Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Λύση εδώ και τώρα, ζητά το Δαφνί & η ψυχική υγεία, μετά τον θάνατο ενός ακόμη ασθενούς

Λύση εδώ και τώρα, ζητά το Δαφνί & η ψυχική υγεία, μετά τον θάνατο ενός ακόμη ασθενούς

Σε απόλυτα επείγον ζήτημα που διψά για λύση εδώ και τώρα, αποδεικνύεται για τον νέο υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, η ψυχική υγεία και η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, μετά τον θάνατο ενός ακόμη ασθενούς το βράδυ της Πέμπτης λίγο πιο μακριά από το Ψυχιατρείο Δαφνί.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Ο 34χρονος άνδρας, νοσηλευόταν στο ΨΝΑ, όταν διέφυγε της προσοχής των γιατρών και η κατάληξή του ήταν δραματική. Ο ασθενής βρέθηκε νεκρός, στο τέρμα της οδού Παπαναστασίου στο δάσος Χαϊδαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από την Αστυνομία, ο νοσηλευόμενος του ΨΝΑ έφερε τραύμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του – το οποίο εξ αρχής αποκλείστηκε να προκλήθηκε από όπλο. Οι ειδικοί δεν έχουν αποσαφηνίσει αν ο θάνατος του 34χρονου είναι ατύχημα, εγκληματική ενέργεια ή αυτοκτονία.
Ο άνδρας σύμφωνα με πληροφορίες, είχε εκδηλώσει τάσεις να θέσει τέρμα στη ζωή του. Για τον λόγο αυτό άλλωστε νοσηλευόταν στο Δαφνί, ενώ η τελευταία εισαγωγή του στο νοσοκομείο έγινε την περασμένη Τετάρτη. Να σημειωθεί ότι ο ασθενής, δεν είχε νοσηλευθεί με την θέλησή του στο Δαφνί, αλλά με εισαγγελική εντολή καθώς είχε επιχειρήσει να τερματίσει τη ζωή του χρησιμοποιώντας ξυραφάκια.
Το νέο περιστατικό, έρχεται να προστεθεί στην δραματική Παρασκευή στις αρχές του μήνα, όταν ασθενής ψυχικά πάσχων, έβαλε φωτιά, με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν τρείς ασθενείς. Μία λεπτομέρεια για την ιστορία, το Δαφνί, παραμένει «ακυβέρνητο» χωρίς διοικητή εδώ και μερικούς μήνες, μετά την απομάκρυνση του κ. Παύλου Θεοδωράκη τον περασμένο Μάιο από το Ψυχιατρείο, κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως παράνομη και αντισυνταγματική.
Έτσι, καθίσταται σαφές, ότι σχεδόν με το καλημέρα της θητείας του, ο νέος υπουργός Υγείας οφείλει να δει τι πρόκειται να γίνει με το Δαφνί και γενικότερα με την Ψυχική Υγεία. Όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο κ. Ξανθός, η Ψυχιατρική Μεταρρύθμισης θα προχωρήσει, αλλά όχι με νεοφιλελεύθερους όρους όπως πρέσβευε η κυβέρνηση Ν. Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ.
Να θυμίσουμε ακόμη, ότι εκκρεμεί και το πόρισμα της ΕΔΕ που είχε διατάξει ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας κ. Θάνος Δημόπουλος μετά τον θάνατο των τριών ασθενών από τον εμπρησμό.
Σε σφροδρή ανακοίνωσή τους προς την αναπληρώτρια διοικήτρια του ΨΝΑ και κοινοποίηση προς την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον επικεφαλής της 2ης ΥΠΕ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΨΝΑ, αναφέρει, ότι «ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ σε περίπτωση που τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές των ασθενών, του προσωπικού και του ίδιου του ασθενή».
Ο Σύλλογος Εργαζομένων με σειρά παρεμβάσεων και εγγράφων, όπως αναφέρει ακόμη, «έχει επισημάνει την επιθετική και βίαιη συμπεριφορά ψυχικά ασθενούς άρθρου ΠΚ69 που έχει διαταράξει την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου μας και δημιουργεί ανησυχία με τις συνεχείς επιθέσεις κατά της ζωής και της ακεραιότητας των λοιπών ασθενών καθώς και των εργαζομένων». 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ως αρμόδιοι φορείς (Διοίκηση Νοσοκομείου, 2η ΥΠΕ, Υπουργείο Υγείας) να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου ως λειτουργοί της Υγείας να προσφέρουμε τις Υπηρεσίες μας σε ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας και εργασίας, τονίζει ο Σύλλογος επισημαίνοντας ακόμη, ότι
«Το Σωματείο Εργαζομένων θα υπερασπιστεί πραγματικά και όχι ψευδεπίγραφα, με σεβασμό, τις ανάγκες, τα δικαιώματα, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια ασθενών και εργαζομένων για την πρόσβαση όλων σε σύγχρονες ποιοτικές Δημόσιες και Δωρεάν, υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας».
Εν τω μεταξύ για το θέμα της επικινδυνότητας ασθενών με το άρθρο 69 του ΠΚ (ακαταλόγιστων εγκληματιών), με αφορμή, άλλο περιστατικό στο Δαφνί την περασμένη Κυριακή, κάνει λόγο σε επιστολή του ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών νοσοκομείων του ΕΣΥ Αττικής, προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, επικίνδυνος ασθενής που νοσηλεύεται δυνάμει του άρθρου 69 του ΠΚ στο ΨΝΑ «Δαφνί», επιτέθηκε κατά του προσωπικού και έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή υπαλλήλου, τον οποίο έπιασε από το λαιμό. Η τραγική εξέλιξη απετράπη με παρέμβαση των συναδέρφων του υπαλλήλου, από άλλα τμήματα.
Ο ΣΥΝΟΨΥΝΟ ΕΣΥ Ν. Αττικής, ζητά άμεσα λύση στο σοβαρό αυτό θέμα, προτού θρηνήσουμε άλλα θύματα, ασθενείς, ή προσωπικό του Ψυχιατρείου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου