Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Νοσοκομειακές κλίνες στην κλίνη του Προκρούστη

Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ - ΕΝΕΤ



Πιστός στις επιταγές της τρόικας, ο Αδωνις Γεωργιάδης συγχωνεύει και καταργεί μονάδες υγείας, στέλνοντας στην ανεργία το προσωπικό τους, δημιουργώντας ασθενείς-νομάδες, που θα αναζητούν περίθαλψη είτε στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας είτε στις ιδιωτικές κλινικές

«Και από τους δύο σεισμούς δεν αναφέρθηκε το παραμικρό περιστατικό στον τομέα της Υγείας. Ολα καλά», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Αδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας το σεισμό στην Αμφίκλεια. Είχε δίκιο. Τα ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων παρέμειναν στη θέση τους. Το οικοδόμημα της Υγείας, όμως, καταρρέει και χωρίς ρίχτερ...

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων νοσοκομείων, εργαζόμενοι που μένουν μετέωροι, κρεβάτια που κλείνουν, ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, φάρμακα που κοστίζουν ακριβότερα, συνθέτουν το νέο σκηνικό, σε μια παράσταση που θα μπορούσε να έχει τίτλο «Απόλυτη Συρρίκνωση της Δημόσιας Υγείας», με σκηνοθέτη τον υπουργό και πρωταγωνιστές τους ασθενείς.

Ο καλός μαθητής

Τα καίρια ερωτήματα, όμως, που προκύπτουν και αφορούν στις τελευταίες πρωτοβουλίες που έλαβε ο υπουργός Υγείας, συνηγορούν στο γεγονός ότι το... «σχέδιο Αδωνις» τέθηκε σε εφαρμογή χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής μελέτη του εθνικού χάρτη της Υγείας, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι ήδη γεμάτος πληγές. Πολλοί μιλούν για αλλαγές «άρτσι, μπούρτσι και λουλάς» με στόχο να φανεί ο υπουργός Υγείας ως ο καλός μαθητής της τρόικας, η άφιξη της οποίας, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, έχει προκαλέσει κυβερνητικό πυρετό.



Οπως γλαφυρά δήλωσε στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, «έδωσαν στον Αδωνι Γεωργιάδη ένα σκονάκι κι εκείνος πρέπει να το διεκπεραιώσει». Ο κ. Βαρνάβας ισχυρίζεται ότι «οι αλλαγές αυτές δεν έχουν κανένα νόημα», ενώ εκτιμά ότι «τον Σεπτέμβριο θα του δώσουν ένα καινούργιο σκονάκι, σύμφωνα με το οποίο θα κληθεί να φέρει εις πέρας τις νέες απαιτήσεις τις τρόικας, που θα ζητήσει νέες περικοπές στις δαπάνες. Θύματα, όπως πάντα, θα είναι οι ασθενείς, πολλοί από τους οποίους θα χάσουν την περίθαλψή τους».

Παραλογισμοί

Ενα από τα καίρια ερωτήματα που προκύπτουν είναι πού θα νοσηλεύονται οι ασθενείς -ιδιαίτερα αυτοί της περιφέρειας- μετά τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις των νοσοκομείων. Οι τελευταίες έχουν στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της χαμηλής πληρότητας που προκαλεί οικονομική αιμορραγία, ωστόσο αναμένεται να φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή των ασθενών. Οι τελευταίοι θα βγουν στο «σεργιάνι» για αναζήτηση θεραπείας σε κάποιο άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα, ενώ σε περίπτωση που οι συνθήκες δεν τους επιτρέπουν τη μετακίνηση, ενδέχεται να πάρουν υποχρεωτικά διαζύγιο με τη δημόσια υγεία και να στραφούν σε κάποια ιδιωτική κλινική.

Οι άτακτες και σπασμωδικές συγχωνεύσεις σε πολλές περιπτώσεις φλερτάρουν με το παράλογο: μία από αυτές, η απόφαση για συγχώνευση των νησιωτικών Νοσοκομείων Λήμνου και Μυτιλήνης (που απέχουν μεταξύ τους 6 ώρες με το πλοίο). Το σενάριο που θέλει τους ασθενείς να στραφούν σε κάποιο μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της πρωτεύουσας είναι πιθανό. Ενδέχεται να οδηγήσει στην υπερφόρτωση των μεγάλων νοσοκομείων. Αραγε αναρωτήθηκε κανείς τι θα συμβεί, αν όλοι αυτοί οι «νομάδες» ασθενείς στραφούν σε ένα από τα πιο δημοφιλή νοσοκομεία της Αθήνας, τον «Ευαγγελισμό»;

Είναι άλλωστε περιορισμένες οι επιλογές για τον Ελληνα ασθενή που αναζητά κρεβάτι σε νοσοκομείο. Από τις αρχές του 2013, τα κρεβάτια κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι ΜΕΘ υπολειτουργούν (κατά Μ.Ο. 30 ασθενείς την ημέρα περιμένουν στη λίστα για κρεβάτι Εντατικής), ενώ μαζί με τις 5 μονάδες του ΕΣΥ που θα κλείσουν, θα χαθούν άλλα 600 κρεβάτια. Προστίθεται στον κατάλογο των συνολικά 1.200 κλινών που έκαναν φτερά μέσα σε ένα χρόνο.

Απολύσεις

Στον αέρα εκτός από τους ασθενείς θα είναι και οι εργαζόμενοι. «Απολύσεις θα γίνουν, παρ' όλο που ο υπουργός υποστηρίζει το αντίθετο», προβλέπει ο κ. Βαρνάβας. Το ζήτημα που απασχολεί εδώ είναι πού θα μεταφερθούν οι νοσηλευτές και με ποια κριτήρια θα αξιολογηθούν. Επιπλέον, ποιοι είναι αυτοί που έχουν τη γνώση και τις ικανότητες για να αναλάβουν την αξιολόγηση των 1.618 εργαζομένων οι οποίοι τίθενται σε κινητικότητα;

Ενδεικτικό της γενικότερης αντίληψης που επικρατεί στην κυβέρνηση και στο υπουργείο, για τις μετακινήσεις και τις τοποθετήσεις, είναι το γεγονός της τοποθέτησης των νέων διοικητών στα νοσοκομεία. Παρά το γεγονός ότι είχε γίνει προκήρυξη με 1.500 αιτήσεις για διοικητές και είχε οριστεί ειδική επιτροπή, η διαδικασία είχε καθυστερήσει, λόγω της μετατροπής της τρικομματικής σε δικομματική. Η αλλαγή στην κυβερνητική σύνθεση και η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ άλλαξαν προφανώς και το «μοίρασμα».

Μαύρες τρύπες

Κοινώς, ο υπουργός άρον άρον βουλώνει τρύπες. Πρώτη και καλύτερη, βέβαια, η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ. Το νέο δελτίο τιμών που εκδόθηκε για 100 καινοτόμα φάρμακα και 1.600 γενόσημα, αναμένεται να φέρει εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη, ζητώντας από τους ασφαλισμένους στο φορέα να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Ξεχνούν, βέβαια, ότι απευθύνονται σε τσέπες που είναι γεμάτες με οικονομικά βάρη, τα οποία έχουν γονατίσει την ελληνική οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου