Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

25.000 έλεγχοι από το ΣΔΟΕ ως το τέλος του έτους

«Ζητάτε αποδείξεις για να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές» προτρέπει η πολιτική ηγεσία



Περισσότερους από 25.000 ελέγχους σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες αλλά και απλούς πολίτες που κρύβουν συστηματικά εισοδήματα θα πραγματοποιήσει ως το τέλος του έτους το ΣΔΟΕ προκειμένου, όπως λένε αρμοδίως, να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία και να απομακρυνθεί κάθε ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Το φαινόμενο φοροδιαφυγής έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις με τους ελεγκτές να μην προλαβαίνουν να κόβουν πρόστιμα σε καταστήματα, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές. Το μήνυμα που στέλνει η πολιτική ηγεσία στους φορολογουμένους είναι σαφές: «ζητάτε αποδείξεις για να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές».

«Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει το σχέδιο δράσης του υπουργείου Οικονομικών αλλά και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ως το τέλος του τρέχοντος έτους προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή που ειδικά το εφετινό καλοκαίρι έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Αιχμή του δόρατος όλων των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να έρθουν στην επιφάνεια αδήλωτα εισοδήματα και να φορολογηθούν. Μάλιστα το μήνυμα που στέλνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι όσοι έχουν «μαύρο» χρήμα στις τράπεζες, ακόμη και αν το σηκώσουν, αυτό θα βρεθεί σε κάθε περίπτωση γιατί οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα αναζητήσουν στα αρχεία των τραπεζών όλες τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Οπως δηλώνει κατ' αποκλειστικότητα στο «Βήμα της Κυριακής» ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, «πρέπει να πετύχουμε την περιστολή της φοροδιαφυγής διότι μόνο τότε θα έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια να εξετάσουμε αφενός τη μείωση φορολογίας και αφετέρου να δώσουμε πρόσθετη στήριξη στις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Ολοι οι πολίτες να συστρατευθούν στον αγώνα αυτόν και να ζητούν από όσους συναλλάσσονται να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους. Η πολιτεία από τη δική της μεριά, έχοντας θωρακίσει τη νομοθεσία και έχοντας υιοθετήσει τα κατάλληλα μέσα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εφαρμόζει σε κάθε περίπτωση τον νόμο».

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στέλιος Στασινόπουλος δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «ως το τέλος του έτους το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στοχεύει να πραγματοποιήσει περισσότερους από 25.000 ελέγχους που θα αφορούν όλη την οικονομική δραστηριότητα, με έμφαση στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, γιατί εκεί υπάρχουν τα πολλά χρήματα και θα ελεγχθεί με στοχευμένες διασταυρώσεις η προέλευσή τους». Ο ίδιος τονίζει για τους ελέγχους κατά την τουριστική περίοδο ότι «μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η δραστηριότητα του ΣΔΟΕ θα επικεντρωθεί στην πρόληψη της φοροδιαφυγής, με έμφαση τα σημεία εκείνα όπου υπάρχει έντονο οικονομικό ενδιαφέρον και μεγάλος όγκος συναλλαγών».

Ελεγχοι παντού

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, «καθ' όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα έχουν δύο χαρακτηριστικά: Το ένα έχει να κάνει με την κινητικότητα των συνεργείων ελέγχου καθώς ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να βρεθούν σε διαφορετικό σημείο από αυτό που έχει καθοριστεί αρχικά ώστε να έχουν μεγαλύτερο φοροεισπρακτικό αποτέλεσμα. Το δεύτερο είναι ότι τα ελεγκτικά κλιμάκια του ΣΔΟΕ θα επισκεφθούν μέρη στα οποία ως σήμερα το ΣΔΟΕ δεν είχε βρεθεί ποτέ και αυτό θα γίνει και με τη βοήθεια του Λιμενικού Σώματος».

Σημαντική διαφοροποίηση του νέου καθεστώτος ελέγχων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι κατά τους θερινούς μήνες πραγματοποιούνται έλεγχοι όχι μόνο σε τουριστικές περιοχές αλλά και σε άλλα σημεία της ελληνικής επικράτειας ενώ τα συνεργεία ελέγχου δεν λειτουργούν μεμονωμένα αλλά μπορεί να βρίσκονται στην ίδια περιοχή και άλλα συνεργεία προκειμένου να συνδυάσουν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Οι έλεγχοι είναι επαναλαμβανόμενοι καθώς την ίδια περιοχή μπορεί να επισκεφθούν με διαφορά λίγων ημερών δύο ή και περισσότερες φορές τα ειδικά συνεργεία του ΣΔΟΕ.

Πάντως, το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο Οικονομικών προς κάθε κατεύθυνση είναι οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις γιατί μόνο έτσι θα αυξηθούν οι εισπράξεις από ΦΠΑ και από Φόρο Εισοδήματος και δεν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Σε καθημερινή βάση ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ εκδίδει δεκάδες εντολές ελέγχου που αφορούν τυχαίο δείγμα, ενώ όταν υπάρχει ειδική πληροφόρηση οι εντολές ελέγχου είναι στοχευμένες προς συγκεκριμένες επιχειρήσεις ή κλάδους της οικονομίας. Σε αρκετές από αυτές τις εντολές περιλαμβάνεται και η ειδική εντολή για κλείσιμο 48 ωρών του καταστήματος, όπως προβλέπει ο νόμος, εφόσον δεν έχει εκδώσει πάνω από 10 αποδείξεις ή η αξία των αποδείξεων που δεν έχουν «κοπεί» ξεπερνά συνολικά τα 500 ευρώ. Μετά όμως τα τελευταία γεγονότα και τις εκτεταμένες περιπτώσεις φοροδιαφυγής έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ειδικών εντολών για 48ωρα «λουκέτα» στις περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων.

Αναστολή

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μπορεί να αναστέλλει τη λειτουργία καταστημάτων για διάστημα ενός μήνα κάθε φορά που διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις, καθώς και όταν παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών. Τελευταίο παράδειγμα αυτό που καταγράφηκε στις Αρχάνες Ηρακλείου.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ήδη έχει εκδώσει 12 σχετικές αποφάσεις για αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων για διάστημα ενός μηνός και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθούν 14 ακόμη όμοιες αποφάσεις για κλείσιμο καταστημάτων σε όλη την επικράτεια. Οι διαδικασίες, εφόσον προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις, περιλαμβάνουν την προηγούμενη ακρόαση του φορολογουμένου και συνεπώς η έκδοση των σχετικών πράξεων λαμβάνει χώρα τουλάχιστον 15 ημέρες μετά την πραγματοποίηση της παράβασης.

Επεξεργασία της λίστας Λαγκάρντ

Στο σχέδιο δράσης ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών και του ΣΔΟΕ περιλαμβάνεται η εντατικοποίηση της επεξεργασίας της λίστας Λαγκάρντ με διασταύρωση στοιχείων που προέρχονται από πληροφορίες και αρχεία των ελληνικών τραπεζών όπου θα γίνει σύγκριση των δηλωθέντων εισοδημάτων με τις συνολικές καταθέσεις όσων βρίσκονται στη σχετική λίστα.

Προχωρούν επίσης οι έλεγχοι σε περίπου 24.750 φορολογούμενους οι οποίοι την τριετία 2009-2011 είχαν μεταφέρει στο εξωτερικό μέσω τραπεζικών εμβασμάτων ποσά άνω των 100.000 ευρώ έκαστος και για τους οποίους έχουν προκύψει αδικαιολόγητες αποκλίσεις μεταξύ των εισοδημάτων που δήλωσαν στην Εφορία και των καταθέσεων που έστειλαν στο εξωτερικό. Από τους 24.750 περίπου 10.300 πολίτες βρίσκονται στο στόχαστρο του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου που συστάθηκε πρόσφατα και οι οποίοι θα ελεγχθούν με το νέο σύστημα των έμμεσων τεχνικών ελέγχου.

Με τις νέες τεχνικές ελέγχου θα λαμβάνεται υπόψη κάθε περιουσιακό στοιχείο του φορολογούμενου, αλλά και οποιαδήποτε αλλαγή στο επίπεδο διαβίωσής του, ακόμη και στη συμπεριφορά του, στο ντύσιμό του κτλ. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών να καταγράψει τα πραγματικά εισοδήματα και στη συνέχεια να τα φορολογήσει.

Ηλεκτρονικά τιμολόγια

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του ΣΔΟΕ οι «Ράμπο» του ΣΔΟΕ κατά τον έλεγχο σε καταστήματα, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης κτλ. πηγαίνουν κατευθείαν στις ταμειακές μηχανές και στα βιβλία της επιχείρησης χωρίς να φορούν ειδική στολή ή να έχουν κάποια διακριτικά. Το μόνο που κάνουν προτού ξεκινήσουν τον έλεγχο είναι να επιδείξουν την ειδική ταυτότητά τους.

Πάντως, από το 2014 ο έλεγχος θα μπορεί να γίνεται και εξ αποστάσεως, καθώς θα τεθούν σε εφαρμογή τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ποιοι και για ποιους έχουν εκδώσει ηλεκτρονικά τιμολόγια, ενώ στην περίπτωση των ταμειακών μηχανών στο τέλος της ημέρας θα βγαίνει το τελικό ποσό και θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τα περαιτέρω.

Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να «εξαφανίσει» τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, καθώς κάθε μήνα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών. ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου