Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

'Εγραψαν 9,5 εκατ. παραπεμπτικά στον ΕΟΠΥΥ μέσα σε ένα μήνα!

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΕΙΧΑΝ... ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Της Ελένης Πετροπούλου - ΗΜΕΡΗΣΙΑ

«Σαφάρι» ελέγχων σε φαρμακεία και ιατρεία ξεκινά το υπουργείο Υγείας καθώς διαπιστώθηκαν υπερσυνταγογραφήσεις αλλά και «ρεκόρ» παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο τον περασμένο Απρίλιο... όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ παρουσίασαν κάποιο πρόβλημα υγείας και έκαναν από μια διαγνωστική εξέταση, αφού κατεγράφησαν 9,5 εκατ. παραπεμπτικά! Ουσιαστικά κάθε παραπεμπτικό αντιστοιχει σε ένα ασφαλισμένο, αλλά φυσικά μπορεί κάποιος ασφαλισμένος να έχει πάρει περισσότερα από ένα.

Ουρολόγοι, ορθοπεδικοί και νευρολόγοι εμφανίζουν τις περισσότερες «ύποπτες» συνταγές, ενώ μόνο ένας γιατρός χρέωσε τον ΕΟΠΥΥ με 60.000 ευρώ σε ένα μήνα!

Την ίδια στιγμή, η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ το α΄ εξάμηνο του έτους παρουσιάζει υπέρβαση κατά 125 εκατ. ευρώ.

Ηδη στο υπουργείο Υγείας έχει σημάνει συναγερμός, ενώ όπως δήλωσε στην «Η» ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδη πρόκειται για «καραμπινάτες κλοπές σε βάρος του ΕΟΠΥΥ». Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε στοχευμένους ελέγχους, ενώ μέσω του twitter σχολίασε ότι ορισμένοι θα χάσουν τον ύπνο τους. Κατέδειξε, μάλιστα, ως υπεύθυνους γιατρούς και φαρμακοποιούς, τους οποίους -είπε- θα στείλει στη Δικαιοσύνη ενώ θα δημοσιοποιήσει και τα ονόματά τους.

Στο μικροσκόπιο
Σύμφωνα πάντως με τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό, ο Οργανισμός μέσω της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) είναι σε θέση να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών.

Για παράδειγμα μπορεί να ελέγξει ανά γιατρό, ανά ειδικότητα τις συνταγές και ανάλογα με τον αριθμό των ασφαλισμένων να συγκρίνει τον αριθμό των παραπεμπτικών που εκδίδονται. Ηδη, ο ΕΟΠΥΥ έχει εντοπίσει περιπτώσεις γιατρών που έχουν συνταγογραφήσει αδικαιολόγητο αριθμό παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις και έχει ζητήσει εξηγήσεις από τους υπεύθυνους γιατρούς.

Στο «μικροσκόπιο» των ελέγχων μπαίνουν και φαρμακεία, στα οποία η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έδειξε ότι εκτελούνται οι περισσότερες «ύποπτες» συνταγές. Οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί, ενώ οι πρώτες «καμπάνες» αναμένονται στα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα δημοσιοποιηθούν οι κυρώσεις.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στον ρ/ς REAL FM, αναφερόμενος στη διαθεσιμότητα στο ΕΣΥ, τόνισε ότι «το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί» και στις 23 Αυγούστου θα ξεκινήσουν να στέλνονται τα στοιχεία των υπό μετακίνηση και διαθεσιμότητα υπαλλήλων. Στις 31 Αυγούστου -σημείωσε- θα ξεκινήσει η διαθεσιμότητά τους και στις 16 Σεπτεμβρίου θα είναι στη νέα τους δουλειά.

Για τις κενές θέσεις γιατρών στα νησιά και σε παραμεθόριες περιοχές, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε τη θέσπιση κινήτρων «για να καταστήσουμε ελκυστικές τις θέσεις αυτές».

Κινητοποιήσεις
Από την πλευρά τους, πάντως, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Για σήμερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία έχει προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της Αττικής. Ετσι, την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο «Σισμανόγλειο», ενώ για την Τετάρτη και την Πέμπτη έχουν προγραμματίσει κλείσιμο -από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι- των ταμείων των τακτικών εξωτερικών ιατρείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου