Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

ΕΝΙΜΑΑ: Ενημέρωση του Υπουργού Υγείας για τις θέσεις των ιατρών ΕΣΥ Μη Αποκλειστικής Απασχόλησης (ιατροί πρώην Νοσοκομείων του ΙΚΑ)




ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΜΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πατησίων 46, Αθήνα 106 82, Τηλ: 6944241214, Fax: 2109310317
www.enimaa.org, mail: info@enimaa.org

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος
Ε. Μπιλιράκης
Γυναικολόγος
Πολυκλινική

Αντιπρόεδρος
Θ. Γκρούτσης
Παθολόγος
Σισμανόγλειο

Γεν. Γραμματέας
Π. Τρόντζας
Ρευματολόγος
Πολυκλινική

Ταμίας
Π. Σιδερωμένος
Ουρολόγος
Ευαγγελισμός

Μέλη
Ν. Ζολώτας
Παθολόγος
Σισμανόγλειο

Β. Αρμόνης
Ογκολόγος
Άγιος Σάββας

Ι. Σοφιανού
Πλαστικός Χειρουργός
Άγιοι Ανάργυροι


​ Αθήνα 29-7-2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Ενημέρωση του Υπουργού Υγείας για τις θέσεις των ιατρών ΕΣΥ Μη Αποκλειστικής Απασχόλησης (ιατροί πρώην Νοσοκομείων του ΙΚΑ)»

Η Ένωση Ιατρών Μη Αποκλειστικής Απασχόλησης Αττικής (ΕΝΙΜΑΑ) εκπροσωπεί τους 400 περίπου ιατρούς των πρώην Νοσοκομείων του ΙΚΑ που εντάχθηκαν στο ΕΣΥ με το νόμο 3918/2011 σε προσωποπαγείς θέσεις με διατήρηση των συμβάσεων εργασίας τους. Η Ένωση διεξήγαγε εκλογές με μαζική συμμετοχή στις 10-7-2013 από τις οποίες προέκυψε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Αντιπροσωπεία του νέου ΔΣ συναντήθηκε στις 24-7-2013 με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του εξέθεσε τις θέσεις της ΕΝΙΜΑΑ σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιατροί ΕΣΥ Μη Αποκλειστικής Απασχόλησης (ΜΑΑ) ενώ ζητήθηκε ίση μεταχείριση με τους ιατρούς ΕΣΥ Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης (ΠΑΑ).

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και την ενημέρωση ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση.

Τα μέλη της ΕΝΙΜΑΑ είναι καταξιωμένοι επιστήμονες με πολλά χρόνια προσφοράς στο σύστημα υγείας και μετά την ενσωμάτωση τους στο ΕΣΥ έχουν ενταχθεί πλήρως στις λειτουργίες των τμημάτων και κλινικών των Νοσοκομείων όπου υπηρετούν.
Οι ιατροί ΕΣΥ Μη Αποκλειστικής Απασχόλησης (ΜΑΑ)-σε αντίθεση με τους ιατρούς του ΕΣΥ Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης (ΠΑΑ)- είναι χαμηλόμισθοι και δεν έχουν στην πλειοψηφία τους δικαίωμα διπλής σύνταξης και εφάπαξ από το Δημόσιο αλλά ο νόμος προβλέπει αντισταθμιστικά δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού ιατρείου τις απογευματινές ώρες.
Ως εκ τούτου απασχολούν προσωπικό και φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αποδίδοντας στο Δημόσιο φόρους, έκτακτες εισφορές, ασφαλιστικές εισφορές κ.λ.π.

Η ΕΝΙΜΑΑ είναι αντίθετη στην αλλαγή της εργασιακής σχέσης των ιατρών ΕΣΥ-ΜΑΑ σε καθεστώς αποκλειστικής απασχόλησης ΕΣΥ-ΠΑΑ (όπως ιδεοληπτικά προτείνει η ΕΙΝΑΠ), γιατί αυτό θα σήμαινε:

• Νέες (απαγορευμένες) προσλήψεις με χρονοβόρες διαδικασίες

• Νομικά και ουσιαστικά προβλήματα ένταξης αφού οι ιατροί ΜΑΑ είναι εκτός προβλεπόμενης ηλικίας (οι περισσότεροι είναι άνω των 50 ετών).

• Κόστος για το Δημόσιο (αυξημένος μισθός και αποζημίωση εφημεριών και αναδρομική κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών δεκαετιών για ασφάλιση στο Δημόσιο)

• Απώλεια εσόδων για το Δημόσιο (φόροι και ασφαλιστικές εισφορές από την άσκηση ιδιωτικού επαγγέλματος) και απολύσεις του απασχολούμενου ιδιωτικού προσωπικού στα ιατρεία

• Αναταραχή και κενά στη λειτουργία των Κλινικών και Τμημάτων όπου σήμερα είναι ενταγμένοι οι ιατροί ΜΑΑ αφού πολλοί από αυτούς θα επιλέξουν να αποχωρήσουν στερώντας από το ΕΣΥ μια δεξαμενή έμπειρων και παραγωγικών ειδικευμένων ιατρών

Αντίθετα, η ΕΝΙΜΑΑ πιστεύει ότι η θέσπιση ευέλικτου συστήματος απασχόλησης που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση του ΕΣΥ είναι επιβεβλημένη όπως δείχνει η εμπειρία προηγμένων συστημάτων υγείας άλλων χωρών (Μ. Βρετανία, Αυστραλία, Γερμανία, Καναδάς) και όπως επισημαίνεται στις θέσεις πολλών φορέων στην Ελλάδα.

Περιμένουμε και ελπίζουμε ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις των καιρών θα υιοθετήσει τις απαραίτητες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του ΕΣΥ, αποτρέποντας την επιστροφή στο παρελθόν και απορρίπτοντας το ισοπεδωτικό και γραφειοκρατικό μοντέλο που οδήγησε στη σημερινή κρίση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος​ Γεν. Γραμματέας

Ευριπίδης Μπιλιράκης​ Παναγιώτης Τρόντζας

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου