Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Στο έλεος... του ΕΟΠΥΥ οι Έλληνες!

Ο φόβος μήπως αρρωστήσουν τα παιδιά τους στοιχειώνει τους γονείς σε είκοσι ένα νομούς της χώρας, που έχουν μείνει χωρίς συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΠΥ παιδίατρο. Το μεγάλο κύμα φυγής των ιατρών από τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό υγείας έχει αφήσει ακάλυπτους εκατομμύρια Ελληνες που όσο κι αν ψάχνουν, δεν βρίσκουν κανέναν επιστήμονα για να τους εξετάσει.

Από τους 5.500 γιατρούς που είχαν αρχικά συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ σήμερα έχουν μείνει περίπου 4.000, καθώς 1.500 εγκατέλειψαν τον οργανισμό υγείας. Μάλιστα κάθε μέρα που περνά η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, καθώς ο αριθμός των ιατρών που δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μειώνεται. Το αποτέλεσμα είναι ολόκληροι νομοί της χώρας να στερούνται ιατρικών υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν βασικές ειδικότητες, όπως του παιδιάτρου και του μαιευτήρα-γυναικολόγου, αφού σε είκοσι ένα νομούς οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένο ιατρό. Ετσι οι ασθενείς αναγκάζονται να διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, ακόμα και να μεταβαίνουν σε άλλους νομούς, προκειμένου να βρουν την υγειά τους.

Το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και απειλεί τη δημόσια υγεία κατέγραψε η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ επισημαίνοντας ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες ειδικότητες, όπως είναι η Ψυχιατρική, η Νευρολογία, η Χειρουργική, η Ενδοκρινολογία, η Αγγειοχειρουργική, η Γαστρεντερολογία και η Δερματολογία. Ακόμα και στους λίγους νομούς που υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, ο αριθμός των ιατρών είναι τόσο μικρός που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στον νομό Λασιθίου ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόνο τρεις καρδιολόγους, ο νομός Χαλκιδικής μόλις έναν, οι νομοί Λακωνίας, Κυκλάδων, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας από έναν, ενώ ολόκληροι οι νομοί [Ταλαιπωρία δίχως τέλος για τους ασθενείς. Αναγκάζονται να διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα και να μεταβαίνουν σε άλλους νομούς προκειμένου να εξυπηρετηθούν.] Καστοριάς και Καβάλας μόλις από δύο.

Τα ίδια ισχύουν και για όλες τις άλλες ειδικότητες. Για παράδειγμα, ειδικότητα νευρολόγου ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ θα δυσκολευτεί να βρει, καθώς δεν υπάρχει σε τριάντα νομούς της χώρας! Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι υπάρχει και το όριο των 200 επισκέψεων ανά ιατρό και ανά μήνα, είναι προφανές ότι μεγάλα στρώματα του πληθυσμού είναι πλέον ακάλυπτα από ιατρικές υπηρεσίες!

«Το υπουργείο Υγείας κωφεύει και αν συνεχίσει, τότε σύντομα ο ΕΟΠΥΥ θα αποτελέσει τον μοναδικό οργανισμό παροχής υπηρεσιών υγείας του κόσμου χωρίς γιατρούς» καταγγέλλει η ένωση γιατρών του ΕΟΠΥΥ και παραθέτει τα στοιχεία προκαλώντας το υπουργείο να τα διαψεύσει.

Χωρίς αναισθησιολόγο πενήντα νομοί!

«Πρωταθλήτριες» ειδικότητες στη θλιβερή λίστα των ακάλυπτων από γιατρούς νομών είναι η Αιματολογία και η Αναισθησιολογία, καθώς συμβεβλημένος γιατρός δεν υπάρχει σε πενήντα νομούς της χώρας! Ακολουθούν η Ακτινοθεραπευτική - Ογκολογία, η Νευροχειρουργική και η Παιδοψυχιατρική με πλήρη έλλειψη σε σαράντα εννέα νομούς, η Αγγειοχειρουργική και η Πλαστική Χειρουργική με ολοκληρωτική απουσία ειδικών σε σαράντα έξι νομούς και η Αλλεργιολογία με σαράντα πέντε ακάλυπτους νομούς. Χωρίς νεφρολόγο είναι σήμερα σαράντα ένας νομοί, χωρίς ρευματολόγο σαράντα, χωρίς ενδοκρινολόγο τριάντα εννέα, χωρίς γαστρεντερολόγο τριάντα έξι και χωρίς δερματολόγο-αφροδισιολόγο και ψυχίατρο τριάντα πέντε νομοί! Χειρουργό δεν έχουν τριάντα ένας νομοί της χώρας, ωτορινολαρυγγολόγο είκοσι οκτώ, οφθαλμίατρο επίσης είκοσι οκτώ και ουρολόγο είκοσι δύο.

Οι αιτίες της φυγής των γιατρών

Οι αιτίες του κύματος φυγής από τον ΕΟΠΥΥ που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό είναι, σύμφωνα με τους γιατρούς, οι εξής: Η πολύ χαμηλή ιατρική αμοιβή (6,5 ευρώ καθαρά ανά ασθενή), κάτω από την αξία ενός… κουρέματος, καθώς επίσης η αμοιβή κάτω του κόστους για πολλές εργαστηριακές εξετάσεις. Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ οφείλει μόνο για το 2012 300 εκατ. ευρώ και για τα έτη 2010 και 2011 πάνω από 1 δισ. ευρώ. Ενα χρόνο από την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν αποσταλεί στους ιατρούς οι υπογεγραμμένες συμβάσεις τους, γεγονός που θέτει ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα όσων πληρωμών έχουν ήδη γίνει, ενώ πρόβλημα αποτελεί και η απαράδεκτη γραφειοκρατία.

Απεργεί την Πέμπτη ο Ιατρικός Σύλλογος

Σε 24ωρη απεργία προχωρά την ερχόμενη Πέμπτη 17 Ιανουαρίου ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του κάνει αναφορά στις περικοπές των δαπανών υγείας, που οδηγούν «σε υποβάθμιση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, τους ιατρούς σε οικονομική καχεξία και τους ασφαλισμένους σε εξασθένιση των παροχών τους και αδυναμία πρόσβασης και λήψης στοιχειώδους περίθαλψης». Μάλιστα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την αγωνία του για τα όρια αντοχής του συστήματος υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού, κάνοντας λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης.

PELOP.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου