"Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ":
Η έκφραση -κόκκινο πανί για τους φαρμακοποιούς που φέρνει τα πάνω κάτω στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και προσπαθούν να αποφύγουν από τις αρχές του 2014...
Η ώρα για τις μεταβολές αυτές ωστόσο έφτασε και δεν θα τις εφαρμόσει μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA
Οι φαρμακοποιοί παραδοσιακά ωστόσο δεν αποτελούν εύκολο στόχο. Μπορούν να κλείσουν τα φαρμακεία, μπορούν να απαιτήσουν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ, γενικά...μπορούν να αντιδράσουν μαζικά και με τρόπο που να "πονάει"!
Παρόλα αυτά, βάσει του 3ου μνημονίου, απελευθερώνεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, επιτρέπεται η πώληση των Μη Υποχρεωτικοί Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) από καταστήματα που δεν είναι φαρμακεία, επιτρέπεται και η κτήση περισσότερων του ενός φαρμακείων (άδειας) για κάθε φαρμακοποιό...
Ο νόμος 4336/2015 προβλέπει ότι με Κοινή Υποργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομίας θα καθορισθούν η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου. Αν και στον νόμο δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, ανέφερε όχι η απόφαση αυτή πρέπει να εκδοθεί μέσα στον Οκτώβριο.
Μέχρι τον Δεκέμβριο, εξάλλου, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει την απελευθέρωση της πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ για να μπει σε ισχύ έως τον Ιούνιο του 2016.
Με τις δύο αυτές αλλαγές αναμένεται να εισέλθουν στην αγορά του φαρμάκου, αλυσίδες, κυρίως σούπερ μάρκετ, οι οποίες από το 2010 έχουν διατυπώσει αίτημα. Αυτό σημαίνει ότι οι φαρμακοποιοί θα πρέπει αν μοιραστούν ένα μέρος από τα 3,5 δισ. ευρώ που είναι σήμερα ο τζίρος των 11.000 φαρμακείων της χώρας και ειδικά για τα ΜΥΣΥΦΑ περίπου 350 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου