Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Δημήτρης Kοντός: Ως τον Δεκέμβριο η πλήρης εξόφληση



Τη διαδικασία Κλινικού Ελέγχου στα Νοσηλευτήρια του Ιδιωτικού Τομέα και του Δημοσίου από ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες στη βάση των κανόνων που θα θέσει ο ΕΟΠΥΥ ενεργοποιεί ο νέος πρόεδρος κ. Δημήτρης Κοντός προκειμένου να παταχθούν τα διευρυμένα φαινόμενα παραβατικότητας, όπως έδειξαν στοιχεία πρόσφατης έρευνας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των εξαγγελιών του ίδιου του πρωθυπουργού για ταχύτατη εξόφληση των οφειλών προς τους ιδιώτες παρόχους υγείας, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη "Deal News", ότι το σύνολο των οφειλών που σήμερα ανέρχεται σε 1,9 δισ., θα εξοφληθεί μέχρι τέλος του έτους.

Ταυτόχρονα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης της χρηματοδοτικής βάσης του οργανισμού μέσω της εξασφάλισης ενός σταθερού οικονομικού πόρου. Ο κ. Κοντός, ως επικεφαλής του μεγαλύτερου οργανισμού υγείας της χώρας και του δεύτερου μεγαλύτερου της Ευρώπης, καλείται να επιπλεύσει στα βαθιά νερά ενός οργανισμού που από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία και ικανότητες, είναι αθόρυβος, αλλά αποτελεσματικός και μπορεί να μη «βουλιάξει» στη μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ. Το στοίχημα για αυτόν στην «ηλεκτρική καρέκλα» που κάθεται είναι η τήρηση του προϋπολογισμού, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών, η αποτροπή νέων ελλειμμάτων και η αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

Εάν ο ΕΟΠΥΥ εισέπραττε κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές θα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα; Ποια είναι η απόκλιση εσόδων από τις εισφορές;

To έλλειμμα που αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ αφορά τόσο τις εισροές του, όσο και τις εκροές. Συγκεκριμένα, εισπράττει λιγότερα από τα προβλεπόμενα γιατί η ύφεση και συνακόλουθα η ανεργία, η υποαπασχόληση και η μαύρη εργασία περιορίζουν τις εισφορές. Χαρακτηριστικά πρέπει να αναφέρω ότι το 2013 το έλλειμμα των εισφορών κινείται στα 165 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα.

Όσο αφορά τώρα στις δαπάνες, επίσης έχουμε μία υπέρβαση, η οποία, όμως, θα καλυφθεί από τα μέτρα που ήδη έχουν ψηφισθεί. Ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος 4172/2013 προβλέπει rebate & claw back σε ποσοστό που θα εξασφαλίζει τη μη υπέρβαση του προϋπολογισμού.

Ο ΕΟΠΠΥ προχωρά σε εξόφληση οφειλών για το διάστημα μέχρι τέλος του 2011. Ποιες είναι αναλυτικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού προς φαρμακευτικές εταιρίες, γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα και κλινικές; Γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εξόφλησής τους;

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες παρόχους υγείας, ανέρχεται στο 1,9 δισ. ευρώ. Από αυτά έχουν εξοφληθεί 565 εκατομμύρια και έχουν εγκριθεί – πιστωθεί άλλα 662 εκατομμύρια. Οι λόγοι της καθυστέρησης αφορούν κυρίως στο έλλειμα προσωπικού των Ταμείων, αλλά και του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, συνεισφορά στο κόστος χρόνου έχουν και οι πυκνές ελεγκτικές διαδικασίες και η δαιδαλώδης διαδρομή στις διάφορες υπηρεσίες μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος, η εκκαθάριση και η αποπληρωμή των οφειλών.

Για την δραστική επιτάχυνση των διαδικασιών αποπληρωμής, συγκλήθηκε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό την περασμένη Δευτέρα στον ΕΟΠΥΥ.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη της γρήγορης εκκαθάρισης και της απόδοσης του υπολοιπόμενου ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών για λόγους ιδιαίτερα σοβαρούς που σχετίζονται με την τόνωση της αγοράς και τη βελτίωση της ρευστότητας της.

Ο στόχος που τέθηκε είναι να ολοκληρωθεί η εξόφληση μέχρι τέλους τους έτους.

Πρόσφατοι έλεγχοι εδειξαν ότι η τακτική του παράνομου κέρδους εξακολουθεί να υπάρχει για αρκετούς από τους εμπλεκόμενους στο χώρο της υγείας σε σχέση με τον ΕΟΠΠΥ. Πώς μπορεί να παταχθούν οριστικά αυτά τα φαινόμενα;

Πράγματι, οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν πρόσφατα από την επιθεώρηση του ΕΟΠΥΥ έδειξαν μεγάλο αριθμό παραβάσεων στις Κλινικές. Υπερχρεώσεις νοσηλείων, καταστρατήγηση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), αύξηση του χρόνου παραμονής και αρκετές άλλες παραβάσεις συνθέτουν το μωσαϊκό της παραβατικότητας.

Ο μόνος τρόπος για την οριστική πάταξη του φαινομένου είναι οι στοχευμένοι έλεγχοι και η αυστηρή τήρηση των κανόνων και των ποινών που προβλέπονται.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η εισαγωγή του Κλινικού Ελέγχου (Medical Auditing) στα Νοσηλευτήρια του Ιδιωτικού Τομέα στην αρχή και του Δημοσίου αργότερα. Η πρωτοβουλία αυτή θα ξεκινήσει άμεσα και στη πρώτη της φάση θα υποστηριχθεί από Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες στη βάση κανόνων που θα θέσει ο ΕΟΠΥΥ.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, ο ΕΟΠΥΥ είναι θνησιγενής. Συμμερίζεστε αυτές τις απόψεις;

Ο ΕΟΠΥΥ είναι η μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο χώρο της Υγείας, μετά την δημιουργία του ΕΣΥ. Είναι ο δεύτερος σε μέγεθος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει την υγεία, την Πρωτοβάθμια φροντίδα των Ελλήνων Ασφαλισμένων. Ο Γιατρός, τα φάρμακα και οι εξετάσεις των Ελλήνων ασθενών παρέχονται από τον ΕΟΠΥΥ. Με βάση όλα τα παραπάνω ο ΕΟΠΥΥ θα στηριχτεί και θα ξεπεράσει τα προβλήματα του τόσο τα οικονομικά όσο και τα οργανωτικά. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, θα εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνατότητες για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Οργανισμού.

Υπάρχει περίπτωση ο ΕΟΠΠΥ να εξασφαλίσει έναν σταθερό οικονομικό πόρο, με δεδομένο ότι τα ταμεία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα έσοδα;

Η διεύρυνση και κυρίως η σταθεροποίηση της χρηματοδοτικής βάσης του ΕΟΠΥΥ είναι σημαντική πρόκληση, στην οποία πρέπει να απαντήσουμε θετικά. Υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις και φυσικά θα γίνουν ανακοινώσεις όταν οριστικοποιηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ συνδέεται άμεσα και αποφασιστικά με την ανάκαμψη της οικονομίας μας και την ανάσχεση της ανεργίας.

Tα σχέδια του Oργανισμού

Ποια είναι τα σχέδια σας για τη λειτουργία του Οργανισμού;

Ο Οργανισμός διέρχεται μία κρίσιμη περίοδο. Είναι ένας σχηματισμός «βρέφος» αφού έχει ηλικία μόλις 19 μηνών. Ο σχεδιασμός μας λοιπόν στηρίζεται:

Α) Στην Οργανωτική & Διοικητική του μετεξέλιξη. Σύγχρονο Οργανόγραμμα, Βελτίωση της Μηχανοργάνωσης, Ενίσχυση του Προσωπικού.

Β) Αναδιάρθρωση δομών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας.

Γ) Την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, όπως ο Κλινικός Έλεγχος, τα Διαγνωστικά Θεραπευτικά Πρωτόκολλα.

Δ) Τη διασφάλιση τήρησης του προϋπολογισμού, την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών και κυρίως την αποτροπή νέων ελλειμμάτων.

Αυτό είναι το τετράπτυχο του σχεδιασμού μας. Με σεβασμό στα χρήματα του Ελληνικού Λαού και προσήλωση στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μας.

www.dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου