Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

"Καύσωνας" στην Υγεία





Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι εννέα νοσοκομεία αλλάζουν χρήση, αφήνοντας ουσιαστικά σε πλήρη υγειονομική ανασφάλεια εκατομμύρια πολίτες, ενώ έρχονται λουκέτα σε νευραλγικής σημασίας τμήματα και κλινικές, 600 κλίνες καταργούνται και χιλιάδες υγειονομικοί τίθενται σε διαθεσιμότητα/κινητικότητα από τις 23 Αυγούστου

Εντολή ενεργοποίησης υγειονομικής βόμβας έδωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, την περασμένη εβδομάδα, με την επίθεση στον τομέα της Υγείας να αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εξέλιξη από την αυγή του φθινοπώρου. Ανακοίνωσε ότι εννέα νοσοκομεία αλλάζουν χρήση, αφήνοντας ουσιαστικά σε πλήρη υγειονομική ανασφάλεια εκατομμύρια πολίτες, κυρίως σε περιοχές που μαστίζονται από την ανεργία και τη φτώχεια. Λουκέτο μπαίνει σε νευραλγικής σημασίας τμήματα και κλινικές, 600 κλίνες καταργούνται και χιλιάδες υγειονομικοί τίθενται σε διαθεσιμότητα/κινητικότητα από τις 23 Αυγούστου, ενώ οι δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας, ότι «δεν θα γίνει καμία απόλυση», δεν πείθουν.

Αν και ο κ. Γεωργιάδης επιμένει ότι τα περισσότερα νοσοκομεία «δεν κλείνουν», αλλά «αναβαθμίζονται», υγειονομικοί φορείς τονίζουν ότι τα λουκέτα έρχονται έπειτα από μακρά περίοδο συντονισμένης και μεθοδευμένης υποβάθμισης των νοσοκομείων, μέσα από την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και την εξουθένωση του προσωπικού τους, ώστε να φαντάζει θεμιτό το κλείσιμό τους. Δεδομένης της συνολικής επίθεσης σε κάθε τι δημόσιο, όπως για παράδειγμα στην Παιδεία, η Δημόσια Διοίκηση και στην ΕΡΤ, οι υγειονομικοί κάνουν λόγο για ενίσχυση των συμφερόντων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε βάρος του κόσμου που δοκιμάζεται από την κρίση.

Συγκεκριμένα, τα νοσοκομεία που αλλάζουν χρήση είναι: Στην Αττική, η Πολυκλινική, το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, το "Αμ. Φλέμινγκ", το Σπηλιοπούλειο και το "Αγ. Βαρβάρα" και στη Θεσσαλονίκη το Λοιμωδών, των Ειδικών Παθήσεων, το Νοσημάτων Θώρακος και η "Παναγία" στη Θεσσαλονίκη.

«Απορεί κανείς πώς με μια απλή πρόταση και σχέδιο εισήγησης στα χέρια του μπορεί να δηλώνει τόσο αποφασισμένος να κλείσει, να ξηλώσει. Πώς μπορεί, βασισμένος σε αυτήν την προχειροφτιαγμένη πρόταση, να βάζει τη ζωή των ασθενών σε κίνδυνο;» σχολιάζει σχετικά ο Μπάμπης Φαράντος, μέλος του Δ.Σ. του Γ.Ν. Πατησίων.

Ως προς την κινητικότητα, ο υπουργός έκανε σαφές ότι στον δικό του τομέα αφορά 1.618 εργαζομένους από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και 210 από τους 300 γιατρούς του ΙΚΑ μη πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης. «Είναι η δεύτερη φορά που μετακινούνται οι γιατροί του ΙΚΑ. Κάθε φορά, διαλύονται νοσοκομεία, κλινικές, τμήματα και κλείνουν κρεβάτια», σημειώνει ο Χρήστος Μπατσής, γιατρός στον «Άγιο Σάββα». Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι, λίγες ημέρες πριν, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Υγείας υπέγραψαν «μνημόνιο» συνεργασίας για την υγειονομική υποστήριξη των νοσοκομείων του ΕΣΥ, στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενισχυθούν οι εφημερίες!

Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε προσωπικά ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στον χώρο της Υγείας, «εκτός από τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά ή εκκρεμούν εις βάρος τους πειθαρχικές υποθέσεις». «Θα προσλάβουν 6.500 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Θα πάρουν τα παιδιά μου με 400 ευρώ και θα διώξουν εμένα που παίρνω 1.000. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Το ΙΕΝΘΥΑΕ δεν καταργείται, καταργούνται μόνο οι καλυμμένες οργανικές θέσεις, αφήνοντας υπηρεσίες φαντάσματα, για να εκμεταλλευθούν το κτήριο, το γκαράζ και τον σύγχρονο εξοπλισμό του φορέα», δήλωσε στην «Αυγή» της Κυριακής η Μαρία Αθανασίου, εργαζόμενη στο ΙΕΝΘΥΑΕ.

Παράλληλα, βλέποντας τις αντιδράσεις να οξύνονται, ο Άδωνις Γεωργιάδης επιμένει στη «γραμμή» των απειλών, υπογραμμίζοντας ότι οι καταλήψεις στα νοσοκομεία υποκινούνται από εξωνοσοκομειακά κέντρα και επισήμανε ότι όσοι συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις θα πρέπει να καταλάβουν ότι διαπράττουν πειθαρχικό αδίκημα εν μέσω κινητικότητας, το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη στην αξιολόγησή τους.
«Δεν μας πείθουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι δήθεν θα αλλάξει τον χαρακτήρα εννέα νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση θέλει να τα κλείσει και να ανοίξει τον δρόμο των μαζικών απολύσεων στον τομέα της Υγείας», σχολιάζει σχετικά ο Σπύρος Παπακωνσταντίνου, μέλος του Δ.Σ. των εργαζομένων στο "Αμ. Φλέμινγκ". «Είναι πολιτική επιλογή. Πρέπει να μείνουν ενωμένοι οι εργαζόμενοι με τον λαό σε όλη την Ελλάδα. Έτσι μπορεί να διαμορφωθεί ο απαραίτητος συσχετισμός δύναμης για να νικήσουμε».

Α. Ξανθός: Καθολική κάλυψη ανελαστικών υγειονομικών αναγκών

«Οι πρόσφατες αλλαγές που ανακοίνωσε ο 'ζηλωτής του Μνημονίου' υπουργός Υγείας δεν αντιμετωπίζουν, αλλά επιδεινώνουν τα μείζονα προβλήματα του συστήματος Υγείας», επισήμανε μιλώντας στην «Αυγής» της Κυριακής ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου και συντονιστής της ΕΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης", προειδοποίησε, «είναι η 'συρρίκνωση' του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους στο πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου-μνημονιακού προγράμματος, η μετακύλιση του κόστους περίθαλψης στον ασθενή και η δημιουργία 'ζωτικού χώρου' για ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Το σχέδιο βέβαια έχει και 'παράπλευρες απώλειες', με πολύ συγκεκριμένο ταξικό πρόσημο».
Όσον αφορά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι το κόμμα «θεωρεί ότι σήμερα καμιά δομή και κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει στο ΕΣΥ και στον ΕΟΠΥΥ. Εμείς μιλάμε με όρους καθολικής κάλυψης ανελαστικών υγειονομικών αναγκών. Η κυβέρνηση μιλά με όρους συμπίεσης των αναγκών των ασθενών στο ανελαστικό δημοσιονομικό πλαίσιο του Μνημονίου.

Η κεντρική πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία είναι η διασφάλιση της ισότιμης και δωρεάν πρόσβασης όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από την εργασιακή ή ασφαλιστική τους κατάσταση, σε ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η επιβίωση και -σε δεύτερο πλάνο- η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και της δημόσιας περίθαλψης, με βάση τις επιδημιολογικά τεκμηριωμένες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού (Χάρτης Υγείας)», κατέληξε. ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου