Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Συζητούν περιορισμό του clawback που καταβάλλουν οι πάροχοι υγείας

Με…αλχημείες θα προσπαθήσουν οι αρμόδιοι να πείσουν τους θεσμούς ότι τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει για τη νέα χρονιά.


H αλχημεία… της αλχημείας… ω αλχημεία! 

Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσουν οι αρμόδιοι να πείσουν τους θεσμούς ότι τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει για τη νέα χρονιά. Μία εξ αυτών, ο περιορισμός του clawback που καταβάλλουν οι πάροχοι υγείας !

Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες, πριν μερικές ημέρες έγινε συνάντηση στον ΕΟΠΥΥ μεταξύ των αρμοδίων του θεσμικού οργάνου και εκπροσώπων ιδιωτικών κλινικών, ενώ υπήρξε η παράκληση από τους πρώτους να μη διαρρεύσει τίποτα για το θέμα που συζητήθηκε.

Το οποίο ήταν ο περιορισμός του clawback και πώς αυτός μπορεί να επιτευχθεί. Προτάθηκε λοιπόν στους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών να αυξηθεί το rebate (έκπτωση) επί του τιμολογίου, από το 5% που είναι σήμερα στο 20%-25%. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά μειώνεται κατακόρυφα ο αριθμός των υποβολών (τιμολόγια) –άρα αυξάνονται οι δωρεάν υπηρεσίες- και το clawback αυτόματα από το 46,56% που είναι σήμερα μπορεί να πέσει και κάτω του 35%. Οι δεσμεύσεις είναι το clawback για τις ιδιωτικές κλινικές τη νέα χρονιά να κυμαίνεται μεταξύ 30%-33%.

Συνομιλώντας με κορυφαίο παράγοντα του κλάδου από τον ιδιωτικό τομέα της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, μας ανέφερε ότι ακόμη δεν έχουν απαντήσει στον ΕΟΠΥΥ αν αποδέχονται την πρότασή του. Ωστόσο, κλίνουν προς την θετική απάντηση, καθώς το όφελος που θα έχουν θα είναι ο μειωμένος ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλουν. Υπενθυμίζεται ότι το ΦΠΑ, από 13% που ήταν πήγε στο 24%. Και ενώ υπό τις παρούσες συνθήκες, κατά την ίδια πηγή, οι επιστροφές που έχουν να πάρουν οι κλινικές γίνονται μετά από 7 μήνες, υπό τις νέες συνθήκες και βάσει λογικής προσδοκούν ότι θα γίνονται σε συντομότερο χρονικό διάστημα. 

Άλλη πηγή του κλάδου, μας τόνισε «ότι άλλος παίρνει τις δεσμεύσεις και άλλος πρέπει να βγάλει το φίδι από την τρύπα». Σύμφωνα με αυτή, τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για το Α' εξάμηνο του 2016 δείχνουν ότι η υπέρβαση στον κωδικό των ιδιωτικών Κλινικών ανήλθε σε 102.413,555,54 ευρώ επί προϋπολογισμού 117.500.000ευρώ. Δηλαδή clawback 46,56% + 5% το rebate που έχει ενσωματωθεί στα υποβληθέντα τιμολόγια, φθάνει στο 51,56%. Και αναρωτιέται ο συνομιλητής μας: πώς είναι δυνατόν με αυτά τα στοιχεία να μιλάμε για βιωσιμότητα του ιδιωτικού τομέα; Όταν μάλιστα οι ιδιωτικές κλινικές πληρώνονται μετά από 7-8 μήνες!

1 σχόλιο:

  1. ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ ΟΡΙΑΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ.ΜΕΤΑ ΚΑΠΟΥΤ...ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΥΠΟΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΝΑ ΜΗ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ ΠΑΛΙ 5ΜΗΝΕς ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΑΜΟΣ...ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΙΩΠΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή