Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Κομοτηνή: 70 ΤΟΜΥ, 1000 ιατροί και 2000 νοσηλευτές στο πλευρό του πολίτη

1.000 οικογενειακοί ιατροί έχουν προσληφθεί
16.000 Έλληνες ιατροί μετανάστευσαν στο εξωτερικό


Οικογενειακός γιατρός, οργανωμένη πρόληψη και αποσυμφόρηση των νοσοκομείων αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Ήδη, εβδομήντα ΤΟΜΥ λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουν ξεπεράσει τις 85. Έχουν ήδη προσληφθεί 1000 ιατροί και 2000 άτομα λοιπό προσωπικό υγείας. «Νομίζω ότι η εικόνα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική σε όλη τη χώρα και στο κομμάτι των δράσεων στην κοινότητα, δράσεις πρόσληψης και προαγωγής υγείας και στο κομμάτι των εγγραφών και στο ρόλο των οικογενειακών γιατρών» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτης Βαρβαρός υποστηρίζοντας πως ο πολίτης αρχίζει σιγά- σιγά να αντιλαμβάνεται την διαφορά επισκεπτόμενος αυτές τις δομές.

«Αυτό που μας λέει ο κόσμος είναι ότι βλέπουν δύο πράγματα τελείως διαφορετικά σε σχέση με ό,τι ίσχυε στο σύστημα υγείας, το ένα είναι ότι αφιερώνεται πολύ περισσότερος χρόνος από το προσωπικό στην φροντίδα του καθενός και το δεύτερο είναι ότι υπάρχει μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης που δημιουργείται σιγά –σιγά κάνει πάρα πολύ καλή εντύπωση στον ασθενή.» παρατηρεί ο κος Βαρβαρός καταχωρώντας στα θετικά το γεγονός ότι είναι δομές που βρίσκονται κοντά σε γειτονιές και η πρόσβαση είναι εύκολες σ’ αυτές.

5,5 εκατομμύρια επισκέψεις θα εξοικονομηθούν από τα εξωτερικά ιατρεία

Με την οικονομική στήριξη που έχει εξασφαλιστεί στις δομές αυτές θα εργαστούν περισσότεροι από 1000 γιατροί και 2000 λοιπό προσωπικό (νοσηλευτικό κ.α.). Με την πάροδο του χρόνου και την υλοποίηση της μεταρρύθμισης οι αριθμοί αυτοί θα αυξάνονται. «Όσο πλησιάζουμε πιο κοντά σ’ αυτό το ταβάνι, τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα. Υπολογίζεται ότι με την πλήρη ανάπτυξη του Συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας 5,5, εκατομμύρια επισκέψεις θα εξοικονομηθούν από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και από τους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ» προβλέπει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας.

16.000 Έλληνες γιατροί έφυγαν στο εξωτερικό

Πού, όμως, «χωλαίνει» η προσπάθεια; «Συγκροτήσουμε αυτές τις Μονάδες όσον το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι υπάρχουν ζητήματα υλικοτεχνικών υποδομών, δεν είναι όλες οι δομές το ίδιο προετοιμασμένες και αυτό νομίζουμε ότι στο επόμενο δίμηνο θα εξομαλυνθεί για όλες τις δομές σε όλη τη χώρα» απαντά ο κος Βαρβαρός. Ωστόσο, σημαντικότερο πρόβλημα φαίνεται πως είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του ιατρικού κόσμου της χώρας, των νεότερων γιατρών έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Είναι συνολικά 16.000 γιατροί, οι περισσότεροι από αυτούς νέοι γιατροί, που βρίσκονται κυρίως σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στη Βόρειο Αμερική και κάποιοι και στη Μέση Ανατολή. «Στόχος μας είναι κάθε γιατρός που ενδιαφέρεται να εργαστεί στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ολοκληρώνει την ειδικότητά του στη χώρα μας, να έχει την δυνατότητα να εργαστεί στη χώρα μας διότι αυτές οι δομές είναι το μέλλον του συστήματος υγείας.» δηλώνει ο αναπληρωτής γραμματέας και αποκαλύπτει πως «Το δεύτερο βήμα είναι σταδιακά να επαναπατριστεί ο ιατρικός κόσμος που έφυγε στο εξωτερικό. Αυτή θα είναι συνεισφορά στο κομμάτι του συστήματος υγείας.»

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα λειτουργήσει και στις άλλες δομές

Τέλος, δεν παραλείπει να προτρέψει τους πολίτες να «επισκεφτούν μια ΤΟΜΥ στην περιοχή τους, να εγγραφούν, να γνωρίσουν αυτή τη νέα πραγματικότητα. Ούτως η άλλως σε λίγο καιρό θα τους είναι απαραίτητη.» Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα λειτουργήσει και στις άλλες δομές της Πρωτοβάθμιας Υγείας της χώρας, στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία , ο προσανατολισμός είναι να λειτουργήσουν και αυτοί ως οικογενειακοί γιατροί, να έχουν δηλαδή έναν πληθυσμό ευθύνης.

Φώτο: Σταμάτης Βαρβαρός Ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

4 σχόλια:

  1. Είπε το ολοστρόγγυλο μηδενικό στο κρατικό κανάλι της Β.Κορεας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μας έφτανε ο Βαρδαρός ,τώρα έχουμε και τα παπαγαλάκια του.Κυρία δημοσιογράφος(?) κάνατε το κόπο να ρωτήσετε αν στις ΤΟ.ΜΥ. υπάρχουν γιατροί,αν στη προκήρυξη για Ο.Ι. οι γιατροί του έδειξαν πόρτα,ρωτήσατε αν κανένας ασφαλισμένος θέλει να υπονομεύσει την υγεία του εγγραφόμενος στις λίστες των Ρωσοπόντιων γιατρών,ρωτήσατε για τις αμοιβές των γιατρών και τις συνθήκες γαλέρας που τους ζητάνε για να εργαστούν ? Αν όχι δεν κάνετε για δημοσιογράφος,απλά κομιστής του δελτίου τύπου του Βαρδαρού είστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέσο μηνιαίο κόστος λειτουργίας των ΤΟ.ΜΥ 25500 ΕΥΡΏ.(Άντε να έχει ένα Παθολόγο και ένα Παιδίατρο) Στον αντίποδα έχεις 15 γιατρούς με σύμβαση ΕΟΠΥΥ,τους πληρώνεις τα ίδια χρήματα( 15 επί 1600 =24000)και σου παρέχουν δεκαπλάσιο έργο.Αυτή με απλά λόγια είναι η μεταρρύθμιση του Βαρδαρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό θα πει.....Ειδικός Επιστήμων.....αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχσχαχαχαχα......

      Διαγραφή