Τη... λυπητερή αναμένουν μέσα στον Οκτώβριο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις της Υγείας που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς, τον επόμενο μήνα ο Οργανισμός θα πρέπει να εισπράξει τις επιστροφές από τις εταιρείες που αντιστοιχούν στην προηγούμενη χρονιά: τόσο για το clawback που αφορά στον αυτόματο μηχανισμό με τον οποίο κάθε εταιρεία επιστρέφει αναλογικά το ποσό της υπέρβασης από το σταθερό προϋπολογισμό που έχει καθορίσει ο ΕΟΠΥΥ, όσο και για το rebate, την υποχρεωτική έκπτωση δηλαδή ανάλογα με τον τζίρο που κάνει κάθε εταιρεία.
Ο λογαριασμός είναι βαρύς. Όπως εκτιμούν επιχειρηματίες από το χώρο των ιδιωτικών κλινικών, η απαίτηση για τις επιστροφές του 2014 αναμένεται να φτάσει τα 180 εκατ. ευρώ, ποσό που πρόκειται να συμψηφιστεί με τα περσινά χρέη του ΕΟΠΥΥ, καθώς όπως επισημαίνουν στο Capital.gr, ο Οργανισμός δεν έχει καταβάλει στις επιχειρήσεις περσινές οφειλές επτά μηνών. Και ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός προέβλεπε πως οι δαπάνες για νοσήλια στις κλινικές δεν θα έπρεπε να υπερβούν τα 235 ευρώ, οι υποβολές των επιχειρήσεων ήταν τελικά 410 εκατ. Οπότε η διαφορά θα πρέπει να καλυφθεί από τις κλινικές, με τις ίδιες βέβαια να είναι αποφασισμένες να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ζητήσουν αναστολή εκτέλεσης. Και τα διαγνωστικά κέντρα όμως θα κληθούν να καταβάλουν επιστροφές, με το ποσό να υπολογίζεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, αφού οι πραγματικές δαπάνες για τις εξετάσεις είναι διπλάσιες από το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ.
Την ίδια ώρα, όπως σημειώνουν πηγές από το χώρος της φαρμακοβιομηχανίας, οι εταιρείες υπολογίζουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν φέτος πάνω από μισό δισ. ευρώ για τις αντίστοιχες επιστροφές. Προς το παρόν, αναμένεται ο λογαριασμός για το το α' εξάμηνο του 2015, που φθάνει τα 150 εκατ. περίπου. Αυτό εντούτοις που προβληματίζει τις φαρμακευτικές είναι αν θα ισχύσει τελικά η αλλαγή του συστήματος rebate και η μετατροπή του από αξίες σε όγκο, που είχε ανακοινώσει ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής φέτος τον Ιούνιο. Αν ισχύσει η αλλαγή, που έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, τότε οι εταιρείες θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον 139 εκατ. ευρώ για rebate.
Το "χαράτσι” των επιστροφών, όπως το αποκαλούν άλλωστε οι ίδιες οι επιχειρήσεις, δεν τελειώνει εδώ, καθώς το μέτρο επεκτείνεται σύμφωνα με το μνημόνιο μέχρι και το 2018. Ήδη έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ προς τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους και που επιτρέπει ταυτόχρονα την εφαρμογή claw back και rebate στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ σε περίπτωση υπέρβασης και για την επόμενη τριετία.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου