Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Αποχωρούν οι γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ


Με την ολοκλήρωση των διετών συμβάσεων συνεργασίας

Χαμένοι στην… καταμέτρηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ είναι το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση του Οργανισμού αλλά και οι ίδιοι οι συμβεβλημένοι γιατροί, ενώ την ίδια ώρα οι ασφαλισμένοι αναζητούν απεγνωσμένα γιατρό για να τους συνταγογραφήσει το φάρμακο ή την εξέταση που χρειάζονται.

Δεκάδες νομοί της χώρας έχουν έλλειμμα ιατρών βασικών ειδικοτήτων όπως παιδιάτρων ή νευρολόγων αλλά και όπου υπάρχουν γιατροί αυτοί είναι ελάχιστοι και δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες δεν την «βλέπουν» όμως όλοι οι αρμόδιοι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς παραδέχτηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του νέου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ότι ολοένα και περισσότεροι γιατροί διακόπτουν τις συμβάσεις τους με τον Οργανισμό. «Οι γιατροί που ήταν συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ και εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, ήταν υποχρεωμένοι να παραμείνουν στον οργανισμό για 2 έτη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αμέσως μόλις ολοκληρώθηκαν οι συμβάσεις τους, οι γιατροί αποχώρησαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σε ανακοίνωσή της λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας –που σημειωτέον εποπτεύει τον Οργανισμό- υποστήριξε ότι «όχι μόνο δεν υπάρχει κύμα αποχώρησης συμβεβλημένων ιατρών, αντιθέτως εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις ιατρών προκειμένου να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ»!

Ο πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, κ. Γιώργος Ελευθερίου, ανέφερε στο protothema.gr ότι περισσότεροι από 1.200 γιατροί έχουν γνωστοποιήσει στη διοίκηση του Οργανισμού τη διακοπή των συμβάσεών τους για το τρέχον έτος. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις η διακοπή των συμβάσεων άφησε ολόκληρες περιοχές, όπως η Λευκάδα, χωρίς κανέναν γιατρό.

Οι δυσλειτουργίες στο δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ φάνηκαν πριν από λίγες ημέρες όταν οι γιατροί ανέστειλαν την επίσχεση εργασίας που είχαν αρχίσει από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, διεκδικώντας τις αμοιβές τους από τον Οργανισμό και οι ασφαλισμένοι άρχισαν την αναζήτηση των ειδικών για φάρμακα, εξετάσεις κα.

Ωστόσο, πολλές αποχωρήσεις γιατρών δεν είχαν –και δεν έχουν- αποτυπωθεί στους σχετικούς πίνακες του ΕΟΠΥΥ όπου αναζητούν οι ενδιαφερόμενοι τους γιατρούς κατά περιοχές για επίσκεψη και συνταγογράφηση. Έτσι σε αρκετές περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι ενημερώνονταν από τον ίδιο τον γιατρό για τη διακοπή της σύμβασής του με τον ΕΟΠΥΥ.

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου