Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Θα συνεχίσει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στην ηλεκτρική καρέκλα του υπ. Υγείας; Τι λένε οι πρώτες εκτιμήσεις



Τον εαυτό του ετοιμάζεται να διαδεχθεί στο υπουργείο Υγείας ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Στην δεύτερη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που σηματοδοτήθηκε από την νέα εκλογική νίκη του κ. Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή, το δίδυμο Κουρουμπλής- Ξανθός, εμφανίζεται ως απόλυτο φαβορί για ακόμη μία φορά, για την ηλεκτρική καρέκλα της οδού Αριστοτέλους.

Άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, είχε διαρκώς κοντά του τον πρώην υπουργό Υγείας, γεγονός, που πυροδότησε τα σενάρια. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι σε μία ομιλία του στο Ηράκλειο Κρήτης, ο κ. Τσίπρας ρώτησε το κοινό, «ποιόν υπουργό προτιμά, τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ή τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος μεταξύ άλλων κατήργησε και το 5ευρο στα νοσοκομεία;»

Και μπορεί κατά το παλαιό σύνθημα «Ο παλιός είναι αλλιώς» να δίνει άλλη διάσταση και αίγλη στον κ. Κουρουμπλή, ωστόσο ο πρώην υπουργός Υγείας, στην δεύτερη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει να αντιμετωπίσει πλήθος προβλημάτων τα οποία απαιτούν λύση εδώ και τώρα, ενώ πάνω από την υγεία και την περίθαλψη των πολιτών, επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη του Τρίτου Μνημονίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περικοπές και μειώσεις.

Εάν δε, στην υπάρχουσα πιεσμένη κατάσταση προσθέσουμε και το μείζον υγειονομικό ζήτημα δημόσιας υγείας, το προσφυγικό, τότε είναι βέβαιο, ότι δεν έχει να κάνει και λίγα, παρά το γεγονός, ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας κ. Θάνος Δημόπουλος, φρόντισε και ξεμπλόκαρε αρκετά θέματα σε διάστημα σχεδόν τριών εβδομάδων.

Το θέμα των προσλήψεων στα νοσοκομεία, είναι άμεσης προτεραιότητας, καθώς ο ίδιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας, έχει μιλήσει για 4.500 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι αλλαγές διοικητών στο ΕΣΥ, αποτελούν επίσης προτεραιότητα και κυρίως μετά την μνημονιακή ρήτρα που υπάρχει ξεκάθαρα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για την αναγκαιότητα, οι δημόσιοι λειτουργούν (και άρα και οι διοικητές στα νοσοκομεία) να μην είναι πολιτικοποιημένοι και να ληφθούν αξιοκρατικά κριτήρια.

Η ολοκλήρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η γενναία ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ αλλά και των νοσοκομείων- τα οποία σχεδόν καταρρέουν από ελλείψεις υλικών και προσωπικού, είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με σύνεση και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Το φάρμακο από την άλλη πλευρά, αποτελεί αγαπημένο πεδίο του κ. Κουρουμπλή και ήδη από την πρώτη φάση διακυβέρνησης της Αριστεράς, ο πρώην υπουργός Υγείας, είχε τονίσει ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ελβετία στου νότου σε θέματα γενοσήμων». 
Ο κ. Κουρουμπλής επίσης, έχει μπροστά του την περίφημη ανακοστολόγηση των φαρμάκων, για την οποία είχε τονίσει στις αρχές Ιουνίου, ότι θα πρέπει να πραγματοποιείται μία φορά τον χρόνο, ενώ πριν μερικές ημέρες, ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας κ. Θάνος Δημόπουλος, είχε υπογραμμίσει ότι η ανακοστολόγηση θα πρέπει να γίνεται κάθε εξάμηνο. Για το 2015 πάντως δεν έχει γίνει ακόμη ανακοστολόγηση και θα πρέπει να γίνει άμεσα. Ασφαλείς πληροφορίες, τονίζουν πως θα γίνει πιθανότατα στο τέλος Οκτωβρίου και μία δεύτερη τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, τα 25 θεραπευτικά πρωτόκολλα – τα οποία θα έχουν ενσωματωθεί μέχρι το τέλος του έτους στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης- αναμένεται να βοηθήσουν στην φαρμακευτική δαπάνη και την εξοικονόμηση πόρων, ενώ η ΗΔΙΚΑ, η οποία ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα εθνικό σύστημα «κλεισίματος ραντεβού» για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), φαίνεται ότι θα στηρίξει και αυτή, με κάποιο τρόπο, το εγχείρημα της ΠΦΥ.

3 σχόλια:

  1. Θα επιλεγεί κάποιος για να παίξει καθυστερήσεις μέχρι τις επόμενες εκλογές οι οποίες δε θα αργήσουν. Ο κ. Κουρουμπλής είναι ο καταλληλότερος για κάτι τέτοιο καθώς απέδειξε ότι μπορείς να είσαι 7 μήνες Υπουργός χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λιγο ηλ. καρεκλα, λιγο γκιλοτινα κ πολυ φραγγελιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέτοιο κελεπούρι να μην το χάσουμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή