Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

ΡΕΘΥΜΝΟ: Αντίσταση στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ετοιμάζουν οι υγεινομικοί




GOODNET (ΡΕΘΥΜΝΟ)

Σθεναρή αντίσταση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «διαλύσει» το δημόσιο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα μετά τη δρομολόγηση του μέτρου της διαθεσιμότητας έχουν σκοπό να προβάλουν οι υγειονομικοί.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας βρέθηκε χθες στο Ρέθυμνο και είχε τη δυνατότητα να μιλήσει με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Τον ενημέρωσαν αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού, ενώ ο ίδιος περιέγραψε με μελανά χρώματα τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η διαθεσιμότητα.

«Το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει. Έχουμε το πρόβλημα που ανέκυψε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με τις διαθεσιμότητες, η οποία σε λίγο καιρό θα είναι πραγματικότητα και για τα νοσοκομεία της επαρχίας. Κανένας μας δεν τρέφει την αυταπάτη ότι θα περιοριστεί στο κέντρο αυτό το πρόβλημα. Ενώ, λοιπόν, έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού, η κυβέρνηση δεν στελεχώνει τα νοσοκομεία, αλλά προχωρά σε διαθεσιμότητα, μειώνει εργαζόμενους τους οποίους ισχυρίζεται ότι θα αποκαταστήσει.

Πρόκειται για μια ελεεινή κοροϊδία απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Τίποτα δεν θα αποκαταστήσουν. Θέλουν να διαλύσουν κυριολεκτικά το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως και κάθε δημόσιο αγαθό, και η στόχευση τους αυτή όσο βρίσκει απέναντι την ελληνική κοινωνία τόσο τους εξαγριώνει και τους οδηγεί σε ακρότητες.

Βλέπουμε να εκτοξεύονται απειλές προς εργαζόμενους ότι θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα εφιαλτικό σκηνικό στο χώρο της υγείας, πράγμα το οποίο δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θα τους επιτρέψουμε να διαλύσουν τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα δημόσια αγαθά και να τα ξεπουλήσουν έναντι πινακίου φακής», σημείωσε ο κ. Βαρνάβας.

Από την πλευρά του, ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Γιάννης Λαζαρίδης, αναφέρθηκε επίσης στο μέτρο της διαθεσιμότητας και κάλεσε όλους τους πολίτες να συστρατευθούν στον αγώνα των εργαζομένων. «Το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας θα είναι από την επαρχία. Θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα με εργαζόμενους από κάποιες δομές που ενδεχομένως θα κλείσουμε, τους οποίους θα μεταφέρουν σε αποστάσεις πολύ μακρινές. Σκεφτείτε από τα τέσσερα νοσοκομεία του Λασιθίου να μην μπορεί να βρεθεί θέση σε νοσοκομείο του Ηρακλείου και να πρέπει ο εργαζόμενος να πάει στα Χανιά. Αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει απόλυση, γιατί δεν θα μπορεί να πάει ο εργαζόμενος σε τέτοια απόσταση. Καλούμε όλη την κοινωνία να είναι δίπλα στους εργαζόμενους», είπε.

ΣΕ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ

Τη συστράτευση όλης της κοινωνίας ζήτησε για μία ακόμα φορά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υπεύθυνος του τομέα υγείας, Ανδρέας Ξανθός, που ήταν παρών στη χθεσινή συνάντηση.

Ο ίδιος είπε: «Σε όλη τη χώρα προωθούνται συγχωνεύσεις τμημάτων, καταργήσεις κλινικών, κλείσιμο ολόκληρων νοσοκομείων. Ήδη, έξι νοσοκομεία στο λεκανοπέδιο Αττικής, ένα στη Θεσσαλονίκη και άλλα πέντε με έξι στην επαρχία ετοιμάζονται μέχρι το τέλος του 2013 να κλείσουν. Πρόκειται για μία πορεία διάλυσης του ΕΣΥ. Δεν πρόκειται για εξορθολογισμό, ούτε για καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών. Αυτή η κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και οι τοποτηρητές του στα δημόσια νοσοκομεία είναι αυτοί που απαξιώνουν τη δημόσια περίθαλψη, αυτοί οι οποίοι δημιουργούν τρομερές δυσκολίες στην καθημερινότητα των ανθρώπων, που εξαναγκάζουν κόσμο να πληρώνει περισσότερα λεφτά από την τσέπη του για να έχει στοιχειώδεις υπηρεσίες περίθαλψης και όχι οι συνδικαλιστικές ενώσεις των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων, αυτοί δηλαδή που αναδεικνύουν και διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα.

Σήμερα χρειάζεται και οι τοπικές κοινωνίες να συστρατευθούν και να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο για να υπερασπιστούμε με αξιοπιστία και με δυναμικό τρόπο την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης, να κρατήσουμε το σύστημα υγείας όρθιο, με αξιοπρεπή δουλειά, με σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων, με αλληλεγγύη και να ανατρέψουμε αυτή την κυβέρνηση, η οποία συνεχώς επιβαρύνει την κατάσταση και την καθημερινότητα των πολιτών και δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες σε ένα τόσο ζωτικό ζήτημα όπως είναι η υγεία».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ



Σε καταγγελία για εκδικητική συμπεριφορά του διοικητή του Νοσοκομείου, Νίκου Ξυπολυτά σε βάρος συγκεκριμένων γιατρών προχώρησε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο διοικητής ζητά την «παρακολούθηση» συναδέλφων τους, επειδή η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ έκανε αναφορά υποστηρίζοντας ότι λειτουργεί το ιδιωτικό του ιατρείο, πράγμα που δεν είναι σύννομο.

«Εμείς ως νοσοκομειακοί γιατροί θα στηρίξουμε τις ενώσεις, την αξιοπρέπεια των συναδέλφων μας. Κάναμε ένα εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στο διοικητή του νοσοκομείου Ρεθύμνου, ο οποίος επειδή καταγγέλθηκε από τους νοσοκομειακούς γιατρούς ότι διατηρεί παρανόμως ιδιωτικό ιατρείο, ακολουθεί μία εκδικητική συμπεριφορά βάζοντας τους τηλεφωνητές να τηλεφωνούν σε συγκεκριμένους γιατρούς που δεν βρίσκονται σε εφημερία κάθε μία ώρα για να ελέγχει την παρουσία τους. Αυτό αποκαλείται στην κοινή ελληνική γλώσσα παρακολούθηση. Δεν θα επιτρέψουμε να τεθούν οι γιατροί του νοσοκομείου σε καθεστώς παρακολούθησης», είπε ο κ. Βαρνάβας.
Απαντώντας στις καταγγελίες Βαρνάβα, ο διοικητής του Νοσοκομείου, Νίκος Ξυπολυτάς σημείωσε με έμφαση ότι «ούτε εκδικητική διάθεση έχει αλλά ούτε και διάθεση παρακολούθησης και τιμωρίας των γιατρών». Αναφερόμενος σε συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη τη Δευτέρα, τόνισε ότι επειδή ήταν ακάλυπτο για τρεις εφημερίες το ακτινολογικό τμήμα και επειδή δεν μπόρεσε να εντοπίσει τηλεφωνικά κάποιους από τους γιατρούς, ζήτησε από τους τηλεφωνητές να επιχειρούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα να έρθουν σε επαφή με τους γιατρούς για να τους ενημερώσουν για την ανάγκη κάλυψης των εφημεριών.

Όπως είπε ο κ. Ξυπολυτάς στην Κρητική Επιθεώρηση, «πήραμε τηλέφωνο τους γιατρούς, αλλά είχαν κλειστά τα τηλέφωνά τους. Αν υπήρχε ανάγκη για παραπάνω γιατρούς σε κάποιο έκτακτο περιστατικό, τι θα γινόταν; Δεν θα μπορούσαμε να τους έχουμε; Δεν έπρεπε να εξασφαλίσω ως οφείλω ως διοικητής τους εφημερεύοντες γιατρούς για τις επόμενες ημέρες; Τελικά, εφημερεύοντα γιατρό βρήκαμε την επόμενη ημέρα στις 12 το μεσημέρι», σημείωσε ο ίδιος.


- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου