Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Από τον Οκτώβριο το νέο σύστημα με τις αποκλειστικές νοσοκόμες



Δημιουργούνται στα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ κατάλογοι, στους οποίους εντάσσονται με κοινωνικά και κριτήρια εμπειρίας.

Του Δημήτρη Καραγιώργου - IATRONET

Με ειδικό σύστημα μορίων, θα εντάσσονται στους καταλόγους των νοσοκομείων όσες ενδιαφέρονται να απασχοληθούν ως αποκλειστικές νοσοκόμες.

Ο νέος τρόπος λειτουργίας αναμένεται να ισχύσει από τον Οκτώβριο, ενώ οι κατάλογοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Για την κατάταξη των υποψηφίων στις θέσεις των ονομαστικών καταλόγων λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια, οικονομικά κριτήρια και η εμπειρία τους.

Αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, η απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Οι αποκλειστικές νοσοκόμες και οι αποκλειστικοί νοσοκόμοι φέρουν εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά την ευθύνη για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασθενείς του νοσοκομείου ή της ιδιωτικής κλινικής όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Δεν συνδέονται με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση με τα νοσοκομεία ή τις κλινικές αυτές και η δαπάνη για την απασχόλησή τους βαρύνει τον ασθενή ή τον ασφαλιστικό οργανισμό του ασθενή, στις περιπτώσεις στις οποίες αυτό προβλέπεται.
Για να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς ενός νοσοκομείου ή μιας ιδιωτικής κλινικής, οι αποκλειστικές νοσοκόμες και αποκλειστικοί νοσοκόμοι οφείλουν:
Να διαθέτουν άδεια εργασίας από το ΙΚΑ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθ. Φ.9/1012/93 κοινή υπουργική απόφαση (425 Β΄), όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. Φ9/80000/2887
5/1856/12 κοινή υπουργική απόφαση (1175 Β΄).
Να έχουν καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων που τηρείται στο υπουργείο Υγείας.
Μητρώο

Στη Διεύθυνση Προσωπικού κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας ΥΠΕ) τηρείται αντίγραφο του Εθνικού Μητρώου Αποκλειστικών Νοσοκόμων, στο οποίο εγγράφονται οι ενδιαφερόμενες και οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές σε όλη την επικράτεια.

Για την εγγραφή στο μητρώο, απαιτείται να προσκομίζονται στις κατά τόπους ΥΠΕ:
Χορήγηση βεβαίωσης (πρώην άδειας) άσκησης επαγγέλματος νοσηλευτή/τριας ή βοηθού νοσηλευτή/τριας.
Άδεια εργασίας από το ΙΚΑ.
Επικυρωμένο αντίγραφο οποιουδήποτε πτυχίου ή διπλώματος ή τίτλου σπουδών κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ΔΕ της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο Ιδρυμάτων και Σχολών της αλλοδαπής.
Τον ΑΜΚΑ.
Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης. Σε περίπτωση τελεσίδικης καταδίκης για οποιοδήποτε κακούργημα καθώς και για τα αδικήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, παραχάραξης ή κιβδηλείας, δωροδοκίας, καταπίεσης, συκοφαντικής δυσφήμισης, αρπαγής προσώπου καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
Απλό φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του ατομικού δελτίου ταυτότητας ή για τους αλλοδαπούς επικυρωμένα αντίγραφα των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου και αντίγραφο της άδειας παραμονής.
Ταυτότητα

Με την εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο, η αποκλειστική νοσοκόμα ή ο αποκλειστικός νοσοκόμος λαμβάνει μοναδικό αριθμό εγγραφής (αριθμό μητρώου αποκλειστικής νοσοκόμας/αποκλειστικού νοσοκόμου) και κάρτα ταυτοποίησης (ταυτότητα). 

Η κάρτα ταυτοποίησης θα φέρει τη φωτογραφία του αναφερόμενου και θα αναγράφει το όνομα, το επώνυμο, την ιδιότητα της αποκλειστικής νοσοκόμας/αποκλειστικού νοσοκόμου και τον αριθμό μητρώου.

Σε κάθε νοσοκομείο και ιδιωτική κλινική, τηρείται ονομαστικός πίνακας αποκλειστικών νοσοκόμων, ο οποίος καταρτίζεται σε ετήσια βάση κατά το μήνα Δεκέμβριο, με ισχύ από τον Ιανουάριο του επομένου έτους.

Ο αριθμός των θέσεων απασχόλησης αποκλειστικών νοσοκόμων ανά νοσηλευτικό ίδρυμα, αντιστοιχεί στο 30% των οργανικών του κλινών.

Η κατάρτιση του πίνακα γίνεται από την οικεία Υγειονομική Περιφέρεια για κάθε ημερολογιακό έτος. Για να συμπεριληφθούν στον ετήσιο κατάλογο οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν ατομικές αιτήσεις στην ΥΠΕ κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου κάθε έτους, προκειμένου να επιλεγούν για ένα νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική, μεταξύ τριών επιλογών που μπορούν να δηλώσουν κατά σειρά προτίμησης.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου