Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Ελέγχους για υπερβολικές δαπάνες σε εργαστήρια

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΑΝ. ΝΑΝΟΣ
* Διαβεβαιώνει ότι δεν κλείνει η Αιμοδοσία ούτε τα χειρουργεία στο ΠΓΝΛ διαψεύδοντας τον βουλευτή Χρ. Κέλλα

«Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για τους δικούς τους λόγους», είναι η απάντηση του διοικητή των Νοσοκομείων της Λάρισας, Παναγιώτη Νάνου, σε όσα δημοσιοποιήθηκαν χθες περί αναστολής της λειτουργίας της Αιμοδοσίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και κλεισίματος των χειρουργείων.

Ο κ. Νάνος χαρακτηρίζει «εντελώς αναληθές» το δημοσίευμα, παραθέτει τι ακριβώς έχει συμβεί τις τελευταίες μέρες, ανακοινώνει έλεγχο σε βάθος για το υπερβολικά μεγάλο κόστος σε ορισμένα εργαστήρια και προαναγγέλλει την πλήρη λειτουργία και των 10 χειρουργικών τραπεζιών στα χειρουργεία του ΠΓΝΛ – αυξήθηκαν πρόσφατα από 6 σε 7 – με την έλευση νοσηλευτικού προσωπικού.

Αναλυτικά, στη χθεσινή ανακοίνωση του διοικητή των Νοσοκομείων αναφέρονται τα εξής :«Είναι εντελώς αναληθές το δημοσίευμα ορισμένων εφημερίδων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ ότι αναστέλλεται η λειτουργία της Αιμοδοσίας και ότι κλείνουν τα χειρουργεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Επειδή ορισμένοι θέλουν να δημιουργούν εντυπώσεις για τους δικούς τους λόγους, κάνουμε γνωστό ότι η αλήθεια έχει ως εξής:

1ον) Τα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας λειτουργούν κανονικά και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία, δεδομένου ότι για όλους τους ασθενείς έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και είναι διασφαλισμένες οι μονάδες αίματος. Αναβλήθηκαν μόνο δύο χειρουργικές επεμβάσεις της γυναικολογικής κλινικής και μία της γενικής χειρουργικής, για λόγους όμως που δεν σχετίζονται από έλλειψη αντιδραστηρίων και στη θέση τους μπήκε ένα επείγον περιστατικό και δύο άλλα με σοβαρές παθήσεις.

2ον) Ανάλογη ετοιμότητα και διασφάλιση υπάρχει για όλα τα επείγοντα περιστατικά και τα έκτακτα χειρουργεία και στα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας.

3ον) Η πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων αναφέρθηκε το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας της εκτέλεσης των χειρουργείων και η διοίκηση του Νοσοκομείου κάλυψε άμεσα την Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού με αντιδραστήρια από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας «Κουτλιμπάνειο – Τριανταφύλλειο».

Η διοίκηση των Νοσοκομείων Λάρισας στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης των οικονομικών και άλλων πόρων, επιχειρεί έλεγχο σε βάθος για το υπερβολικά μεγάλο κόστος σε ορισμένα εργαστήρια, καθώς και για την πιστή εφαρμογή Νόμων και διατάξεων που διέπουν τον τρόπο λειτουργίας των Αιμοδοσιών, ενώ έχουν ληφθεί ανάλογες αποφάσεις, ανεξάρτητα αν αυτές δεν αρέσουν σε κάποιους...

Όχι μόνο δεν κλείνουν τα χειρουργεία στο Πανεπιστημιακό, αλλά, με ενέργειες της διοίκησης του Νοσοκομείου, έχει αυξηθεί ο χειρουργικός χρόνος, αφού πρόσφατα αυξήθηκαν τα χειρουργικά τραπέζια από 6 σε 7, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα είναι σε πλήρη λειτουργία και τα δέκα (10) χειρουργικά τραπέζια, με την έλευση νοσηλευτικού προσωπικού.

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και αποφυγή δημιουργίας εντυπώσεων».

ΠΩΣ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα ανέκυψε μετά από προχθεσινό δελτίο Τύπου του υπεύθυνου του Τομέα Υγείας της ΝΔ, βουλευτή Λάρισας, Χρήστου Κέλλα, με αφορμή ανακοίνωση για «Αναστολή Λειτουργίας Αιμοδοσίας» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ο κ. Κέλλας σημείωνε χαρακτηριστικά ότι «το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ένα από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας, αναβάλλει όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία του, γιατί τα χρήματα του προϋπολογισμού του Τμήματος Αιμοδοσίας, μεταφέρθηκαν σε άλλους κωδικούς. Αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων και υλικών».

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Ε», ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφερόταν σε κατεπείγουσα επιστολή της Διευθύντριας του τμήματος Αιμοδοσίας – Αιματολογικού, καθηγήτριας Αιματολογίας – Ιατρικής των Μεταγγίσεων στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δέσποινας Κυριάκου, προς τους διευθυντές των κλινικών και της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΓΝΛ, με παράλληλη κοινοποίηση στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου, με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2016 και αριθμό πρωτοκόλλου 1469, στο οποίο αναγράφεται ότι «λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων και υλικών η Αιμοδοσία αδυνατεί να καλύπτει τα περιστατικά του Νοσοκομείου. Από σήμερα και μέχρι να λυθεί το πρόβλημα θα καλύπτονται μόνο έκτακτα αιμορραγικά περιστατικά. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γραφείο Προμηθειών χρήματα από τον προϋπολογισμό της Αιμοδοσίας μετακινήθηκαν προς άλλους ΚΑΕ», καταλήγει η επιστολή της διευθύντριας.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου