Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ακόμα και οι διοικήσεις των νοσοκομείων είναι απρόθυμες να προχωρήσουν στις συγχωνεύσεις


«Ως μνημείο πολιτικής ανικανότητας, προχειρότητας, παντελούς έλλειψης πολιτικού σχεδιασμού αλλά κυρίως υπόγειων συμβιβασμών και αναζήτησης ισορροπιών με τα κατεστημένα συντεχνιακά συμφέροντα, μπορούν να χαρακτηριστούν τα σημερινά τεκταινόμενα στο χώρο της Υγείας και του ΕΣΥ ειδικότερα».

Τη διαπίστωση αυτή διατυπώνει ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΑΣΟΝΟΠ κ. Ιωάννης Καναβός με αφορμή τη δημοσίευση των νέων οργανισμών των νοσοκομείων.

«Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το Δημόσιο νοσοκομείο δεν κατέστη αποδοτικό ως προς τη σχέση κόστους – οφέλους είναι πλέον πασιφανές, και οδήγησε στα γνωστά αδιέξοδα των προηγούμενων ετών μέσω της αλματώδους αύξησης της νοσοκομειακής δαπάνης», επισημαίνει ο κ. Ι. Καναβός.

«Ωστόσο, συνεχίζει, η άτολμη και άβουλη πολιτική που ακολουθείται όλη την τελευταία περίοδο, εξαντλείται στη διατήρηση της γνωστής ποσόστωσης του 5-3-2 για την κατάληψη των θέσεων ευθύνης από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, υπονομεύει το μέλλον της αναγκαίας μεταρρύθμισης, αναπαράγει το ίδιο αναποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης, δομής και λειτουργίας, υποθάλπει φαινόμενα παραοικονομίας - πιθανά με άλλους πρωταγωνιστές – λειτουργεί αντιαναπτυξιακά παρατείνοντας το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας αναφορικά με το μέλλον των Δημόσιων νοσοκομείων».

«Οι νέοι Οργανισμοί που δημοσιεύονται με τεράστια καθυστέρηση λειτουργούν αποπροσανατολιστικά. Στοχεύουν δήθεν – αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΟΝΟΠ - στον εξορθολογισμό του συστήματος και στην περιστολή των δαπανών, ενώ στην ουσία συντηρούν μικροκομματικά συντεχνιακά συμφέροντα, ανακυκλώνουν προβλήματα του παρελθόντος διαιωνίζοντας την υποστελέχωση, την αναποτελεσματικότητα, τη βραδυκίνητη γραφειοκρατική θεώρηση, τη χαμηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη δυσκολία στην πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες Υγείας, ελέγχονται ως προς τη νομιμότητά τους, ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η όποια ονομαστική εξοικονόμηση πόρων επιτευχθεί, θα σημάνει δυσανάλογο κόστος στο κοινωνικό κεφάλαιο που θα σπαταληθεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλοπρόσαλλης πολιτικής: Ακόμα και οι Διοικήσεις των νοσοκομείων που σήμερα εξακολουθούν να επιλέγονται με αμιγώς κομματικά κριτήρια, παρουσιάζονται απρόθυμες να εκτελέσουν τις ¨άνωθεν¨ εντολές για την υλοποίηση του σχεδίου των συγχωνεύσεων – συνενώσεων, οδηγώντας το ελάχιστο εναπομείναν νοσηλευτικό προσωπικό στα όρια της παράκρουσης, ή της άτακτης φυγής στο εξωτερικό...».

Από Νίνα Κομνηνού
ΥGEIA360.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου