Σάββατο 18 Μαΐου 2013

«Κρυφό» Χρέος 1 δισ. ευρω στον ΕΟΠΥΥ

NEA ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ, ME ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΓΙΑ TO 2012-2013

ΜΙΑ ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ωρολογιακή βόμβα υπάρχει στα θεμέλια του ΕΟΠΥΥ: Ένα επιπλέον χρέος ύψους περίπου 1 δισ. ευρω, το οποίο έχει κρυφτεί επιμελώς κάτω από το χαλί, καθώς ο οργανισμός πληρώνει με δραματική καθυστέρηση τους παρόχους του, με εξαίρεση τους φαρμακοποιούς.

Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΝΕΓΚΗ 
anegis@ependytis.gr

Mία πιο προσεκτική ανάλυση των ποσών που έχει αποπληρώσει ο ΕΟΠΥΥ και των νέων χρεών, που έχει ήδη συσσωρεύσει, αποκαλύπτει το μέγεθος της «μαύρης τρύπας» που μετακυλίεται από χρήση σε χρήση. Ας δούμε πιο αναλυτικά τι συμβαίνει ανά είδος παρόχου:

1. Φάρμακα. 

Ο οργανισμός έχει πληρώσει σχεδόν πλήρως την εξωνοσοκομειακή κατανάλωση σε φάρμακα (ιδιωτικά φαρμακεία). Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με την εξόφληση των αγορών σε σκευάσματα των φαρμακείων του ίδιου του ΕΟΠΥΥ, που αφορούν κυρίως φάρμακα υψηλού κόστους.
Αν λάβουμε υπόψη μας τον συμψηφισμό με κονδύλια που οφείλουν οι φαρμακοβιομηχανίες προς το κράτος (claw back και rebates), τότε οι οφειλές του οργανισμού απευθείας προς τις φαρμακοβιομηχανίες υπολογίζονται γύρω στα 350 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε και την κατανάλωση του Ιανουαρίου του 2013, το ποσό φθάνει τα 400 εκατ. ευρώ. Οι φαρμακοβιομηχανίες είναι οι μοναδικοί πάροχοι του ΕΟΠΥΥ που δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ για ολόκληρο το 2012...
Για να παρουσιαστούν μειωμένες οι δαπάνες του οργανισμού, το υπουργείο Οικονομικών διάλεξε και πάλι την εύκολη λύση της... στάσης πληρωμών προς τους παρόχους.

2. Νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές.

Μέχρι σήμερα, οι ιδιωτικές κλινικές έχουν πληρωθεί την προκαταβολή (90% επί των απαιτήσεων) έως και τον μήνα Οκτώβριο. Δηλαδή, τους οφείλονται οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2012, που αφορούν περίπου 90 εκατ. ευρώ, και ο Ιανουάριος του 2013, που αντιστοιχεί σε άλλα 50 εκατ. ευρώ.
Επίσης, τους οφείλεται το υπόλοιπο 10% για όλο το χρονικό διάστημα, ήτοι περίπου 60 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή, συνολικά, σι οφειλές προς τις ιδιωτικές κλινικές ανέρχονται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η εκκαθάριση του 10% είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς η κυβέρνηση έχει περάσει ρύθμιση ότι θα διεξαχθεί δημόσιος διαγωνισμός για την ανάδειξη ιδιωτικής εταιρείας που θα κάνει την εκκαθάριση.
Ζήσε Μάη μου, δηλαδή...

3. Γιατροί. 

Και οι γιατροί έχουν πληρωθεί το 90% για τις επισκέψεις (6,5 εκατ. τον μήνα) και τις εξετάσεις μέχρι και τον Οκτώβριο (4O εκατ. μηνιαίως). Συνεπώς, τους οφείλονται το υπόλοιπο 10%, ήτοι περίπου 60 εκατ. ευρώ, το δίμηνο Οκτωβρίου Δεκεμβρίου 2012 και ο Ιανουάριος του 2013, που αντιστοιχεί σε περίπου 20 εκατ. για τις επισκέψεις και 120 εκατ. για τις εξετάσεις. Συνολικά, λοιπόν, τα συσσωρευμένα χρέη προς τους συμβεβλημένους γιατρούς φθάνουν περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.

4. Λοιποί πάροχοι. 

Περίπου 200 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι οφείλονται στους υπόλοιπους παρόχους, όπως διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, φυσικοθεραπευτές κ.λπ.

Βρόχος

Συνολικά, λοιπόν, βλέπουμε ότι υπάρχει ένα «άνοιγμα» της τάξης του 1 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί θηλιά στον λαιμό του ΕΟΠΥΥ και δεν επιτρέπει στον οργανισμό να διαπραγματευτεί με τους προμηθευτές περαιτέρω μειώσεις τιμών. Μέχρι σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο σφυρίζουν αδιάφορα, θέλοντας προφανώς να καταγράψουν μείωση των δαπανών του κράτους, στο πλαίσιο της γνωστής συνταγής της «δημιουργικής λογιστικής». Ως πότε όμως;    ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου