Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Ένταση για τα γενόσημα

Την αύξηση της διείσδυσης των γενόσημων σκευασμάτων θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα της φαρμακευτικής πολιτικής το υπουργείο Υγείας, δεδομένου πως η διεύρυνσης της χρήσης τους θα οδηγήσει όχι μόνο στη συγκράτηση της δαπάνης φέτος στα 2,37 δισ. ευρώ , αλλά ταυτόχρονα θα θέσει τις βάσεις για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού για το φάρμακο στην επόμενη διετία κοντά στο 1% του ΑΕΠ, πέφτοντας κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη χρήση γενοσήμων αποτελεί και για την τρόικα το βασικό «όχημα» για την τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και στη συνάντηση που θα έχει στις αρχές Σεπτεμβρίου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να εξεταστεί η πρόοδος της δαπάνης σε μηνιαία βάση και να τεθούν επί τάπητος όλα οι προτάσεις για την τήρηση των στόχων στο επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, που χειρίζεται το θέμα του φαρμάκου, αναμένεται να προσέλθει στο ραντεβού με τους επικεφαλής της τρόικας με καλά προετοιμασμένο σχέδιο και έτοιμες προτάσεις μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου Υγείας, το «βασικό χαρτί» για την αύξηση της συνταγογράφησης γενοσήμων θα είναι η αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία, με τη θέσπιση μηδενικής συμμετοχής για τα γενόσημα να βρίσκεται προ των πυλών. Όπως εκτιμά το υπουργείο, με τον τρόπο αυτό θα κερδηθεί το στοίχημα της μείωσης της δαπάνης, με τους ασφαλισμένους να τα προτιμούν, εφόσον δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν συμμετοχή 25% όπως ισχύει σήμερα.

Στο ίδιο πλαίσιο, η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας προκειμένου να επιτευχθούν υψηλά ποσοστά στη διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων δίνει ένα ακόμη κίνητρο στους ασφαλισμένους να τα επιλέξουν: σε περίπτωση δηλαδή που επιμένουν σε ένα πρώην πρωτότυπο φάρμακο, του οποίου η πατέντα προστασίας του έχει λήξει (off patent) και το οποίο κατά βάση είναι πιο ακριβό από το γενόσημο, τότε θα αναγκαστούν να το πληρώνουν από την τσέπη τους, καθώς δεν θα δικαιολογείται κάλυψη συμμετοχής από το ασφαλιστικό ταμείο.

Η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων ήταν ίσως το πιο δύσκολο στοίχημα των μέτρων για το φάρμακο. Η λογική πάντως στην οποία κινείται το υπουργείο είναι πως τα γενόσημα σκευάσματα είναι καταρχήν ασφαλή και δεύτερον συνταγογραφούνται κατά κόρον σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια.

Η μάχη για τη συγκράτηση της δαπάνης πάντως δεν θα είναι εύκολη καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό από το υπουργείο, υφίστανται ακόμη περιπτώσεις προκλητής ζήτησης φαρμάκων, ενώ αρκετοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ εξακολουθούν να συνταγογραφούν με την εμπορική ονομασία του σκευάσματος.

Βίκυ Κουρλιμπίνη  vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου