Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Ξανθός: "Ναι" στην εισφορά 1,3 εκατομμυρίου ευρώ στον ΠαγκόσμιοΟργανισμό Υγείας (WHO)



Στην καταβολή δόσης 1,3 εκατομμυρίου ευρώ προς τον ΠΟΥ, προχωρεί το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με αποφαση του Ανδρέα Ξανθού.

Δημοσίευση: 28 Σεπτεμβρίου 2015

Μία από τις πρώτες αποφάσεις του νέου υπουργού Υγείας ήταν να εγκρίνει την καταβολή ποσού 1,3 εκατομμυρίου ευρώ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
IATRONET


Πρόκειται για εισφορά της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία καταβάλλεται τις τελευταίες δεκαετίες.

Η χώρα μας έχει συνάψει συμφωνία συνεισφοράς με τον ΠΟΥ, με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας.

Περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – θέματα πρωτοβάθμιου δικτύου φροντίδας Υγείας, τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφαλίστων στις υπηρεσίες Υγείας, καθώς και την προώθηση των στόχων της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Η συμφωνία είχε χαρακτηριστεί ως «σκάνδαλο» από τον ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την ανάληψη της κυβέρνησης, στις αρχές του 2015.

Ο κ. Κουρουμπλής είχε καταγγείλει τον περασμένο Μάρτιο ότι γερμανική εταιρεία έλαβε το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, για υπηρεσίες που δεν παρείχε στο ελληνικό υπουργείο.

Ο κ. Βορίδης είχε αντιδράσει, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια σύμβαση, αλλά μόνον σύμβαση του υπουργείου Υγείας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δηλαδή τον υγειονομικό οργανισμό του ΟΗΕ.

Η συμφωνία αφορά παροχή τεχνικής βοήθειας έναντι αμοιβής 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Από αυτά, είχαν καταβληθεί περίπου 2 εκατομμύρια για έργο που έχει παραδοθεί.

Χρηματοδοτείται από χρήματα του ΕΣΠΑ που μπορούν να διατεθούν μόνο για λήψη τεχνικής βοήθειας.
Συνδρομή

Εκτός από τη συνεργασία με τον ΠΟΥ, το υπουργείο πληρώνει ετησίως συνδρομή σε μία σειρά από διεθνείς Οργανισμούς Υγείας.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η Ομάδα Πομπιντού του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Νοσοκομειακή Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η Διεθνής Ομοσπονδία Νοσοκομείων (IHF), ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιμοδιαλύσεων και Μεταμοσχεύσεων (EDTA) και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διάσπασης Πλάσματος (EPFA).

Μικρότερες ετήσιες συνδρομές καταβάλλονται στη Διεθνή Ένωση Κατά των Αφροσιδίων Νοσημάτων (IUVPT), τον Σύνδεσμο Σχολών Δημόσιας Υγείας Ευρώπης (ASPHER) και τον Σύνδεσμο Πανεπιστημιακών Προγραμμάτων στη Διοίκηση επί Θεμάτων Υγείας (AUPHA).

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου