Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Πανιατρική απεργία για τις περικοπές στην Υγεία

Χωρίς γιατρούς θα μείνουν σήμερα οι ασθενείς σε όλη τη χώρα καθώς πραγματοποιείται πανιατρική απεργία με αφορμή τις συνεχείς περικοπές στο χώρο της Υγείας.

Ετσι τα ιατρεία των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ και των οδοντιάτρων θα παραμείνουν κλειστά, ενώ στην απεργία συμμετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Μάλιστα η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) προανήγγειλε και νέα 24ωρη απεργία στις 31 Ιανουαρίου. Οι γιατροί ζητούν άμεση εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, αξιοπρεπείς αμοιβές και κατάργηση της υποχρεωτικής μετάταξης των ασφαλισμένων σε ανώτερη κατηγορία ανά 3ετία.

Οι γιατροί του ΕΣΥ, από την άλλη, ζητούν να αποσυρθούν τα οργανογράμματα των νοσοκομείων και να καταρτιστούν ασφαλή προγράμματα εφημεριών, δεδομένου ότι και τα κονδύλια για τις εφημερίες έχουν ψαλιδιστεί.

Εν τω μεταξύ με στοιχεία απαντά η Ενωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ στις κατηγορίες του υπουργείου Υγείας ότι στο ιατρικό προσωπικό οφείλεται η υπερσυνταγογράφηση. Οι γιατροί επικαλούνται διεθνή έρευνα, που αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Ειδικότερα με βάση τον μεγαλύτερο οργανισμό παγκοσμίως σε θέματα ιατρικών διαδικτυακών ερευνών (www.leadphysician.com), οι Ελληνες γιατροί είναι έβδομοι από το τέλος στον μέσο όρο χορήγησης μηνιαίων συνταγών, που είναι περίπου 210. Η Ελλάδα είναι πιο κάτω, στον μέσο όρο συνταγών ανά μήνα, τόσο σε σχέση με χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά όπως η Γερμανία (250), η Τσεχία (500), η Ουγγαρία (550), το Βέλγιο (280), η Αυστρία (220) όσο και σε σχέση με χώρες του Νότου όπως η Ιταλία (250) και η Πορτογαλία (250). «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναζητήσει αλλού τις αιτίες της υπέρογκης φαρμακευτικής δαπάνης που κατατρώει το 64% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της Ενωσης Ιατρών του ΕΟΠΥΥ.
Δ .ΕΥΘ. 
ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου