Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Αυξάνεται το ρευστό στα νοσοκομεία! Τι θα γίνει με εφημερίες, μισθούς


Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Την άμεση εκταμίευση κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων επιχειρεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr τον Οκτώβριο αναμένεται να εκταμιευθούν περί τα 250 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν ανάγκες σε εφημερίες και υπερωρίες αλλά και για ορισμένες προμήθειες.

Στόχος της νέας ηγεσίας είναι να δρομολογηθούν οι πληρωμές όλων των εφημεριών και υπερωριών που οφείλονται σε γιατρούς και εργαζόμενους και να υιοθετηθεί άμεσα ένα σύστημα ώστε να πληρώνονται όλοι στη ώρα τους.

Μάλιστα αναμένεται τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν από τις προμήθειες των νοσοκομείων, να διατεθούν στο προσωπικό του ΕΣΥ, όπως τουλάχιστον είχε προαναγγείλει και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.


Ωστόσο είναι υπό… εξέταση ακόμη τι αποδοχές θα λαμβάνουν τελικά οι γιατροί και οι εργαζόμενοι, καθώς οι γιατροί είναι πιθανό να ενταχθούν με πιέσεις των δανειστών στο ενιαίο μισθολόγιο, ενώ οι εργαζόμενοι θα δουν τα χρήματά τους να μειώνονται περαιτέρω αφού έρχεται η αξιολόγηση στο δημόσιο αλλά και η αλλαγή του τρόπου των αμοιβών. Διαβάστε ΕΔΩ το λεπτομερές ρεπορτάζ: «Έρχεται άγριο κούρεμα στους μισθούς στα νοσοκομεία! Αποδοχές με βάση την παραγωγικότητα!»

Άγνωστο παραμένει πάντως εάν η νέα ηγεσία του υπουργείου υγείας κατορθώσει να εξοικονομήσει περισσότερα κονδύλια για τα νοσοκομεία για την επόμενη χρονιά,αφού παρά τα αιτήματα για αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ και από τους προηγούμενους υπουργούς, τα κονδύλια θα μείνουν καθηλωμένα, χωρίς να αποκλείεται και νέα μείωση.

Με βάση τους υπολογισμούς αναμένεται να είναι μειωμένα ακόμη και κατά 300 εκατ. ευρώ για το 2016. Και αυτό επειδή σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, το κονδύλι θα περιορισθεί στο 1 δις ευρώ. Αυτά τουλάχιστον προβλέπονται στη συμφωνία και στο νέο μνημόνιο.

Να σημειωθεί πως για το 2015 τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί για το ΕΣΥ είναι1,388 δις ευρώ ενώ το 2014 ήταν 1,620 δις ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου