Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ο Αδωνις χειρούργησε χωρίς αναισθησία τους συνδικαλιστές !

Χωρίς αναισθησία χειρούργησε ο Άδωνις τους παρευρισκομένους συνδικαλιστές στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στο star !

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ - ΕΝΕΤ

Μίλησε για μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 20% στα γενόσημα, όταν μέχρι πρόσφατα μιλούσε για γενναίες μειώσεις, ενώ είχε αποκαλυφθεί από την «Ε» ότι υπάρχουν σκευάσματα που πωλούνται στη χώρα μας ακόμη και κατά 880% ακριβότερα απ” ό,τι στην εύπορη Σουηδία.

Οταν ο Αδωνις αποφάσισε να… σπάσει τη σιωπή του για χιλιοστή φορά, τότε ακριβώς το έδαφος για τον, άκρως εκπαιδευμένο επικοινωνιακά, υπουργό της δικομματικής κυβέρνησης ήταν υπέρ το δέον εύφορο. Είχαν φροντίσει γι” αυτό οι… δυνάμεις του συστήματος Υγείας, αλλά και η τηλεοπτική… εμπροσθοφυλακή του αγαπημένου τέκνου των ενημερωτικών πάνελ της τηλεόρασης.

Ορισμένοι συνδικαλιστές, συνωμοτικά σιωπηροί, αντί να ασκούν κριτική στα όσα συμβαίνουν στην Υγεία, περιορίζονταν σε ένα δήθεν… μειδίαμα. Αλλοι πάλι ενίσχυαν τον υπουργό Υγείας με τη γνωστή μέθοδο της «γλειφτικής». Ορισμένοι άλλοι έσπευδαν να γνωστοποιήσουν τα αιτήματα των συνδικάτων τους ωσάν οι υπόλοιποι πολίτες να είμαστε δεύτερης κατηγορίας.

Ηταν τότε που ο Αδωνις Γεωργιάδης κατάφερε χωρίς κόπο και πάθος να επικρατήσει σ” ένα χώρο κοντά στα 100 τετραγωνικά, όσο ήταν δηλαδή το στούντιο όπου βρέθηκε καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου και έλαχε να γίνει θέμα της ημέρας.

Τηλε-λαγοί τον κάναν μάγκα

Παρά τις αοριστίες, τις παραλείψεις, τις ανακολουθίες, αλλά και τα στοιχεία παραπληροφόρησης του Αδώνιδος Γεωργιάδη, μπόρεσε να βγει «καθαρός» στο τηλεοπτικό τερέν. Και πώς να μη βγει, όταν οι προσεκτικά επιλεγμένοι για το ρόλο του λαγού παρευρισκόμενοι έκαναν το ακατόρθωτο: μετέτρεψαν έναν μνημονιακό υπουργό σε «μάγκα»!

Μέσα σε τέσσερις ώρες ουδείς φρόντισε να ρωτήσει με απλά ελληνικά και χωρίς δεκάδες υποερωτήματα για την… ταμπακιέρα.

Ο υπουργός Υγείας κατόρθωσε να «χειρουργήσει» το συνδικαλιστικό κίνημα από την αρχή της κουβέντας. Απευθυνόμενος σε εκπρόσωπο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, έστρεψε αλλού τη συζήτηση με μεγάλη ευκολία, διορθώνοντας τα ελληνικά του. «Χειρουργός, όχι χειρούργος. Είστε τόσα χρόνια μέσα στα νοσοκομεία», απευθύνθηκε με ύφος δύστροπου δασκάλου στον τρομοκρατημένο συνδικαλιστή, ο οποίος προφανώς είχε άγνοια από την τηλεοπτική ζούγκλα, όπου -ως γνωστόν- όποιος τσιρίζει περισσότερο είναι και αυτός που ακούγεται.

Τα μπόσικα επιχείρησε να κρατήσει ο έμπειρος άνκορμαν Ν. Χατζηνικολάου, ξεκινώντας με επιθετικά ερωτήματα περί της τελευταίας αύξησης της συμμετοχής των φαρμάκων (διπλασιασμός) για όλους τους ασφαλισμένους.

Σε εθνικό δίκτυο λοιπόν (μην ξεχνάμε τα νούμερα τηλεθέασης της εκπομπής) ο Αδωνις Γεωργιάδης ξεδίπλωσε το ταλέντο της υποκριτικής του, χάρισμα μοναδικό για ηθοποιό, αλλά άκρως επικίνδυνο για τον υπουργό που εποπτεύει το σύστημα Υγείας…

Η «Ε» ξεδιπλώνει τις «τηλεοπτικές πομφόλυγες» του υπουργού Υγείας και φωτίζει τα πράγματα που φρόντισαν να συσκοτίσουν οι τηλεοπτικοί προβολείς.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης με «χειρουργικές» κινήσεις κατόρθωσε να μπερδέψει τους πάντες.

Οποιος θέλει επώνυμο φάρμακο και όχι γενόσημο, ας το πληρώσει. Οποιος πάρει γενόσημα θα πληρώσει λιγότερο, έλεγε και ξανάλεγε ο τηλεοπτικός υπουργός. Ξεχνώντας βέβαια να σημειώσει ότι μέχρι στιγμής και με βάση τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, που εξέτασαν οι φαρμακοποιοί, δεν υπάρχει φάρμακο στην αγορά που να πωλείται κάτω από την ασφαλιστική τιμή (τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ) ώστε η συμμετοχή να μειωθεί στο 12,5%.

Αυτά που ξέχασε να πει

Αν ο κ. Γεωργιάδης προβεί σε μειώσεις τιμών, όπως δεσμεύτηκε και στην τηλεοπτική εκπομπή, τότε θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για εξοικονόμηση στις τσέπες των ασθενών. Βέβαια, και στην περίπτωση αυτή, ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν ξέχασε να πει τα δικά του. Μίλησε για μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 20% στα γενόσημα, όταν μέχρι πρόσφατα μιλούσε για γενναίες μειώσεις, ενώ είχε αποκαλυφθεί από την «Ε» ότι υπάρχουν σκευάσματα που πωλούνται στη χώρα μας ακόμη και κατά 880% ακριβότερα απ” ό,τι στην εύπορη Σουηδία.

Και στην περίπτωση των φαρμάκων, ουδείς διέκοψε τον υπουργό Υγείας.

Ούτε στη συνέχεια όμως, όταν μίλησε για το 70% των γενοσήμων που δίνονται στα νοσοκομεία. Και θα πρέπει να αναγνωρίσει κανείς το ορθόν του ποσοστού που εκστόμισε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Με μία όμως βασική λεπτομέρεια, που κάνει τη διαφορά σε… ευρώ: το ποσοστό αυτό αποτελεί κοντά στο 20% της δαπάνης των νοσοκομειακών φαρμάκων.

Οπως εξηγεί στην «Ε» ο πρόεδρος των Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ), Δημήτρης Δέμος: «Από τη συνολική νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, που είναι κοντά στα 1 δισ. ευρώ, περίπου 750 εκατ. αφορούν φάρμακα σύγχρονης βιοτεχνολογίας, που δεν έχουν γενόσημα. Στα υπόλοιπα 250 εκατ. ευρώ, 80% με 90% αφορούν γενόσημα, ενώ σε ποσότητες το ποσοστό αγγίζει το 70%. Ωστόσο η εξοικονόμηση είναι περιορισμένη σε σχέση με το σύνολο της δαπάνης».

Μ” αυτά και μ” αυτά το Διαδίκτυο και ειδικά τα social media, όπως twitter και faceboook, πήραν φωτιά. Δεν είναι τυχαίος ο εύστοχος σχολιασμός χρήστη του twitter, με δόση πικρού χιούμορ, σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, ότι όποιος επιθυμεί να πάρει επώνυμα φάρμακα ας τα πληρώσει: «Πες τα, ρε Αδωνι. Πάει η πλέμπα στο Κολωνάκι να αγοράσει επώνυμα φάρμακα, μάρκες, για να κάνει το κομμάτι της στον Αγιο Σάββα»!

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Τα σχόλια έδιναν κι έπαιρναν όχι μόνο εις βάρος του υπουργού Υγείας αλλά και των συνδικαλιστών, με πιο ενδεικτικό το ακόλουθο: «Φεύγοντας από την εκπομπή οι συνδικάλες πρέπει να δώσουν από μόνοι τους τα σώβρακά τους στον @AdonisGeorgiadi. Ετσι για τον σεβασμό».

Οσο για τη διάθεση ορισμένων να δώσουν τα… διαπιστευτήριά τους στον υπουργό Υγείας κάνοντας ακόμη και τον παρουσιαστή να βγει από τα ρούχα του, χαρακτηριστικό είναι το tweet που ακολουθεί: «Ας περάσουμε τώρα σε μια δύσκολη ερώτηση. Πώς καταφέρνετε να είστε τόσο υπέροχος, κύριε υπουργέ;».

Με τον εκνευρισμό και την αγανάκτηση να είναι διάχυτα στους χρήστες του Διαδικτύου και όχι μόνο, είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς γιατί η εκπομπή του Χατζηνικολάου έκανε στα νούμερα της AGB ένα γενναίο 28% έναντι 13% του Πρετεντέρη.

Η φωτεινή εξαίρεση

Πάντως, φωτεινή εξαίρεση μέσα στους αμέτρητους προέδρους που ήταν καλεσμένοι και διαγκωνίστηκαν για το ποιος θα θέσει καλύτερα τα αιτήματα του κλάδου του, νεαρή ειδικευόμενη γιατρός τού «Αττικόν», είπε τα πράγματα με το όνομά τους, για τα ράντζα, το λιγοστό προσωπικό και την ταλαιπωρία. Δεν μάσησε ούτε στις προειδοποιήσεις του υπουργού Υγείας, αλλά ούτε και στα υπονοούμενα που φρόντιζε να αφήνει όλο το βράδυ για τις πολιτικές παρατάξεις των συνδικαλιστών που έπαιρναν το λόγο.

Επειδή, τελικά, και ο υπουργός θέλει την ειδικευόμενή του…

«Δεν πληρώνω και σ” όποιον αρέσει»…

Εκεί που τους χρωστούσαν, τους παίρνουν και το βόδι τελικά στους γιατρούς αλλά και τους άλλους παρόχους του ΕΟΠΥΥ. Δεν φθάνει που η Πολιτεία τους οφείλει εκατομμύρια ευρώ ακόμη και από υπηρεσίες που έχουν παράσχει εδώ και χρόνια, ο Αδωνις Γεωργιάδης απείλησε τους γιατρούς το βράδυ της Δευτέρας με διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ σε περίπτωση που προχωρήσουν σε επίσχεση προς τον Οργανισμό.

Γιατροί αλλά και άλλοι πάροχοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, ενώ για καταστρατήγηση ενός συνταγματικού δικαιώματος κάνει λόγο η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ και συμπληρώνει: «Ας καταλάβει ο υπουργός Υγείας ότι απευθύνεται σε πολίτες δημοκρατικής χώρας και όχι σε υπηκόους τριτοκοσμικού καθεστώτος!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου