Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015

Με πενιχρά μέσα λειτουργούν τα Νοσοκομεία Ρόδου, Κω & Καλύμνου


 Με πενιχρά μέσα λειτουργούν τα Νοσοκομεία Ρόδου,Κω&Καλύμνου

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Με ελάχιστα χρήματα προσπαθεί να λειτουργήσει το Νοσοκομείο της Ρόδου καθώς ο προϋπολογισμός μειώνεται διαρκώς από τα 62 εκατομμύρια που ήταν το 2011, φέτος ανέρχεται μόλις στα 12.500 ευρώ . Ενώ, προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες με 3 νοσηλευτές και 9 γιατρούς των οποίων οι συμβάσεις λήγουν . Δέν υπάρχει , επίσης, ακτινολογικό μηχάνημα και αξονικός τομογράφος. Ακόμη πιο θλιβερή είναι η κατάσταση να Νοσοκομεία Κω και Καλύμνου . 

Ο Διοικητής των τριών Νοσοκομείων κ. Βασίλης Παπανικόλας μιλάει στο LIFE2DAY.GR 

Το LIFE2DAY.GR συνεχίζει να αποτυπώνει την θλιβερή κατάσταση των νοσοκομείων του ΕΣΥ μέσα από το καθημερινό ρεπορτάζ του, όπου επιβεβαιώνεται η άθλια κατάσταση των νοσοκομείων της επαρχίας στην χώρα μας , όπως και στο προηγούμενο ρεπορτάζ μας καταγράψαμε 

Ο Διοικητής του Γενικό Νοσοκομείου Ρόδου αλλά και τη Κω καθώς και της Καλύμνου, κ. Βασίλης Παπανικόλας μιλώντας στην Νικολέτα Ντάμπου και το LIFE2DAY, τόνισε ότι «αυτή την στιγμή, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου οι καλυμμένες θέσεις ανταποκρίνονται στο 46% των προβλεπόμενων από το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου», που σημαίνει ότι το Νοσοκομείο της Ρόδου, χρειάζεται άμεσα 200 νοσηλευτές. Ο κ. Παπανικόλας, υπογράμμισε τη σημασία των προσπαθειών του ήδη υπάρχοντος νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο υπερβάλει εαυτόν, καθώς μέχρι στιγμής τους οφείλονται 9000 ρεπό, αλλά και άδειες. 

Το ΚΕΛΠΝΟΟ έχει μεταθέσει 3 νοσηλευτές στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, για την μονάδα εντατικής θεραπείας, των οποίων όμως οι συμβάσεις λήγουν σύντομα και ο κ. Παπανικόλας ελπίζει να ανανεωθούν για να μην αυξηθεί ακόμα περισσότερο το πρόβλημα των ελλείψεων σχετικά με το νοσηλευτικό προσωπικό. Όσον αφορά τους γιατρούς, οι 10 επικουρικοί που έχουν αυτή τη στιγμή, είναι μία σημαντική ενίσχυση, αλλά στο τέλος του χρόνου λήγει και η παράταση των συμβάσεών τους, που στην περίπτωση που δεν ανανεωθούν ή δεν αντικατασταθούν θα δημιουργηθούν σημαντικές ελλείψεις και σε γιατρούς. 

Αυτή τη στιγμή το το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, έχει ανάγκη από έναν γαστρεντερολόγο, καθώς και άλλον ένα γιατρό για τη μονάδα τεχνητού νεφρού, για τις 3 βάρδιες που πραγματοποιεί το νοσοκομείο για τους 70 αιμοκαθαρούμενους ασθενείς του. 

Το πρόβλημα όπως μας εξήγησε ο διοικητής του νοσοκομείου, είναι το γεγονός ότι το νοσοκομείο δεν έχει καθόλου ειδικευόμενους, καθώς όπως φαίνεται τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότεροι επιλέγουν χώρες του εξωτερικού. Μετά το 2011, η κίνηση στα εξωτερικά ιατρεία και τα επείγοντα έχει τετραπλασιαστεί και η νοσηλεία έχει διπλασιαστεί, γιατί όλο και περισσότερος κόσμος έχει οικονομικά προβλήματα και το αποτέλεσμα είναι πραγματοποιεί όλες τις εξετάσεις του, στο νοσοκομείο της Ρόδου. 

Το Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, εξυπηρετεί όλο το νότιο Αιγαίο, ενώ πραγματοποιεί και τις διακομιδές όποτε καταστούν απαραίτητες. Για το λόγο αυτό μάλιστα και έχει ένα μόνιμα σταθμευμένο ελικόπτερο για αυτές τις περιστάσεις. Όταν βέβαια ο καιρός είναι άσχημος οι διακομιδές γίνονται με ένα C-130. 

Τα τελευταία χρόνια, ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου μειώνεται διαρκώς, καθώς από τα 62 εκατομμύρια που ήταν το 2011, φέτος ανέρχεται μόλις στα 12.500 ευρώ. Μέχρι πρότινος το νοσοκομείο παρά τις συνεχείς μειώσεις, κατάφερνε να βρίσκετε εντός του προϋπολογισμού του, αυτό πέρυσι άλλαξε και κατά πως φαίνεται θα χρειαστεί και φέτος επιπρόσθετη επιχορήγηση. Η εικόνα στα νοσοκομεία Κω και της Καλύμνου. 

Ο κ. Παπανικόλας είναι επίσης Διοικητής των νοσοκομείων της Κω και της Καλύμνου. Προβλήματα ελλείψεων, αντιμετωπίζει και το Νοσοκομείο της Κω, μόνο που εκεί το πρόβλημα έγκειται στους γιατρούς, καθώς εδώ και τέσσερα χρόνια δεν διαθέτει παιδίατρο, αν και η θέση προκηρύσσεται συνέχεια, ενώ μετά από δύο χρόνια, μόλις φέτος καλύφθηκε η θέση του καρδιολόγου. Το νοσοκομείο έχει επίσης ανάγκη από δύο χειριστές, έναν για το ακτινολογικό μηχάνημα και έναν για τον αξονικό τομογράφο. 

Η Ρόδος στηρίζει την Κω όποτε παραστεί ανάγκη είτε σε αναλώσιμα υλικά, είτε σε οποιαδήποτε άλλη ανάγκη της. Τέλος, η Κάλυμνος παρουσιάζει έντονο οικονομικό πρόβλημα καθώς τα χρήματα του προϋπολογισμού τελείωσαν και έχει ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση. Και σε αυτό το νοσοκομείο, η παρουσία της Ρόδου είναι σημαντική όποτε την χρειαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου