Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Έρχεται το μεγάλο ψαλίδι στις τσέπες των φαρμακοποιών! Πως μειώνονται τα εισοδήματά τους




Περαιτέρω τσεκούρι στα εισοδήματα τους θα υποστούν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας εάν υιοθετηθούν οι οδηγίες της τρόικας. Πως αντιδρά ο κλάδος

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Νέες μειώσεις στα εισοδήματά τους είναι πιθανό να υποστούν από Σεπτέμβριο οι φαρμακοποιοί εάν δεν τηρηθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 2,37 δις ευρώ για το 2013 όπως απαιτεί η τρόικα.
Παρότι ο κλάδος έχει δει ήδη τα κέρδη του να μειώνονται από την αρχή του μνημονίου, απειλείται πλέον και με περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15% εάν ξεφύγουν οι δαπάνες. Πρόκειται άλλωστε για μία από τις βασικές πιέσεις που ασκεί η τρόικα ζητώντας από την κυβέρνηση να συγκρατήσει το κονδύλι για τα φάρμακα.

Όμως ένα άλλο χτύπημα που είναι πιθανό να δεχθούν οι φαρμακοποιοί από το φθινόπωρο σχετίζεται με τα λεγόμενα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). Οι πιέσεις που ασκούνται από τους δανειστές μας είναι να βγούνε προς πώληση και στα σούπερ μάρκετ ενώ ήδη με βάση οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πωλούνται και από το ίντερνετ. Μπορεί η προϋπόθεση είναι φάρμακα στο διαδίκτυο να διατίθενται μόνο από φαρμακοποιούς που έχουν άδεια φαρμακείου αλλά ουδείς μπορεί να ελέγξει πια το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Εκτός αυτού εξετάζονται και άλλα μέτρα που θα προκαλέσουν μείωση στις πωλήσεις φαρμάκων καθώς μελετάται αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων αλλά και πλαφόν συνταγογράφησης για κάθε γιατρό ξεχωριστά.
Οι φαρμακοποιοί πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να μη δεχθούν κι άλλη μείωση στα εισοδήματά τους τα οποία έχουν πληγεί ούτως ή άλλως και από τις καθυστερήσεις στις αποπληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, όπως τονίζουν.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης σε πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας σημείωσε χαρακτηριστικά: « Οι φαρμακοποιοί έχουν δώσει το αίμα τους». Δήλωση που αποδεικνύει αν μη τι άλλο και τι στάση που θα τηρήσει ο κλάδος σε περαιτέρω μειώσεις στο κέρδος.


- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου