευρυμένο ωράριο διαβλέπουν πίσω από την απόφαση του ΦΣΑ μία ακόμη «κίνηση τακτικής των συνδικαλιστών στη λυσσαλέα τους προσπάθεια να πληγούν οι φαρμακοποιοί που επέλεξαν να ακολουθήσουν τον νόμο για την απελευθέρωση του ωραρίου». Θεωρούν μάλιστα ενδεικτική της στάσης του ΦΣΑ, ότι δεν αναρτώνται οι καρτέλες με τα 220 φαρμακεία που λειτουργούν με το διευρυμένο ωράριο στις σχετικές λίστες που υποχρεωτικά αναρτά ο ΦΣΑ στην ιστοσελίδα του και σε όλα τα φαρμακεία.

Εκπρόσωποι των 220 αυτών φαρμακείων υποστηρίζουν πως ο αριθμός των εφημερευόντων φαρμακείων που ορίζει ο ΦΣΑ είναι πολύ μικρός, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του κοινού που αναζητεί φαρμακείο εκτός ωραρίου. Π.χ. στις περιοχές Αμαρουσίου, Πεύκης, Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης εφημερεύουν καθημερινά μόνο 3 φαρμακεία για πληθυσμό άνω των 120.000 κατοίκων.

«Οι Έλληνες θα ήταν ευχαριστημένοι εάν είχαν ένα φαρμακείο κάτω από το σπίτι τους, έτσι αντιλαμβάνονται τη σχέση τους με τον φαρμακοποιό. Εμείς ως Σύλλογος προσπαθούμε να βρούμε τις λύσεις που συμφέρουν τον κλάδο μας αλλά και τους πολίτες» απαντά ο κ. Λουράντος.

Πηγή: protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου