Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Ιδιωτικές κλινικές: "Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της επιχειρηματικής μας καταστροφής"



Με εξώδικα προς τον ΕΟΠΥΥ ετοιμάζονται να απαντήσουν οι ιδιωτικές κλινικές, μπροστά στο ορατό πλέον ενδεχόμενο να παραγραφούν στο τέλος του χρόνου απαιτήσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμό για τα έτη 2012 και 2013.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών: Για το 2012, ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στις κλινικές περίπου 85 εκατ. ευρώ, που αφορά στο 10% που παρακρατήθηκε από τις μηνιαίες εξοφλήσεις υποβολών. Επιπλέον 80 εκατ. ευρώ είναι τα χρωστούμενα προς τις κλινικές για το 2013. Στελέχη της Ένωσης αναφέρουν πως ουσιαστικά τους ζητείται να ξεχάσουν τις οφειλές και να παραιτηθούν από κάθε δικαστική διεκδίκησή τους, και ο συμψηφισμός για τα όσα χρωστά ο ΕΟΠΥΥ στις κλινικές και για τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις προς τον Οργανισμό για τις απαιτήσεις του clawback και του rebate (αναγκαστική επιστροφή της επιπλέον δαπάνης σε σχέση με τον προϋπολογισμό για νοσήλια και αναγκαστικές εκπτώσεις αντίστοιχα) να ισχύσει από το 2014 και μετά. 

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών απέστειλε επείγον αίτημα συνάντησης με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη, ζητώντας εξηγήσεις για την πλήρη ασυμφωνία των λογιστηρίων των κλινικών με το λογιστήριο του Οργανισμού, αλλά και για τις αποσπασματικές πληρωμές που καταγράφονται τη φετινή χρονιά. 

"Επειδή βρισκόμαστε στα πρόθυρα της επιχειρηματικής μας καταστροφής, της απώλειας της ψυχικής μας ηρεμίας, της οικογενειακής μας γαληνής, αλλά και της υγείας μας, αναμένουμε τον ορισμό συνάντησης, για όση ώρα χρειαστεί και ζητάμε ειλικρινείς πεντακάθαρες απαντήσεις από εσάς, διότι άλλα λέμε και άλλα γίνονται" καταλήγει η επιστολή που έστειλαν οι κλινικές προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις του χώρου, από τους εννιά μήνες του 2017 να έχουν πληρωθεί μόνο οι τρεις και μόνο σε όσους δεν έχουν υποβάλλει ένσταση για το ύψος των υποβολών. Σε περιπτώσεις ενστάσεων, αυτές- όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς-, εξετάζονται με καθυστέρηση άνω του ενός χρόνου. 

Την ίδια στιγμή, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα οι κλινικές πληροφορήθηκαν το τέλος των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς ο Οργανισμός αποφάσισε περικοπές στην αποζημίωση των νοσηλειών, αναδρομικά από 1-1-2017.

Πλέον, όπως αναφέρουν στο Capital.gr φορείς της αγοράς, οι σχέσεις με τη διοίκηση του Οργανισμού έχουν φτάσει στα άκρα, εκφράζοντας έντονη αγωνία για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους και για τον εάν καταφέρει τελικά ο ΕΟΠΥΥ να τους αποδώσει τις οφειλές που εκκρεμούν.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

5 σχόλια:

  1. Ξανθοανοητος: μα αυτο ακριβως....
    ...θελουμε ! Θα κανουμε ......νεες δημοσιες......ΤΡΟΜΠΥ (Τοπικες ρομπα ομαδες μπουνταλαδων υγειας!) !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΞανθοΝταβελης : θα δουλευετε ΟΛΟΙ ΤΖΑΜΠΑ για μενα ! Τελος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά να πάθετε!
    Όποιος ανακατέβεται με το κράτος
    τον τρώει ο Ξανθος
    Δεν μπορούσατε τόσο καιρό να κόψετε τις συμβάσεις με τους λήσταρχους. Νομίζατε ότι θα σας λυπηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπαρχει λυση .Διακοπη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΡΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή