Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νέου “πλαφόν” οι ιδιωτικές κλινικές



Οι κλινικάρχες προσφεύγουν εκ νέου στη δικαιοσύνη κατά του "πλαφόν" που ορίστηκε με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας, κάνοντας λόγο για αναχρονιστικό και προβληματικό μέτρο.

IATRONET

Με νέα προσφυγή στη δικαιοσύνη απαντούν οι ιδιωτικές κλινικές στο “πλαφόν” που όρισε με πρόσφατη απόφασή του ο απελθών υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Αθανάσιος Δημόπουλος.

Πρόκειται για τη δεύτερη ανάλογη ενέργεια των κλινικαρχών, έπειτα από την προσφυγή που είχαν κάνει κατά παρόμοιας απόφασης που είχε λάβει τον Νοέμβριο του 2014 ο τότε υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Την απόφαση έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ).

Την υπουργική απόφαση του Νοεμβρίου 2014 έχει προσβάλει η Ένωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας χωρίς μέχρι σήμερα να ορισθεί δικάσιμος. Ανάλογη ενέργεια θα πραγματοποιήσει και για την νέα.

Η απόφαση Δημόπουλου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 2036/17-9-2015) και αποτελεί τροποποίηση της απόφασης Βορίδη (ΦΕΚ Β 3010/11-11-2014).

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΕΙΚ, η διαφορά μεταξύ των δύο αποφάσεων είναι η αφαίρεση από την νέα δύο κριτηρίων του αλγόριθμου, βάσει του οποίου θα ορισθεί αναδρομικά για το 2014 το ανώτατο πλαφόν πληρωμής για κάθε κλινικη για τις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν το 2014.

Πρόκειται για το κριτήριο συσχέτισης υποβολών μεταξύ 2013 και 2014 και του κριτηρίου ποσοστού περικοπών των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών για το 2013.

Η υπογραφή αυτής της απόφασης είναι μνημονιακη υποχρέωση, όπως ψηφίσθηκε από την Βουλή στις 14 Αυγούστου και αποτελεί προαπαιτουμενο για την δόση του Οκτωβρίου.

Αναχρονιστικό

Οι κλινικάρχες κάνουν λόγο για αναχρονιστικό και προβληματικό μέτρο για τους παρακάτω λόγους:

Έχει αναδρομική ισχύ για το 2014 και αναρωτιούνται έπειτα από πόσα χρόνια θα καθοριστεί το 2015;

Ως μαθηματικό μοντέλο είναι λανθασμένο, διότι έχει ως αποτέλεσμα αναντίστοιχες κατανομές για απόλυτα αντίστοιχες κλινικές.

Δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα του κόσμου, διότι ο συγκεκριμένος αλγόριθμος παρουσιάσθηκε προ ετών σε συνέδριο και αντιγράφεται σήμερα.

Κατατάσσουν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) σε συντελεστές βαρύτητας τελείως ατεκμηρίωτα, χωρίς να στηρίζονται σε καμία εμπεριστατωμένη μελέτη ή διεθνή πρακτική και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, ωφελώντας τις κλινικές που διενεργούν επεμβάσεις μεγάλης βαρύτητας.

Δεν είναι διαφανής, καθώς κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει (γιατί δεν έχει τα στοιχεία) ότι η κατανομή που θα κάνει ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει σκόπιμα αλλοιωθεί προς όφελος συγκεκριμένου παρόχου.

Απομυζά, δε, πόρους του ανεπαρκή προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ από τις μεσαίες κλινικές που νοσηλεύουν ασθενείς πιο χαμηλής βαρύτητας ΚΕΝ και τους μεταφέρει στις μεγάλες.

Οφειλές

Το προεδρείο της ΠΕΙΚ καλεί τον ΕΟΠΥΥ να εκπληρώσει άμεσα τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τους παρόχους του από το 2007 έως σήμερα. Μόνο στις κλινικές – σημειώνει – οφείλει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση, η κατάρρευση του Ιδιωτικού τομέα θα έχει υπευθύνους με ονοματεπώνυμο.

Από το 2010, έχουν αναστείλει την λειτουργία τους, αποκλειστικά εξαιτίας του ΕΟΠΥΥ, περίπου 35 κλινικές.

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών εκπροσωπεί τις 133 από τις 160 Ιδιωτικές κλινικές, σε όλη τη χώρα.

Απασχολούν 25.000 εργαζόμενους και είναι εξοπλισμένες με τα πιο σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα.

Είναι στελεχωμένες με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συνεχώς εκπαιδευόμενο σε νέες θεραπείες και τεχνικές, είναι κοντά στον ασθενή τη στιγμή που τις χρειάζονται.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου