Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

«Ιερές και ανίερες» συμμαχίες στην υγεία




Του Asterix
Η απόφαση του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης για το κλείσιμο δεκάδων Νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, με στόχο την ενίσχυση του μεγάλου επιχειρηματικού τομέα υγείας και την ιδιωτικοποίηση πλήθους υπηρεσιών στα Νοσοκομεία προκαλεί την οργή και την αγανάκτηση όλης της κοινωνίας και έχει ξεσηκώσει στις γειτονιές και σε περιοχές σε όλη τη χώρα κύμα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων.

Σε μια προσπάθεια η συγκυβέρνηση να περιορίσει το μέγεθος των αντιδράσεων χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο για να ξεπεράσει αυτό το σκόπελο.

Οι επικοινωνιακές «πιρουέτες» του υπουργού υγείας στα μέσα ενημέρωσης είναι μόνο μια πλευρά της επικοινωνιακής καταιγίδας που ξετυλίγεται αυτή την περίοδο. Επιχειρεί να μεταφέρει το «γήπεδο» στο ζήτημα των διαθεσιμοτήτων του προσωπικού, αποφεύγοντας σαν το διάβολο το λιβάνι να αναφερθεί στα χιλιάδες κρεβάτια που θα εξαφανιστούν από τα δημόσια νοσοκομεία.

Προσπαθεί να μεταφέρει την αντιπαράθεση στο «γήπεδο» που εκτιμά ότι θα έχει το λιγότερο κόστος αποκρύπτοντας το γεγονός ότι τα λουκέτα σε κλινικές και κρεβάτια θα αγκαλιάσουν όλα τα Νοσοκομεία μέσω της ψευτοαξιολόγησης αλλά και την οικονομικού στραγγαλισμού των Νοσοκομείων.

Όμως όπως είναι κατανοητό, ούτε οι «λεονταρισμοί» του υπουργού Υγείας στα μέσα ενημέρωσης, ούτε οι συνεντεύξεις - ωραιοποίησης από τα παπαγαλάκια των καναλαρχών είναι ικανά από μόνα τους να αναστρέψουν την εικόνα. Χρειάζεται σε αυτή την προσπάθεια να συμβάλουν και άλλοι παράγοντες που προστρέχουν πρόθυμα στα κελεύσματα του υπ Υγείας.

Στην επιχείρηση ωραιοποίησης της εικόνα εντάχθηκαν «θεσμικοί» παράγοντες όπως πρόεδροι ιατρικών συλλόγων για να «επικοινωνήσουν» και αυτοί από την πλευρά τους τις ανατροπές στο χώρο της υγείας και να διευκολύνουν το έργο του υπουργείου υγείας.

Μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί την ιερή υποχρέωση των Γερμανών και ευρωπαίων «συμμάχων» να δώσουν χέρι βοηθείας στις ανατροπές στον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία αφού οι επιχειρηματικοί όμιλοι καιροφυλακτούν για να καταλάβουν τα «κενά» που θα δημιουργηθούν από τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Όμως πώς να δικαιολογήσει κανείς τη στάση παραγόντων και θεσμικών οργάνων όπως Ιατρικοί σύλλογοι που έχουν αναλάβει εργολαβικά να στηρίξουν τις αναδιαρθρώσεις που προωθεί η συγκυβέρνηση στα Νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ. Φαίνεται ότι το χτύπημα του ιατρικού κόσμου, που θα συντελεστεί με αυτές τις αλλαγές, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μπαίνει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην ανάγκη να στηριχθούν με κάθε μέσο οι μνημονιακές πολίτικές.

Αντίστοιχη συμπεριφορά φαίνεται να επιδεικνύουν και διάφορες διασπαστικές ομοσπονδίες στο χώρο της υγείας που ενώ συντελείται ένα μεγάλο «έγκλημα» σε βάρος των Νοσοκομείων και των εργαζόμενων σε αυτά, έχουν μείνει άφωνες όλο αυτό το χρονικό διάστημα ασχολούμενες προφανώς με την πιστοποίησή τους για να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν το βαρύ εκπαιδευτικό τους έργο.

Την εμπλοκή του στην προσπάθεια «στήριξης» της καταστροφικής πολιτικής της Κυβέρνησης στο χώρο της υγείας φαίνεται ότι δεν θα αποφύγει ούτε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας αφού σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού θα αναλάβει την «αξιολόγηση» των δομών με στόχο την καρατόμηση νοσοκομείων, κλινικών και υπηρεσιών για να υλοποιηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις.

Την «επιχείρηση» κατεδάφισης των δημόσιων δομών υγείας και των λουκέτων σε νοσοκομεία που είναι προ των πυλών μια μόνο «ιερή» συμμαχία είναι ικανή να την αντιμετωπίσει. Η συμμαχία των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας με όλη την κοινωνία που θα υποστεί τις συνέπειες αυτής της πολιτικής και θα βρεθεί να πληρώνει ακριβά για να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.YGEIONOMIKOI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου