Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Ανδρέας Ξανθός: 225 ευρώ το εξάμηνο και ανά φαρμακείο το κόστος του rebate για τα γενόσημα

Με τα προωθούμενα μέτρα, εξισώνεται η λιανική με την ασφαλιστική τιμή, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ετήσια επιβάρυνση των πολιτών κατά 36 εκατομμύρια ευρώ.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Με το ποσό των 225 ευρώ θα επιβαρυνθεί, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κάθε φαρμακείο από την υποχρεωτική έκπτωση (rebate) στα γενόσημα.

Πρόκειται για την επιβάρυνση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με το μέτρο, οι φαρμακοποιοί θα πληρώνουν στον ΕΟΠΥΥ rebate 0,8% επί της συνταγής, στην περίπτωση που δεν χορηγούν το φθηνότερο γενόσημο, αλλά πρωτότυπο φάρμακο εκτός πατέντας (off – patent).

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε πως το ετήσιο κόστος για τα φαρμακεία θα είναι της τάξης των 4,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Παραδέχτηκε πως τα φαρμακεία θα έχουν ένα ακόμη βάρος, εκτιμώντας πως η επιβάρυνση θα καλυφθεί με την έκπτωση που θα λαμβάνουν όταν επιτυγχάνεται η προώθηση γενοσήμων (προϋπολογίζεται ετησίως στα 4 εκατομμύρια ευρώ).

Ο υπουργός Υγείας έδωσε έμφαση στην ανάγκη να ικανοποιήσει η χώρα μας τους στόχους για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στο 40% του συνολικού όγκου πωλήσεων.

Τόνισε, παράλληλα, πως τα μέτρα φέρνουν ετήσια μείωση της επιβάρυνσης κατά 40,8 εκατομμύρια ευρώ των ασφαλισμένων που θα επιλέξουν γενόσημα.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, το ποσό που καταβάλλεται ετησίως από τους πολίτες για χορήγηση γενοσήμων ανέρχεται στα 126 εκατομμύρια ευρώ.

Συμμετοχή

Τα 90 εκατομμύρια αφορούν συμμετοχή των ασφαλισμένων (10% και 25%) και τα 36 εκατομμύρια είναι η διαφορά λιανικής με ασφαλιστική τιμή.

Με τα προωθούμενα μέτρα, εξισώνεται η λιανική με την ασφαλιστική τιμή, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ετήσια επιβάρυνση κατά 36 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον μείωση επέρχεται και στα υπόλοιπα 90 εκατομμύρια ευρώ, καθώς μηδενίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου (από 10% που είναι σήμερα) όταν επιλέγει γενόσημο αντί για φάρμακο εκτός πατέντας.

Μνημόνια

Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε πως τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε σημαντική επιβάρυνση των πολιτών, λέγοντας πως έπειτα από μία μεγάλη περίοδο ταλαιπωρίας κλείνει ο κύκλος των μνημονίων και της αυστηρής επιστασίας.

Αναφερόμενος στον τομέα που προΐσταται, σημείωσε πως κλείνουν οι μνημονιακές εκκρεμότητες χωρίς νέες επιβαρύνσεις των πολιτών.

Επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, λέγοντας πως στόχος τους ήταν η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα της Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου