Σάββατο 18 Μαΐου 2013

'Κομισιόν': Ψαλίδι στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών;

Σε 'ψαλίδι' στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και μάλιστα από τον επόμενο μήνα, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, η έκθεση για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου στην Ελλάδα, την οποία δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο κείμενο της 'Κομισιόν' επισημαίνεται ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών πρέπει να υποχωρήσει στο 15% έως τον Ιούνιο του 2013.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η χώρα μας εμφανίζει καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ευρείας χρήσης γενοσήμων φαρμάκων, τα οποία πρέπει να καταλαμβάνουν το 60% της συνολικής συνταγογράφησης, έως τον Δεκέμβριο.

Για τα 'ακριβά' φάρμακα, προτείνει περαιτέρω μειώσεις τιμών, μέσω διαπραγματεύσεων του ΕΟΠΥΥ με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Καθυστερήσεις επισημαίνονται και στις μετακινήσεις προσωπικού (και γιατρών) των δημόσιων νοσοκομείων. 

Η Επιτροπή ζητεί να δοθεί έμφαση στις μη αστικές περιοχές και προτείνει να υπάρξει εξοικονόμηση δαπανών στο ΕΣΥ, μέσω της μείωσης του αριθμού των υποδιοικητών.

Δικλείδα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από ελληνικές πηγές, πάντως, η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών είναι ένας μνημονιακός στόχος, ο οποίος έχει επιτευχθεί.

Η πρόβλεψη της παρούσας έκθεσης για περαιτέρω μείωση, φαίνεται ότι έχει τοποθετηθεί ως δικλείδα ασφαλείας. Τι σημαίνει αυτό;

Εάν με την επικείμενο είσοδο στην ελληνική αγορά των καινοτόμων φαρμάκων (περιμένουν τιμή επί μία διετία) υπάρξει αύξηση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης (είναι απολύτως αναμενόμενο), το 'μάρμαρο' θα πληρώσουν οι φαρμακοποιοί με αντίστοιχη μείωση στο ποσοστό κέρδους τους...

Δ.Κ. - IATRONET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου