Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Ψεκάστε – σκουπίστε – «αξιολογήστε» σύμφωνα με το μνημονιακό σχέδιο…




Με ένα κατεπείγον έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπ. Υγείας δίνεται εντολή στα Νοσοκομεία που έχουν καταληκτική ημερομηνία αξιολόγησης τις 30 Αυγούστου να έχουν αποστείλει τα στοιχεία μέχρι τις 13 Αυγούστου που σχετίζονται με την αξιολόγηση των δομών. Παράλληλα δίνεται εντολή μέσα σε 4 εργάσιμες μέρες τριμελής επιτροπή που την συγκροτούν δύο εκπρόσωποι του Υπουργείου και ένας από το ΚΕΣΥ να έχει αποφασίσει για το μέλλον αυτών των Νοσοκομείων, το προσωπικό και τις διάφορες υπηρεσίες που έχουν ανεπτυγμένες.

Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και για τα άλλα Νοσοκομεία με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει στη Δημοσιότητα το Υπ. Υγείας.

Όπως προκύπτει από τους σχετικούς πίνακες και ερωτήματα που θέτει το Υπουργείο η ενέργεια αυτή απλώς έρχεται να νομιμοποιήσει τους μνημονιακούς σχεδιασμούς για το κλείσιμο δεκάδων Νοσοκομείων, κλινικών και υπηρεσιών, τον «περιορισμό» του αριθμού των εργαζομένων και την παραχώρηση τομέων στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι την ώρα που τα Νοσοκομεία στενάζουν από ελλείψεις σε υλικά και λειτουργούν με χρηματοδότηση – ψίχουλα ζητείται να βρεθεί τρόπος για μεγαλύτερο περιορισμό των δαπανών.

Το τραγελαφικό μέρος αυτής της απόφασης είναι ότι καλούνται οι διοικήσεις πέρα από τα στοιχεία που αφορούν το Νοσοκομείο να απαντήσουν και σε ερωτήματα που σχετίζονται και με τον ανύπαρκτο υγειονομικό χάρη, όπως το μέγεθος του καλυπτόμενου πληθυσμού…

Δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι ανάμεσα στα ερωτήματα είναι και αυτό που σχετίζεται με το ρόλο και τις σχέσεις του Νοσοκομείου με τα ιδιωτικά Νοσοκομεία…

Η επιτροπή λοιπόν μέσα σε 4 εργάσιμες μέρες αφού τα σχετικά στοιχεία θα παραδοθούν στις 14 Αυγούστου θα έχει αποφασίσει σχεδόν για το σύνολο των Νοσοκομείων της Αττικής και των περισσότερων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για διαδικασία fasttrack που απλώς θα γίνει για τα μάτια του κόσμου αφού ήδη τα μνημονιακά σχέδια βρίσκονται στα συρτάρια του Υπ. Υγείας.

Σαν Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ότι η ψευτοαξιολόγηση γίνεται με στόχο να περιοριστούν στο κατώτερο δυνατό σημείο οι δομές και οι υπηρεσίες των Δημόσιων Νοσοκομείων και να ανοίξει ο δρόμος για τον μεγάλο επιχειρηματικό τομέα υγείας.

Έχουμε θέσει ως Αυτόνομη Παρέμβαση ζήτημα τόσο στην ΑΔΕΔΥ όσο και στην ΠΟΕΔΗΝ συντονισμένα οι εκπρόσωποι τους στο ΚΕΣΥ να θέσουν ζήτημα για μη συμμετοχή εκπροσώπου του στην τριμελή επιτροπή «αξιολόγησης» χωρίς μέχρι σήμερα σε αυτό το ζήτημα να υπάρχει καμία εξέλιξη.

Το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να αποδειχθεί με μια μονοκονδυλιά να διαγραφούν από το χάρτη δεκάδες Νοσοκομεία, εκατοντάδες κλινικές, χιλιάδες νοσοκομειακά κρεβάτια και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι αυταπάτες που καλλιεργούσαν κάποιοι χθες και ο εφησυχασμός ότι η κατάσταση μπορεί να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση όταν θα ανατραπεί στο σύνολό της αυτή η πολιτική πρέπει επιτέλους να πάρουν τέλος.

Μόνο ένας συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων στην υγεία κατ’ αρχήν μαζί με τους εργαζόμενους στην Παιδεία την Αυτοδιοίκηση τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες που χτυπιούνται μαζί με τα λαϊκά στρώματα που χτυπιούνται μπορεί να ανατρέψει το σχέδιο διάλυσης των Δημόσιων Νοσοκομείων και των υπηρεσιών υγείας.
YGEIONOMIKOI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου