Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Βγήκαν τα...μαχαίρια για τη χορήγηση των φαρμάκων


Βγήκαν τα...μαχαίρια για τη χορήγηση των φαρμάκων

IATRONET. Μηνυτήρια αναφορά κατά του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κατέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

Σκληραίνει η αντιπαράθεση γιατρών - φαρμακοποιών, σχετικά με το καθεστώς χορήγησης φαρμάκων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ) κ. Γιώργος Ελευθερίου (φωτό αριστερά) κατέθεσε την Τετάρτη μηνυτήρια αναφορά κατά του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κωνσταντίνου Λουράντου (φωτό δεξιά).

Η ενέργεια αυτή αποφασίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης. Με την αναφορά της, η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ επισημαίνει πιθανά παράνομη ενέργεια φωτοτύπησης ιατρικών συνταγών και ασφαλιστικών βιβλιαρίων, κατά παράβαση του κώδικα φαρμακευτικής δεοντολογίας (άρθρο13), των διατάξεων του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας (άρθρο 13: Ιατρικό Απόρρητο) από τον κ. Κ. Λουράντο. 
Σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, την ενέργεια αυτή παραδέχεται ο ίδιος ο κ. Λουράντος, ο οποίος σε μακροσκελέστατη και αναλυτικά μαχητική ανακοίνωσή του αναφέρει (μεταξύ άλλων) στην τρίτη σελίδα:

'. . .Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για το θέατρο του παραλόγου. Δεν υπάρχει ούτε ένα βιβλιάριο στο οποίο ο γιατρός να έχει γράψει σκέτη τη δραστική ουσία του φαρμάκου…

Φωτοτύπησα λοιπόν συνταγές των ασφαλισμένων και ταυτόχρονα τα βιβλιάρια τους και τα πήγα στον Υπουργό κ. Γεωργιάδη. Αποδείξεις δεν ήθελε; Αποδείξεις πήγα...'.

Υπογράφει

Σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, όπως προκύπτει από τα γραφόμενα του ίδιου του κ. Λουράντου (υπογράφει, μόνος αυτός, την σχετική ανακοίνωση), φωτοτύπησε συνταγές ασφαλισμένων και στη συνέχεια φωτοτύπησε και τα βιβλιάριά τους.

Κατόπιν τις φωτοτυπίες αυτές 'πήγε' (και προφανώς τα επέδειξε ή ακόμα και τα παρέδωσε – ακριβώς τι έκανε δεν προκύπτει από την ανακοίνωσή του) στον υπουργό Υγείας, κατά την συνάντησή τους την Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013:

'Δηλαδή, κατά την ομολογία του ίδιου του κ. Κωνσταντίνου Λουράντου αυτός πήγε (παρέδωσε ή επέδειξε) ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τόσο τις συνταγές όσο και τα βιβλιάρια ασθενών σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν έξι άλλα άτομα – πέραν αυτού, όπως φαίνεται και σε φωτογραφία που ανάρτησε ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης στον λογαριασμό που διατηρεί στο twitter.

Επειδή, από τα παραπάνω πιθανώς προκύπτουν πολύ σοβαρά ζητήματα παραβίασης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ασθενών, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ζήτησε από τον αρμόδιο εισαγγελέα την διερεύνηση της νομιμότητας ή μη των ανωτέρω πράξεων. Αναμένουμε τις ενέργειες της εισαγγελίας'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου