Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

'Aδωνις: "Χρειάζονται περισσότερα από όσα ζητά η τρόικα"

Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για τις επερχόμενες αλλαγές στη λειτουργία Ε.Σ.Υ. και για την εφαρμογή νέας φαρμακευτικής πολιτικής ενόψει του κρίσιμου ραντεβού με την τρόικα το Σεπτέμβριο. Στο χώρο της υγείας ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η εξασφάλιση της ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ.

Συνέντευξη στη Βίκυ Κουρλιμπίνη

- Κύριε υπουργέ, μετά και την ανακοίνωση του σχεδίου αλλαγής χρήσης σε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τι αλλάζει στην περίθαλψη των ασφαλισμένων έπειτα από την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων;

Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ο «πρόλογος» της μεταρρύθμισης. Η ολοκλήρωσή της θα οδηγήσει σε έναν τελείως διαφορετικό τρόπο αντίληψης των παροχών υγείας. Παρεμβάσεις που έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες πρέπει να τις προχωρήσουμε μέσα στους επόμενους μήνες. Στόχος είναι να υπάρξουν ενδιάμεσες βαθμίδες παροχής υγείας πριν από την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Αυτό μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, με την ενίσχυση του ρόλου του οικογενειακού γιατρού και των κέντρων υγείας αστικού τύπου. Τέτοιες κινήσεις αφενός θα συμβάλουν στην καλύτερη προστασία της υγείας των πολιτών, αφετέρου στη μείωση των νοσοκομειακών δαπανών. 

- Οι συγχωνεύσεις γίνονται έπειτα από «απαίτηση» της τρόικας. Γιατί πιστεύετε ότι δεν είχαν δρομολογηθεί μέχρι τώρα οι απαραίτητες βελτιώσεις;

Πολλοί υπουργοί είχαν πράγματι την πολιτική βούληση να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και αρκετά είχαν αποφασιστεί από προκατόχους μου. Όταν, όμως, έπρεπε να εφαρμοστούν, οι αντιδράσεις που ξεσπούσαν ήταν εξαιρετικά έντονες και οι αντοχές του πολιτικού μας συστήματος πολύ μικρές.

Το μεγαλύτερο λάθος του πολιτικού μας συστήματος ήταν ότι ταύτισε τις μεταρρυθμίσεις με το Μνημόνιο. Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως δεν τις κάνουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε τις δόσεις, αλλά επειδή είναι σωστές. Δεν προχωράμε σε αλλαγές επειδή μας τις επιβάλλει η τρόικα. Τις κάνουμε γιατί μόνο έτσι έχουμε ελπίδα να φτιάξουμε ένα σωστό κράτος. Η τρόικα μας ζητά το ελάχιστο. Εμείς πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα και πολύ γρηγορότερα.

Αρκεί να σκεφτείτε ότι πριν από μερικά χρόνια δαπανούσαμε για το φάρμακο και τα νοσοκομεία, πιο συγκεκριμένα, περίπου έξι φορές περισσότερα χρήματα. Με τις τωρινές μεταρρυθμίσεις υπολογίζουμε ότι θα έχουμε περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών κατά 20%-30%. Χωρίς, λοιπόν, να έχει καταρρεύσει το σύστημα υγείας, θα εξασφαλίζουμε παροχές για τις επόμενες γενιές.

- Τι απαντάτε σε όσους μιλούν για επερχόμενα «λουκέτα» σε νοσοκομεία;

Η απάντηση θα δοθεί προσεχώς. Όταν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, οι πολίτες θα βλέπουν τα νοσοκομεία ακόμη ανοιχτά.


- Αναφορικά με τα θέματα του φαρμάκου και εν όψει της επίσκεψης της τρόικας τον Σεπτέμβριο, ποιο είναι το πλάνο της φαρμακευτικής πολιτικής για την επόμενη διετία; 

Έχουμε ξεκινήσει διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον χώρο της αγοράς φαρμάκου (ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, πολυεθνικές φαρμακευτικές, γιατρούς και φαρμακοποιούς), ώστε να παρουσιάσουμε μια κοινή πρόταση που θα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Αυτήν τη στιγμή το τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας που συμμετέχει στις συζητήσεις έχει φτάσει σε συμφωνία περίπου στο 85%. Όταν φτάσουμε στη συναίνεση, θα ληφθούν και οι πολιτικές αποφάσεις. 

Ανάμεσα σε αυτές θα είναι να δοθούν μεγάλα κίνητρα για τη διεύρυνση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων. Για παράδειγμα, θα ακυρωθεί η απόφαση που όριζε πως ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το 50% των off-patent φαρμάκων που συνταγογραφούνται. Ο ασθενής θα παίρνει από τον ΕΟΠΥΥ το γενόσημο δωρεάν. Όποιος θέλει να παίρνει σκεύασμα που έχει λήξει η πατέντα του θα το πληρώνει από την τσέπη του. Οι πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως το γενόσημο είναι «καλό φάρμακο». Στον υπόλοιπο κόσμο η χρήση των γενόσημων σκευασμάτων είναι υψηλή. Στην Ελλάδα δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να ανακαλύψουμε από την αρχή την πυρίτιδα.

- Έχετε τονίσει πως πρέπει να γίνουν επενδύσεις στο φάρμακο. Πώς σκέφτεστε να προσελκύσετε το ενδιαφέρον φαρμακευτικών για παραγωγή στην Ελλάδα;
Στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται για το φάρμακο, συμπεριλαμβάνεται η θέσπιση μιας σειράς κινήτρων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ενδεικτικά, θα μπορούσε να μειωθεί το rebate για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αν η παραγωγή φαρμάκων γίνεται στην Ελλάδα και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

- Όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας, ήρθατε αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως επίσης και με την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να αποπληρώνει έγκαιρα τους παρόχους. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα;

Κινούμαστε με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Στόχος μας είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να έχουν αποπληρωθεί όλες οι οφειλές. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, έχει εξοφληθεί προς τους παρόχους υγείας σχεδόν όλο το 2012, ενώ για την παρούσα χρονιά προσπαθούμε να μη δημιουργήσουμε νέα γενιά χρεών. Πιστεύουμε πως με τον έλεγχο των δαπανών και τον μηχανισμό του claw-back η οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ θα ομαλοποιηθεί, προκειμένου να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Προσωπικά πιστεύω πως ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση στον τομέα της υγείας. Θεωρώ ότι βρέθηκε στη σημερινή κατάσταση για δύο λόγους: πρώτον, εντάχθηκαν ασφαλιστικά ταμεία χωρίς πλάνο και, δεύτερον, δεν υπήρχαν εκείνα τα «κλειδιά ελέγχου» που τώρα θεσπίζουμε για την παρακολούθηση των δαπανών.

Θα ήταν έγκλημα οι πρόωρες εκλογές

- Για τις αλλαγές που επεξεργάζεστε, η διατήρηση της πολιτικής ομαλότητας είναι προαπαιτούμενο. Θεωρείτε «στέρεα» την κυβέρνηση;

Είναι σε απόλυτα στέρεη βάση, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχουμε πρόωρες εκλογές. Πιστεύω πως πριν από τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του χρέους, με όποιον τρόπο αυτή επιτευχθεί, όποιος οδηγήσει τον τόπο σε πρόωρες εκλογές θα έχει διαπράξει ιστορικό έγκλημα. 

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 17ης Αυγούστου
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου