Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Σε κίνδυνο 60 ελληνικές φαρμακευτικές από το clawback



H απαίτηση ταυτόχρονης πληρωμής όλων των ποσών από το 2012 μέχρι σήμερα φέρνει σε αδιέξοδο ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου

Στη "στροφή" της εξόδου από την μνημονιακή αυστηρότητα, οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες εντός του καλοκαιριού μπροστά στους σοβαρότερους κλυδωνισμούς που είχαν να αντιμετωπίσουν όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, σωρευτικά.

Οι εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με το clawback, το οποίο οι δανειστές έχουν καταστήσει απαιτητό άμεσα, (με δόσεις). Και αυτό συμβαίνει αφότου προηγουμένως έχουν υποστεί δραστικές μειώσεις στις τιμές των προϊόντων τους (σε πολλές περιπτώσεις η τιμή δεν καλύπτει ούτε τη συσκευασία), χωρίς όμως οι απώλειες αυτές να μπορούν να αντισταθμιστούν από αύξηση της χρήσης των γενοσήμων - τα οποία παρασκευάζουν συνήθως οι ελληνικές μονάδες. Την ίδια στιγμή, μια σειρά επιβαρύνσεις που έχουν θεσμοθετηθεί, βάζουν τρικλοποδιές στην καθημερινή δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων, επιβραδύνοντας συνεργασίες που σχεδιάζονταν επί χρόνια, εμποδίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρειών, συνθήκη που θα επέτρεπε αυξημένα έσοδα και θα καθιστούσε δυνατή την καταβολή όλων των πρόσθετων κρατικών απαιτήσεων, για τη διατήρηση της λειτουργίας τους.

Ολιγομελής αντιπροσωπεία ελληνικών επιχειρήσεων επισκέφθηκε χθες την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να της καταστήσει γνωστή τη δυσχέρεια στην οποία βρίσκονται οι φαρμακευτικές να καταβάλλουν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις από το clawback, επισημαίνοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση, περίπου 50 αμιγώς ελληνικές φαρμακευτικές, θα κλείσουν.

Συνολικά οι φαρμακευτικές υποχρεούνται:
στην καταβολή clawback για τα έτη 2012-2015, ποσό το οποίο μπορεί να επιμεριστεί μέχρι και σε 35 δόσεις, 
στην καταβολή clawback για τα έτη 2016 - 2017, ποσό το οποίο μπορεί να επιμεριστεί μέχρι και σε 24 δόσεις και ταυτόχρονα 
στην καταβολή clawback για το 2018.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το clawback παρελθόντων ετών (2012 - 2015) υπολογίζεται σε 56 εκ. ευρώ από 89 φαρμακευτικές.
Στη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών επισήμαναν ότι η συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη δεν ξεπερνά συνολικά τα 380 εκ. ευρώ, όμως παρόλα αυτά, οι επιβαρύνσεις πλέον από το clawback ξεπερνούν κατά πολύ το αρχικά προβλεπόμενο 15%, ενώ στο ποσοστό αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το rebate, ανεβάζοντας εξαιρετικά υψηλά τον πήχη των υποχρεωτικών επιστροφών για προϊόντα των οποίων οι τιμές κυμαίνονται συνήθως γύρω από το ένα ευρώ, αρκετών γύρω στα 5 ευρώ και ελάχιστων να πλησιάζουν τα 10 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς, έκαναν επίσης λόγο για δραματική αύξηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία έχει ξεφύγει εξαιτίας των ακριβών αμιγώς νοσοκομειακών φαρμάκων. Σύμφωνα με πληροφορίες στην διετία 2016-2017 ο προϋπολογισμός για τα συγκεκριμένα φάρμακα ήταν 67 εκ. ευρώ και 82 εκ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ η πραγματική δαπάνη έφτασε τελικά τα 110 εκ. ευρώ το 2016 και τα 135 εκ. ευρώ το 2017. Όσο για φέτος, επί προϋπολογισμένης δαπάνης 55 εκ. ευρώ, οι προβολές δίνουν εκτιμώμενη δαπάνη 150 εκ. ευρώ, προκαλώντας υπέρβαση επιπλέον 100 εκ. ευρώ περίπου.

2 σχόλια:

  1. Τελικά για τους χαμηλοσυνταξιουχους κοπτεται περισσοτερο ο ιστοτοπος ή για τη μειωση του κερδους των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς χαφιεδακο του χρΕΟΠΥΥ που νοιάζεστε εσείς για τους χαμηλοσυνταξιουχους που ρημαξατε!

      Διαγραφή