Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Η τρόικα θα κρίνει το εισιτήριο στο ΕΣΥ

Στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου της κυβέρνησης με την τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα κριθεί το «μέλλον» της επιβολής εισιτηρίου 25 ευρώ για την νοσηλεία στο ΕΣΥ. 

25 ευρώ η είσοδος στα Νοσοκομεία , ΙΣΑ που είσαι τώρα ;To μέτρο έχει ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο και θα ισχύσει αυτόματα από την In Ιανουαρίου 2014, ωστόσο n ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα διεκδικήσει είτε να μην εφαρμοσθεί το μέτρο, είτε να μειωθεί κατά πολύ n τιμή του εισιτηρίου (π.χ. να μην ξεπεράσει το πολύ τα 15 ευρώ). Σημειώνεται ότι n τρόικα υπολογίζει ως προσδοκώμενο όφελος από την εφαρμογή του μέτρου 114 εκατ. ευρώ ως έσοδα για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, οι λειτουργικές δαπάνες των οποίων δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν το 2014 τα 1,6 δισ. ευρώ. To επιχείρημα από πλευράς ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης είναι αφενός n καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στα νοσοκομεία το 2013, αφετέρου n μείωση των δαπανών που θα επιφέρουν οι παρεμβάσεις στο ΕΣΥ με την αλλαγή ρόλου μικρών νοσοκομείων.

Στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία των δύο πλευρών θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση «διορθωτική» της σχετικής ψηφισθείσας διάταξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εισιτήριο των 25 ευρώ εφόσον εφαρμοσθεί θα αφορά τη νοσηλεία και ουδεμία σχέση έχει με τα 5 ευρώ εισιτήριο για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Ειδικά γι' αυτό, που χαρακτηρίζεται από την τρόικα ως το πιο χαμηλό της E.E., n ηγεσία του υπουργείου έχει στείλει επανειλημμένα εντολή προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων να εισπράττεται χωρίς «εξαιρέσεις». Και αυτό διότι από την επεξεργασία των στοιχείων του ESY.net, φαίνεται ότι περίπου ένας στους τρεις προσερχομένους (30%) στα νοσοκομεία δεν καταβάλλει τα πέντε ευρώ.
Π. ΜΠ. - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου