Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

“Τσουνάμι” στο Δημόσιο – Ποιες αλλαγές αφορούν στην Υγεία


Από το νέο τρόπο αξιολόγησης αναμένεται να ξεκινήσει το σύγχρονο «τσουνάμι» αλλαγών στο Δημόσιο που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, ενώ ακολουθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το νέο μισθολόγιο αλλά και ένα β΄ κύμα κινητικότητας.

Σύμφωνα με το Έθνος, στα μέσα του επόμενου μήνα θα κατατεθεί καταρχήν το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των υπαλλήλων και την επιλογή των προϊσταμένων.

Στον «κορμό» της νέας ρύθμισης βρίσκεται η ενεργοποίηση θεσμών άμεση δημοκρατίας για τη «βαθμολόγηση» των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους και τους υφισταμένους, καθώς και η αξιολόγηση των υπηρεσιών από την κοινωνία. Επίσης, προβλέπεται η ψηφοφορία σε επίπεδο τμήματος ή διεύθυνσης, τόσο για την ανάδειξη των καλύτερων υπαλλήλων όσο και για όσους θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις ευθύνης. Σε ότι αφορά, τέλος, την επιλογή προϊσταμένων, θα ισχύει η μοριοδότηση αντικειμενικών κριτηρίων και θα παραμείνει το κριτήριο της συνέντευξης και πιθανά των γραπτών εξετάσεων.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει υλοποιήσει δύο ακόμη αλλαγές στο Δημόσιο.

Η πρώτη αφορά στα ειδικά μισθολόγια και αναμένεται να επηρεάσει τουλάχιστον 300.000 υπαλλήλους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι ερευνητές, οι καθηγητές της ΕΣΔΥ, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι ιατροδικαστές.

Αυτό που σχεδιάζεται, είναι να γίνει ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό και να διατηρηθούν μόνο τα επιδόματα που ισχύουν και στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το κίνητρο επίτευξης στόχων και η οικογενειακή παροχή. Η ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στο μισθό αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των βασικών αποδοχών αλλά σε μειώσεις στο σύνολο των αποδοχών, οι οποίες εκτιμώντας ότι θα κυμανθούν από 3-5% εξαιτίας της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Μία ακόμη αλλαγή που θα επέλθει στο Δημόσιο έως το τέλος του 2015, αφορά στην κινητικότητα. Αρχικά, σχεδιάζεται να γίνει σε εθελοντική βάση, ώστε να καλυφθούν κενές θέσεις. Βασικό «εργαλείο» για την κινητικότητα θα αποτελέσει το Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων, που επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, στο οποίο και θα γίνεται καταγραφή θέσεων, καθηκόντων και προσόντων. Σε ότι αφορά δε τον τρόπο επιλογής των υπαλλήλων που θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας, αυτός θα γίνεται με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ επί αντικειμενικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου