Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Πυρετός διαβουλεύσεων για τις αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων – Το παρασκήνιο

Μέσα στην εβδομάδα, θα υπάρξει συνάντηση ΠΕΦ και ΣΦΕΕ με τον Τζιουζέπε Καρόνε, τον Ευρωπαίο τεχνοκράτη ο οποίος είναι καλός γνώστης των θεμάτων του φαρμάκου και μετέχει στο κλιμάκιο των “θεσμών”.
IATRONET

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στον τομέα της τιμολόγησης των φαρμάκων.

Το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται να τα έχει βρει με τους εκπροσώπους των δανειστών σε μία σειρά από μέτρα, τα οποία οδηγούν σε μειώσεις τιμών σε καινοτόμα και γενόσημα σκευάσματα.

Δρομολογούνται, επίσης, αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της δαπάνης, καθώς έγινε αποδεκτή η πρόταση του ΕΟΠΥΥ για “κλειστούς” προϋπολογισμούς σε μία σειρά ευρέως χρησιμοποιούμενων σκευασμάτων, όπως για τον διαβήτη και τον καρκίνο.

Οι εκπρόσωποι της εγχώριας και πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στις προωθούμενες αλλαγές.

Οι ελληνικές εταιρείες, διότι θα υποστούν νέα, οριζόντια μείωση τα γενόσημα φάρμακα και οι πολυεθνικές, διότι προκύπτουν εμπόδια στην κυκλοφορία καινοτόμων θεραπειών.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), θα έχουν το απόγευμα της Δευτέρας συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να τού επαναλάβουν τις ενστάσεις τους.

Θα ακολουθήσει, μέσα στην εβδομάδα, συνάντησή τους με τον Τζιουζέπε Καρόνε, τον Ευρωπαίο τεχνοκράτη ο οποίος είναι καλός γνώστης των θεμάτων του φαρμάκου και μετέχει στο κλιμάκιο των “θεσμών”.

Στο θέμα του φαρμάκου υπάρχει έντονη κινητικότητα τις τελευταίες μέρες.

Ελλείψεις

Στο τέλος της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), με θέμα τις συνεχιζόμενες ελλείψεις σκευασμάτων στην ελληνική αγορά.

Οι φαρμακοποιοί έθεσαν το θέμα στη διοίκηση του Οργανισμού, η οποία προειδοποίησε με ποινές όσους προβαίνουν σε “παράλληλες” εξαγωγές χωρίς να τροφοδοτούν την ελληνική αγορά.

Επισημάνθηκε, μάλιστα, πως ορισμένες φαρμακαποθήκες ασκούν σχεδόν αποκλειστικά τη δραστηριότητα των επανεξαγωγών.

Από τον ΕΟΦ αναμένεται τις επόμενες μέρες και η πρόταση για τη δεύτερη γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Δημ.Κ.

1 σχόλιο:

  1. ειναι πολυ απλο...ας δουν τη φαρμακευτικη δαπανη και θσ αντιληφθουν την εκτιναξη που οφειλέται..μα στου γενικους ιατρους που συνταγογραφουν χωρις προηγουμενη εκτιμηση απο ειδικο.Νοσηματα οπως διαβητης, ΧΑΠ, οστεοπορωση (χρονια νοσηματα δηλαδη), καρδιολογικα, ουρολογικα κλπ οχι μονο εχουν κανει πλιατσικο με τους φαρμακοποιους αλλα και ειδικα για την οστεοπορωση ( ειμαι ορθοπαιδικος ) τα αδιαγνωστα καταγματα τησ σπονδυλικης στηλης υπο αγωγη ασθενων απο γενικο ιατρο αυξανονται γεωμετρικα με αντιστοιχη επιβαρυνση οχι μονο της φαρμακευτικης δαπανης αλλα και της συνοδης νοσοκομειακης . Τελος για τις εργαστηριακες δαπανες θα αναφερω μονο αυτο--οι μαγνητικες τομογραφιες σπονδυλικης στηλης αποσταλλομενες απο γενικους ιατρους εδω στη φθιωτιδα αλλα και στην καρδιτσα απο οτι μαθαινω ειναι το κατι αλλο
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή