Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015

Την κατάρρευση του ΕΣΥ έχει να αντιμετωπίσει άμεσα η νέα κυβέρνηση

Πολλά και δισεπίλυτα είναι τα προβλήματα στην Υγεία που καλείται μα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση και πιθανώς η ίδια ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Από το ΕΣΥ έχουν φύγει στα χρόνια της κρίσης περί τα 17.000 εργαζόμενοι, την ώρα που τα χρέη των νοσοκομείων στους προμηθευτές ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Και σα ναμην έφτανε αυτό, από το 1,38 δισ. ευρώ κρατικής επιχορήγησης για το 2015, το ΕΣΥ έχει πάρει μέχρι στιγμής 500 εκατ. ευρώ.

Μεγάλα νοσοκομεία όπως είναι ο Ευαγγελισμός, ο Άγιος Παντελεήμονας της Νίκαιας λειτουργούν με ελλείψεις, υποστελέχωση, επικουρικούς και κλειστές κλίνες ΜΕΘ. Ενώ στα περιφέρεια η κατάσταση είναι απελπιστική με δεκάδες κλινικές να βάζουν λουκέτο.

Και μέσα σε όλα αυτά, ο προϋπολογισμός για τα δημόσια νοσοκομεία το 2015 είναι μόλις 1,38 δισ. ευρώ, έναντι 1,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2014 με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να έχουν προβλέψει -και έτσι συνέβη- ότι τα χρήματα έφταναν μέχρι τον Αύγουστο.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος πάντως ζήτησε επισήμως την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομικών, να εγκριθεί για αύξηση του ορίου αγορών των μονάδων του ΕΣΥ στο ύψος του 2013, δηλαδή στο 1,8 δισ. ευρώ, τονίζοντας μάλιστα ότι για τον Οκτώβριο τα νοσοκομεία χρειάζονται 150 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου