Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Σε 120 δόσεις η εξόφληση του clawback για τους παρόχους υγείας

Συμφώνησαν Μπερσίμης - δανειστές
http://www.farmakeutikoskosmos.gr/

Σε 120 δόσεις θα μπορέσουν τελικά να εξοφλήσουν οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας τις οφειλές τους από το clawback προς τον ΕΟΠΥΥ. Όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία με τους Θεσμούς "έκλεισε" χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του Οργανισμού καθ. Σωτήρης Μπερσίμης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Οι προσπάθειες του Οργανισμού για επέκταση της τμηματικής εξόφλησης και πέραν του 2018 -χρονοδιάγραμμα που αρχικά είχε εγκριθεί- ευοδώθηκαν, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος κλεισίματος των επιχειρήσεων, είτε πρόκειται για εξωνοσοκομειακή, είτε για νοσοκομειακή φροντίδα. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών έχουν ήδη καταγράψει το κλείσιμο 40 ιδιωτικών κλινικών την τελευταία διετία, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και όχι εξαιτίας της έλλειψης προσέλευσης ασθενών. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι οφειλές από clawback υπολογίζονται στα 250 εκ. ευρώ.

Με την παράταση αυτή, δίνεται περιθώριο για επέκταση του χρόνου συμψηφισμών, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει. Και αυτό, είτε γιατί απαιτούνται έλεγχοι παρελθόντων ετών που δεν έχουν ολοκληρωθεί, είτε γιατί η διαδικασία είναι χρονοβόρα (για όσους έχουν δεχθεί τους συμψηφισμούς), καθώς οι πάροχοι εξωνοσοκομειακής περίθαλψης είναι αρκετές χιλιάδες (περίπου 6.000 συνολικά).

Παράλληλα η ισχύς μιας τέτοιας ρύθμισης, εξασφαλίζει ταυτόχρονα και τον έλεγχο επιχειρήσεων και ΕΟΠΥΥ και στη μεταμνημονιακή περίοδο, όπου επιδιώκεται οι έλεγχοι να συνεχιστούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στις αγορές, χωρίς να αυξηθούν οι ανάγκες της χώρας για δανεισμό πέραν του αναμενόμενου.

Στη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια, συζητήθηκε επίσης και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), η οποία αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία περιστολής των δαπανών.

3 σχόλια:

  1. ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 240 ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 120 ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΤΕ.ΤΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΣΑΣ ΓΙΝΕΤΕ.ΟΥΣΤ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ,ΕΙΛΩΤΕΣ,ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά δεν έχω λόγια να εκφράσω τη θλίψη μου και την οργή μου για το έγκλημα αυτό που διαπράχθηκε εναντίον των νέων εργαστηριακών γιατρών, οι οποίοι έπρεπε να εξαιρεθούν από αυτά τα ληστρικά μέτρα, γιατί δεν είχαν καμία συμμετοχή στο τρελό πάρτυ που έκαναν κάποιοι τα προηγούμενα χρόνια. Όλοι οι παλιοί είχατε βουτήξει τα δάχτυλα στο μέλι και τρώγατε γι'αυτό όταν ήρθε η ώρα του λογαριασμού λουφάξατε και δε μίλησε κανένας.Θέλατε όλοι να γίνετε εκατομμυριούχοι. Το clawback για τους παλιούς πραγματικά δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που μασήσανε τα προηγούμενα έτη.Αλλά εάν είχανε βγει και λίγο παραέξω θα βλέπανε ότι έρχεται και η δική τους σειρά..Η γενιά της μεταπολίτευσης έζησε κι έφαγε λες και της χρωστούσε όλο το σύμπαν..η γενιά των λωποδυτών θα έλεγα εγώ..καταστρέψατε την γενιά των παιδιών σας και τη χώρα σας προδότες, γελοία υποκείμενα.Και λίγα λέω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή